duminică, 4 iulie 2010

Die ganze Welt feiert Deutschland!



***
Nu, nu spun eu asta, o spune pentru intaia data in scris cotidianul german Bild. Insa subscriu cu totul la aceasta afirmatie. Pentru ca nu este putin lucru sa ai o medie de patru goluri marcate pe meci impotriva unor echipe precum cele ale Angliei (manageriata de un italian) sau Argentinei. Da, stiu, sunt multi romani carora ideea ca Germania va castiga aceasta editie a Weltmeisterschaftului  le repugna. Nu fac parte din aceasta categorie.

Argumentele conform carora Germania practica un fotbal inchis, atehnic, au fost date peste cap de o echipa a carei tehnicitate a fost dovedita impotriva gigantului argentinian. Infuzia de fantezie non-germana grefata pe scheme tactice pur germane a determinat aparitia unei echipe capabile de a se bate de la egal la egal cu orice echipa din lume. Si cand te gandesti ca media de varsta a germanilor este sub 25 de ani. Jocul de posesie facut de Germania este innebunitor pentru orice adversar. Ma uitam ieri la meciul cu Argentina. Parca Jabbulani era programat sa caute ghetele nemtilor. Si jucau totusi cu Argentina!

Paradoxal, sansa nemtilor s-a numit Michael Ballack. Da, daca acesta nu se accidenta atunci Ozil nu ar fi aparut in primul unsprezece. Iar cu Ballack la mijloc atacurile germane s-ar fi derulat in viteza I - a, cu frana de mana trasa. Asa, cu un mijloc laborios, nemtii au impus norma de patru goluri contra adversarilor majori. In mod ciudat, singurul antrenor advers care a citit corect jocul Germaniei a fost Radomir Antici. Daca incerci sa sufoci Germania cu atacuri sustinute, pierzi. Solutia este temporizarea, atat de hulita dar atat de bine folosita si de catre generatia lui Gica Hagi la World Cup '94.

Meciul cu Spania din semifinale va fi unul greu, deoarece Spania este singura echipa de la acest mondial care are posibilitatile tehnice de a ascunde mingea nemtilor. Insa daca trupa lui Vicente del Bosque se va arunca orbeste in atac, atunci Germania va juca finala. Si de data aceasta Germania joaca bine. Adica va castiga si finala.

PS: urasc expresia "panzere germane" care au calcat, au dres, au facut, au trecut...variatiuni pe aceeasi tema ale unei prese sportive romanesti care nu mai detine condeieri de calibru ci doar niste retardati blocati in expresii apartinatoare limbii de lemn a jurnalismului sportiv.