sâmbătă, 16 iulie 2011

Un gest de demnitate. Poate tardiv

***
In aceste zile a fost data publicitatii o scrisoare deschisa de protest, in care revolutionarii adevarati din Piata Operei a Timisoarei denunta modul in care portavocile basiste inteleg sa se raporteze la evenimentele care au avut loc in  Decembrie 1989 aici, in Banat. Pe langa succintul excurs istoric, acesti oameni atrag atentia asupra modalitatii in care propaganda dirijata de la Cotroceni ocupa spatiul discursului anticomunist, dezavuand personaje triste ale Romaniei contemporane, precum Vladimir Tismaneanu, Theodor Baconschi si ceilalti care compun corul lingailor prezidentiali. De-asemenea este pusa in adevarata sa lumina cvasiistoria promovata de catre personaje care nu au nimic in comun cu cercetarea stiintifica in acest domeniu,precum Ion Cristoiu sau Grigore Cartianu. Dar iata textul integralal scrisorii:

Noi, semnatarii acestei scrisori, câţiva din miile de timişoreni care în 1989 ne-am asumat, cu riscul vieţii, încercarea de schimbare a lui Ceauşescu şi doborârea unui întreg sistem totalitar, constatăm ca la 22 de ani de la REVOLUŢIA ROMÂNĂ din Decembrie 1989 se reinventează propaganda mincinoasă, se formează noi propagandişti, care prin lichelismul lor îi fac invidioşi pe cei din regimul Ceauşescu, se reinventează colaboraţionismul pe spinarea statului: nu eşti membru de partid, nu eşti angajat!

Am asistat în seara zilei de 12 iulie 2011 la emisiunea ghidonată de Robert Turcescu şi Ion Cristoiu, în colaborare cu G.Cartianu, avându-l ca invitat pe Claudiu Iordache, director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Rar am putut vedea o mostră de manipulare atât de grosolan pusă în scenă. Era actul doi la ceea ce ministrul de Externe Baconschi a declarat că intenţionează a realiza: un muzeu al dictaturii comuniste; ca şi cum românului şi României atât îi mai lipseşte, că în rest avem de toate. Intenţia declarată a ministrului era de comasare a acestui Institut, singurul care studiază cel mai important şi curajos moment din istoria românilor la sfârşit de secol XX, cu unul condus de Volodea Tismăneanu, recunoscut prin condamnarea până la siluire a comunismului la televizor.

Şi dacă tot nu au soluţii pentru România, cei care in Decembrie 89 erau de cealaltă parte a baricadei s-au gândit să mai jignească o dată poporul român. Printr-un plan diabolic încearcă din răsputeri să spună că în Dec. '89 nu a fost Revoluţie, că ruşii ne-au scos din case, ne-au mânat pe străzi, ne-au împuşcat, ne-au îngropat, ne-au obligat sa-l împuşcăm pe Ceauşescu, ne-au obligat să desfiinţăm PCR-ul, ne-au obligat să intrăm în NATO şi UE. Şi cine propagă aceste neadevăruri: un post de televiziune beneficiar al acelui act din Dec. '89 şi al tunurilor date BRCE-ului, un moderator impertinent, un redactor agramat, lipsit de cele mai elementare reguli de comportare - în fapt spălător de "cadavre", un ziarist care se documentează după dictare.

Noi vă spunem câteva lucruri elementar de simple: în Timişoara a fost o Revoluţie autentică şi ea s-a desfaşurat cu Ceauşescu la putere! Noi am fost singuri împotriva sistemului, nu ne-au scos în stradă nici ruşii, nici ungurii, nici sârbii, ci conştiinţa noastră, am ieşit cu sutele de mii la Revoluţie, iar cei pe care voi îi prezentaţi ca mari autoştiitori, ca deţinatori de adevăruri absolute, îl apărau pe Ceauşescu atunci.

Noi nu avem nevoie de legitimarea voastră. Noi am fost atunci când voi aţi lipsit. Şi noi am fost români, germani, unguri, sârbi, evrei cu alte cuvinte CETĂŢENI AI TIMIŞOAREI. Pe noi nu ne poate legitima nici securitatea, nici Preşedinţia, nici Parlamentul şi cu atât mai puţin unii ca Turcescu, Cartianu, Cristoiu sau Volodea Tismăneanu.

