miercuri, 16 februarie 2011

PD, peisajul de dupa febra basescoida

***
Aseara, presedintele Traian Basescu a iesit in fata presei si a spus natiei ca Boc ramane premier cel putin pana dupa alegerile interne din UDMR. Cu alte cuvinte toata tevatura aceasta din ultimele trei zile a fost una gratuita, o testare a pietii in vederea eventualei inlocuiri din fruntea guvernului a ilustrului Mic-Nimic. Totusi, mai putem desprinde o idee din aceasta evolutie a situatiei; Traian Basescu nu mai reprezinta mare lucru pentru conducerea pedista. Urmand exemplul lui Blaga, mai toti cei prezenti la sedinta de aseara, s-au delimitat aproape abrupt de pozitiile manifestate public de catre seful statului. Totul a pornit de la acea amenintare a Buldogului proferata la adresa lui Boc, indirect, prin intermediul presedintelui. "Dacă Boc calcă la partid, îl spulber!”, pare sa ii fi spus Blaga lui Basescu.

Un alt pedist cu state vechi in partid, Sorin Frunzaverde, i s-a adresat foarte personal lui Basescu, spunandu-i textual  “Traiane, ai ajuns unde ţi-am zis că o să ajungi! Partidul ăsta este condus de Gelu Vişan şi Alin Popoviciu, de a ajuns să ne înjure toată lumea!”. In fapt, Traian Basescu nu mai poate fi privit ca o locomotiva a actualului partid de guvernare, deoarece, de la inaltimea celor doar 10%  procente de incredere, nu numai ca nu mai poate aduce nimic partidului dar chiar trage in jos PD - ul. Partidul este cotat inca la vreo 15-18% din intentiile de vot, electorat care, conservat, poate fi cheia unei reveniri a PD - ului in prim-planul scenei politice peste 4-5 ani. De aceea liderii pedisti din teritoriu au ajuns sa vada in seful statului un balast de care trebuie sa scape cat mai curand pentru asi maximiza sansele la viitoarele alegeri.

Un singur mare adevar a rostit Basescu ieri, in fata celor prezenti: "....vine 2012" Absolut corect, iar liderii din teritoriu cunosc cel mai bine acest lucru. Basescu a fost infrant ieri, de catre propriul partid. Sa ne aducem aminte ca el a sosit la intalnire cu numele premierului in buzunar. Pana la urma a plecat cu el, tot in buzunar. Oare care o fi fost numele dezamagitului, a celui care si-a dat totusi acordul de al inlocui pe Emil Boc? Cum o arata la fata marele tehnocrat, fost viitor prim-ministru?  Pentru ca, incepand din acest moment, Basescu chiar nu mai are nici o alternativa la Emil Boc. 2012 este foarte aproape. Vin alegerile, iar un delegat afirma foarte clar "Nu se ştie, dacă vine un premier independent, ce pretenţii o să aibă. Dacă o să taie fondurile pentru judeţe, dacă o să ne schimbe oamenii?". Teama de a nu mai avea o marioneta la Palatul Victoria i-a facut pe multi sa se intrebe daca chiar are nevoie PD - ul de schimbarea lui Boc.

Basescu a pierdut nucleul dur al PD-ului datorita obstinatiei lui de a promova persoane sterse, total necarismatice, doar pe criteriul apartenentei la gasca adulatorilor lui personali. Asa au aparut in partid persoane precum Cristian Preda, Monica Macovei,  Traian Ungureanu, Sever Voinescu si lista este destul de lunga. Un amanunt: Fundatia Partidului Democrat, Institutul de Studii Populare, in acest razboi de uzura dintre Traian Basescu si grosul partidului, tinde sa apere pozitia...Albei ca Zapada! Sunt si eu curios ce ramane pana in 2012 din actualul PD-L.