duminică, 5 septembrie 2010

Puterea baronilor. Precum PSD - ul asa si PD - ul

***

Ca o concluzie dupa remanierea de saptamana trecuta, putem spune ca PD - ul a reusit un melange interesant intre destinul PSD din anii 2001-2004 si cel al PNTCD din anii 1998-2000. De ce spun acest lucru? Principalul partid de guvernare a luat decizia de a calca vartos pe urmele PSD - ului lui Adrian Nastase, prin legitimarea la nivel guvernamental a puterii dobandite in timp de catre diferitele feude locale ale partidului. Cu exceptia Ancai Boagiu, toti ceilalti noi ministrii sunt "finii" "nasilor" politici locali ai PD - ului. De unde pana unde asemanarea cu PNTCD? Stati linistiti, ea nu vine din fermitatea convingerilor democratice antitotalitare. Nu. Similitudinile le observam atunci cand analizam de aproape trendurile acestor partide, e adevarat,  in intervale de timp diferite.

Putem constata prabusirea totala ca si cota de incredere, a actualului partid de guvernamant si a aliatilor lui. Remanierea a adus in fruntea ministerelor oameni din esalonul al treilea al partidului, fara functii vizibile in cadrul organizatiei politice. In fapt avem de-aface cu o repliere in partid a fostelor capetenii pediste, oameni care au cunoscut afirmarea alaturi de Traian Basescu. Ialomitianu, Ariton, Vreme si ceilati sunt niste necunoscuti pentru membrul de partid de rand, nefacand parte din Cupola care conduce acum acest partid.

Eu cred ca ne apropiem cu pasi mari catre o ruptura majora in PD. Facand o analogie fortata, PD - ul se va regasi, in cateva luni, in situatia echipei de fotbal divizionare A Unirea Urziceni, campioana nationala si participanta in Liga Campionilor acum un an dar aflata in disolutie in acest moment, toate echipele mari ale campionatului aprovizionandu-se acum cu fotbalisti la pret redus de acolo. Acest partid va rezista atata timp cat este conectat direct la banul public. In momentul in care se va produce decuplarea de la bugetul tarii, atunci vom avea imaginea reala a nucleului dur care formeaza in realitate, electoratul stabil al PD - ului. Si vor fi surprize mari!

Partidul condus de dl. Boc a atras in ultimii ani oameni cu asteptari mari in cea ce priveste accesul la resurse guvernamentale. Acesti transpartinici formeaza o masa destul de importanta de membrii, care au avut deja acces la functii politice locale sau nationale. Ei se vor misca in functie de evolutia viitoare a politicii romanesti. Daca PD - ul va pierde guvernarea, atunci vom avea de-aface cu un partid de 5-9% ca si puncte electorale si nimic mai mult. Adica vom intra in Normalitate.