A trecut deja ceva timp de la ultimul exercitiu electoral si, in cazul fiecarei formatiuni politice din Romania, se pot trage unele concluzii.In aceasta postare ma voi opri la cazul partidului politic cu a carui doctrina empatizez cel mai mult, este vorba de PNL. Partidul condus de catre Crin Antonescu a avut in ultimul o crestere constanta in preferintele electorale ale romanilor, lucru explicabil prin aparitia unui lider-locomotiva dar si prin suprasaturatia resimtita de intreaga societate vizavi de PDL si Traian Basescu. Si aceste sondaje tin de cald pana la un anumit moment. Numai ca, daca nu fructifici la momentul oportun acest val de simpatie, atunci risti sa ratezi contabilizarea lui la urmatoarele alegeri.
Ori PNL - ul se regaseste acum exact in aceasta situatie. Momentul a sosit insa partidul nu este pregatit sa faca fata acestei provocari istorice. Vine 2012, iar primele alegeri vor fi cele locale. Se pare ca mai toti liderii judeteni ai partidului au impresia - gresita 100% - ca Antonescu va candida in circumscriptiile lor si le va castiga lor alegerile. Nimic mai fals. La acest moment partidul ar fi trebuit deja sa se bazeze pe filiale extrem de bine articulate. Lectia ultimelor alegeri din tara noastra ne arata ca intotdeauna castigator va fi partidul cel mai bine structurat pana la nivel de filiala comunala. Ori, in acest moment, liberalii nu dau deloc impresia ca ar fi invatat ceva din cea ce s-a intamplat din punct de vedere politic in Romania ultimului deceniu.
Sa luam ca si etalon judetul Timis. Patura sociala receptiva la discursul politic liberal este foarte consistenta insa lipseste receptaculul, ideea-forta si personajul politic vandabil. Insa, mai presus de orice, oragnizarea in judet a partidului este una total deficitara. Prea multi teoreticieni si mult prea putini oameni de actiune. Iar, in cazul in care acestia din urma exista, ei sunt tinuti la usa partidului pe post de secretare sau gardeobiere. Oameni care au ocupat functii deloc de neglijat chiar in aparatul central al precedentei guvernari liberale, cu un orizont deloc limitat, orientati si cu spirit organizatoric, au fost dati la o parte pentru a face loc unor nulitati cu pretentii,unor semidocti de opera buffa sau unor ofiterasi acoperiti cu misiune de la Zeus.
Exista localitati in judet unde ponderea filialelor Partidului Conservator este mult mai insemnata decat cea a PNL. In acest caz nu putem suspecta altceva decat prostia si delasarea din partea liberalilor de partid. In situatia in care, in urma dezastrului pedelist,nu esti in stare sa captezi nemultumirile votantilor desi, cel putin in teorie, ar trebui sa fi principalul beneficiar al reorientatii electoratului (un om care se revendica de dreapta nu isi poate trece cu mare usurinta votul in partea stanga a esicherului politic) atunci se cheama ca nu prea ai nici vointa, nici inteligenta politica si nici macar bun-simt in relatia cu potentialii votanti. Alegerile nu se castiga exclusiv prin aportul electoratului urban. