vineri, 25 februarie 2011

Miza supralicitata a congresului UDMR

***
In ultimele zile au aparut pe piata mai multe analize care i-au in discutie miza congresului UDMR. Sunt unii care vad in acest eveniment o sansa ca formatiunea politica maghiara sa fie atrasa de partea Opozitiei, in vederea formarii unei noi majoritati politice. Eu ma numar printre cei refractari total la aceasta idee. UDMR - ul, din combinatia politica cu PDL - ul lui Traian Basescu, a obtinut tot ce si-a dorit. Programul national inscris intre dezideratele Uniunii, a fost aproape atins. Legea Educatiei este doar un exemplu. PDL, in conditiile izolarii cvasitotale in care se gaseste,  trebuie sa plateasca pentru sprijinul oferit de catre UDMR in actul guvernarii.

In virtutea mijloacelor de persuasiune/santaj pe care le detine asupra Executivului, formatiunea politica a maghiarimii ar face o greseala tactica importanta denuntand acum alianta politica cu PDL. Nu este inca momentul sa faca acest gest deoarece, in ciuda reusitelor in plan national, si maghiarii din Romania resimt puternic efectele crizei economice. Ori, o iesire de la guvernare in acest moment, ar lasa votantilor maghiari impresia - deloc falsa - ca UDMR - ul este parte a acestui dezastru economic. Inertial, este foarte posibil ca tinand cont de evolutiile pozitive din tarile Uniunii Europene, Romania sa cunoasca o usoara crestere economica in trimestrul I al anului 2012. In acel moment UDMR - ul s-ar putea legitima in fata electoratului ca unul dintre artizanii acelei iesiri din criza.

Demn de amintit este si faptul ca toti cei trei candidati oficiali la functia de presedinte unional, Kelemen Hunor, Olosz Gergely si Peter Eckstein-Kovacs, si-au declarat atasamentul vizavi de colaborarea cu PDL. Evenimentul de la Oradea, la care toti se raporteaza, unde filiala Bihor a UDMR a pactizat cu USL este doar un simplu episod care face parte din artileria diplomatica a maghiarilor. In esenta acestia nu doresc o ruptura totala de opozitie, ei sperand intr-o perpetuare la guvernare chiar si in cazul in care PDL-ul va fi ras la alegerile parlamentare din 2012. Si mai este un amanunt care singularizeaza momentan Bihorul fata de restul tarii; in acest judet opozitia chiar este puternica, ajunge doar sa ne gandim ca municipiul resedinta de judet, Oradea, are ca si primar pe liberalul Ilie Bolojan. Deci poate fi vorba si de un joc politic local.

Inaintea acestui congres sunt ferm convins de faptul ca UDMR nu va iesi de la guvernare si nu ii va parasi pe pedisti. Destinul clasei politice maghiare din Romania este inca strans legat de ideea de guvernare, de acces direct la resurse. Ori in eventualitatea caderii actualului guvern, este foarte posibil ca maghiarii sa fie partea cea mai afectata a unui joc cu suma nula. Total nesatisfacator pentru ei.