miercuri, 27 iunie 2012

USL si pericolul razboiului de uzura

***
Pentru toti cei interesati de fenomenul politic din tara noastra este absolut evident ca presedintele Traian Basescu se inspira profund din tactica adoptata de catre cel mai sangeros dictator al secolului trecut, Iosif Vissarionovici Stalin, in fata invaziei armatelor germane, in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Totul se rezuma la o lupta de uzura dusa prin toate mijloacele impotriva fortei asimetrice reprezentata in acest moment de catre Uniunea Social-Liberala. In aceste conditii nu ar fi de mirare ca Victor Ponta - singurul lider al coalitiei guvernamentale expus direct in acest conflict - sa devina un von Paulus politic de Dambovita.

USL traieste actualmente cea mai periculoasa perioada din evolutia ei de pana acum. Razboiul de uzura declansat de catre Traian Basescu la adresa ei, ii poate fi fatal in conditiile in care factorii de decizie ai aliantei nu vor trece la masuri concrete in favoarea eliminarii din viata politica a actualului presedinte si a celor care ii impartasesc cruciada impotriva Guvernului in functie. USL a intrat intr-un joc politic care ii poate fi fatal in conditiile in care ajunge sa aibe o atitudine reactiva la subiectele politice prolixe generate dinspre Cotroceni. O agenda publica dictata de catre Traian Basescu o sa aibe un efect devastator atat asupra PSD cat si a PNL.  Singurul mod in care se poate pune ordine in viata politica romaneasca ar fi o abordare de forta a coalitiei guvernamentale in relatia cu Traian Basescu. Cu acest om nu se poate colabora! Acesta este un truism in randul celor care cunosc politica damboviteana, neluat insa in seama de catre cei doi crai care conduc alianta USL.

USL a castigat guvernarea dar nu detine inca puterea politica. Ma uit peste numele directorilor de decocentrate si nu pot sa nu observ perpetuarea in functii a oamenilor puterii trecute, cei care si-au facut o meserie din puparea fundului prezidential. In Timisoara inca vad ca o nulitate patentata precum Marcel Tolcea, tovaras bun cu Tisminetki, Patapievici si Mihaies, conduce Muzeul de Arta al Banatului, cel aflat in directa subordonare a Consiliului Judetean Timis, pastorit de catre pesedistul Titu Bojin. Si cati alti lingai basisti nu se gasesc in aceasta situatie! Structurile locale de putere, cele care dau esenta unei guvernari, se regasesc inca sub ocupatie basesciana. In aceste conditii nu trebuie sa ne mai mire rateurile pe care le da actuala putere, mesajul distorsionat si obturat care ajunge la omul de rand.

USL trebuie sa se hotarasca cat mai rapid asupra caii de urmat in cea ce priveste relatia tensionata dintre Guvern si Presedintie. Personal nu vad decat o singura iesire logica, si anume suspendarea de catre Parlament a actualului presedinte si chemarea cetatenilor la un referendum - organizat daca este posibil o data cu alegerile parlamentare - in care sa se puna toate cartile pe fata: doresc romanii perpetuarea lui Basescu in functia de presedinte si, implicit, depasirea margini prapastiei pe care ne aflam de cativa ani sau mai degraba ar fi de acord cu reintrarea in normalitate a relatiilor institutionale de la noi din tara? Au fost destui cei care s-au imbatat cu apa rece la inceputul acestei veri, considerandu-l infrant pe presedinte. Lucrurile nu stau deloc asa. Basescu este puternic tocmai prin increngatura de relatii pe care le controleaza implicit.

Ceasul bate pentru USL. Este timpul pentru luarea unei masuri radicale impotriva Raului reprezentat de Traian Basescu. Suspendarea si demiterea sunt singurele variante castigatoare. Restul, precum apelul facut la o Curte Constitutionala dominata de adeptii basescianismului primitiv, nu face decat sa amane rafuiala finala. Ori, odata  cu sfarsitul acestei toamne un Stalingrad este oricand posibil.

4 comentarii:

  1. cred ca de data asta sunt hotarati sa-l suspende pe chior...
    si o mica corectie- nu e razboi de uzura ci razboi total - dementul trebuie oprit inainte sa faca praf totul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Credeti? Eu prea vad foarte multa actiune in aceasta directie. Parca mai mult ne dorim noi, societatea civila, suspendarea lui Basescu, decat ei, cei care ar trebui sa fie direct interesati de acest subiect.

      Ștergere
  2. Mai e ceva: în judetele unde PD-L şi USL sunt aproximativ egale ca pondere a consilierilor, PP-DD înclină balanţa în favoarea PD-L. De ce oare? Poate pentru că PDL-iştii nu sunt ,,ciocoi''? Sau poate că prietenii de altădată de la OTV (Băsescu, Funeriu, Udrea, etc) nu se uită?

    Iată o mostră culeasă azi de pe site-ul News-ar: ,,Vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Arad au fost aleşi Eusebiu Pistru (foto, PD-L) şi Remus Guţu (PP-DD), în faţa perdanţilor Vasilică Damian şi Teodor Vesa, propuşi de USL''.

    Stiu, Garcia: PDL = USL = aceeasi mizerie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu peste tot se intalneste aceasta situatie. "Lipeala" la cei care au sanse reale de a obtine puterea in plan local a fost o lege nescrisa a mai tuturor partidelor politice de tip balama. In Timis PP-DD s=a aliat cu USL pentru formarea unei largi majoritati in Consiliu Judetean. Si in unele localitati din judet situatia sta exact la fel. "Ciocoi"? Mai crede cineva in basmele astea?

      Ștergere