joi, 28 octombrie 2010

Crin Antonescu si teoria multimilor insufletite

***

Opozitia politica din Romania simte in acest moment necesitatea unui lider puternic, capabil de a genera consens in randurile ei atat de eterogene. Romania sanatoasa, cea care si-a mentinut si afirmat rezervele fata de constructia statala haotica a lui Traian Basescu, are nevoie de un simbol al normalitatii politice. Cei care ies in strada pentru a-si striga durerile au nevoie de un portdrapel politic. Micul El Che de Targu Jiu, Victor Ponta, si-a consumat intreaga lui energie politica intr-un mare fas, motiunea de cenzura prezentata si votata miercuri. Penibilul situatiei l-am inregistrat atunci cand coloanele de pesedisti (scuze, sindicalisti) erau conduse pe bulevardele bucurestene de catre Vanghelie si Ginerica. Fatal pentru PSD.

In acest moment politic Crin Antonescu ar trebui sa marseze si pe latura populara a personalitatii sale.Avem intruniri publice, avem mitinguri, lipseste doar omul  care sa imprime substanta politica necesara unei miscari nationale anti-PD/Boc/Basescu. Aceasta sansa ar trebui fructificata la maxim de catre stafful lui Crin. Anul trecut am avut prilejul sa particip la o actiune publica a presedintelui PNL in Timisoara. Am ramas placut surprins de usurinta cu care acesta comunica direct cu oamenii de pe strada. Era de o naturalete si o dezinvoltura absolut admirabila.

Nu inteleg de ce Antonescu refuza in acest moment contactul direct cu multimile. Sondajele il crediteaza deja ca fiind cel mai de incredere politician in ochii romanilor. Este un bun inceput. Insa un om politic devine mare cu adevarat doar atunci cand reuseste sa stapaneasca si sa canalizeze instinctele naturale ale multimilor. Este supremul test. Dumnezeu i-a dat lui Crin aceasta insusire, nu inteleg de ce nu si-o pune mai des in valoare. E timpul expunerii directe, e momentul ca antibasescianismul sa fie personalizat. Avem nevoie de un caracter puternic iar Antonescu poate sa fie acesta.

Acum este momentul. Insa aceste momente vin si trec foarte rapid. Este un tren care trebuieste prins. Daca PNL - ul va reusi sa depuna preconizata motiune de cenzura pe legile educatiei asumate in Parlament de catre cabinetul Boc, aceasta va fi in sine o victorie importanta de etapa. Daca in urma acestei motiuni am avea de-aface si cu un guvern demis, atunci Traian Basescu ar trebui sa se gandeasca serios la retragerea din politica. Dar pana atunci mai e mult.