marți, 26 mai 2009

Marea pacaleala; PSD alternativa pentru PD?!?

***

De cateva saptamani asistam la o incercare disperata a PSD - ului domnului Geoana de a scapa de eticheta de partid-remorca al PD. O parte a mass-mediei din Romania a pus botul la aceasta strategie, prezentand alegerile europarlamentare de luna viitoare ca pe o lupta titanica in doi.

Departe de a fi asa ceva, daca aceasta operatiune va avea succes vom avea parte de un sistem pervertit, incapabil de a decanta alternative pentru actualul mediu politic insalubru. Practic vom asista la o perpetuare a FSN - ului sub forma aliantei PD-PSD. PSD - ul si cu atat mai putin domnul Geoana, nu pot sa insemne altceva decat o involutie valorica a PD - ului si a lui Traian Basescu.

Mircea Geoana este cel mai constient (sau ar trebui sa fie!) de faptul ca prezenta lui in fruntea PSD se datoreaza in exclusivitate lui Traian Basescu. Alianta dintre cele doua factiuni ale FSN - ului post-revolutionar al carui factor determinat a fost actualul presedinte al Romaniei, a avut (si) menirea de al mentine pe Geoana la conducerea PSD si de a perpetua starea de anemie in care se regasesc liderii cu personalitate din acest partid.

Independenta fata de PD afisata cu obstinatie de catre actualul leadership pesedist este una iluzorie; privind realist lucrurile PSD - ul s-a bagat singur in gura lupului. De ce? Pentru ca, pentru intaia data PD - ul are toate parghiile politice pentru a scapa rapid de un partener de guvernare incomod.

Asa ca domnul Geoana poate sa ne ofere cel mult un rol artistic bine invatat. Cat despre independenta lui fata de Base, ea este sublima dar lipseste cu desavarsire. Daca PSD - ul ar fi zburat de la guvernare, in maxim o luna de zile Geoana ar deveni simplu membru de partid. In cel mai bun caz.