Dintre miile de disidenţi şi de victime ale comunismului chiar credeţi că nu exista niciunul care să se ocupe de condamnarea comunismului? Chiar credeţi că un Institut al Revoluţiei Române poate fi condus de Volodea? Chiar credeţi că cine a fost frate cu dracu poate face exorcizari? Chiar credeţi că un preşedinte comunist şi colaboraţionist poate condamna comunismul? De ce nu condamnă Securitatea? Chiar este greu de vazut că Legea accesului la dosare este victoria Securităţii împotriva poporului român? Câţi securişti au fost pedepsiţi?

Voi cei care aţi gândit acest plan diabolic de negare a Revoluţiei şi de inducere a ideii că poporul român este handicapat, uşor de dus de nas şi incapabil de a discerne răul de bine nu faceţi greşeala pe care au făcut-o mentorii voştri, comuniştii.

Nu cu noi duşmani şi cu o Românie înjosită veţi crea diversiunea de a trece problemele grave ale acestei ţări in plan secund. Ele există si nerezolvându-le ne scoateţi din nou in stradă! Sau veţi spune că ne-au scos ruşii ? Chiar credeţi că zecile de victime de pânăîin 22 Dec., că profanarea şi arderea cadavrelor, că omorârea răniţilor din Spitalul Judeţean Timiş le-au săvârşit ruşii? Că în 12 ianuarie 1990 la Timişoara, ruşii au incercat o lovitură de stat în paralel cu Bucureştiul?

Noi TIMIŞORENII avem bun simţ, aşa cum l-am avut şi în Decembrie 89, şi nu cerem decât sa fim lăsaţi in pace. Nu ne mai târâţi în retorici iresponsabile, ştim că ne urâţi, pentru ca nu puteţi fi ca noi - curaţi şi curajoşi.

Chiar nu aţi aflat ca Revoluţia a inceput in 14-15 dec. 1989, că în 20 Dec. eram un oraş liber, că în 28-29 ian. 1990 am avut alegeri libere în Timişoara?

Noi am crezut şi credem in Revoluţie, în democraţie şi ne disociem de lichelismul vostru, refuzăm să credem că suntem o ţară de manelişti şi pe noi nu ne amăgiţi cu "succesurile" voastre.

Să-i acuzi pe cei care în Dec. 89 şi-au asumat toate riscurile, să negi că românii au făcut Revoluţia arată cât de înguşti la minte şi răuvoitori sunteţi. Chiar nu ştiţi că în Dec. 1989 POPORUL ROMÂN îşi alesese drumul fără a cere voie nici de la americani, nici de la ruşi?

De fapt voi sunteţi cei care regretaţi că nu a fost o revoluţie bolşevică. Dar noi suntem mărinimoşi şi spunem: Iartă-i Doamne pe cei săraci cu duhul!

Semnatari:

•Adrian Sanda luptător, fost preşedinte Asociaţia Victoria, fost Secretar de Stat la S.S.P.R.

•Gabriel Marinescu luptător, Victoria

•Dragoi Mihai rănit, 17 Decembrie

•Marcu Ion luptător, EFCC

•Radu Motica luptător, Victoria

•Lungu Gheorghe rănit, fost preşedinte 17 DECEMBRIE

•Traistaru Maria luptător, independent

•Florescu Viorel luptător, preşedinte Revoluţia 1989

•Hosu Virgil arestat, preşedinte ALTAR

•Jijie Gheorghe luptător, Forumul Revoluţiei

•Sasaran Gruia luptător, independent

•Petre Borosoiu luptător EFCC

•Factor Alexandru luptător, Forumul Revoluţiei

•Oprea Beni luptător, Victoria

•Savu Ioan luptător, independent

•Apetrei Liviu luptător, fost preşedinte Forumul Revolutţei

Menţionăm că în marea lor majoritate cei de mai sus sunt membrii fondatori ai Frontului Democratic Român, formaţiune politică născută în Opera din Timişoara în data de 20 Decembrie 1989.

Tardiv, dupa parerea mea. Asemenea atitudini trebuiau sa fie manifeste acum doi ani. Acum e deja tarziu. Prea tarziu.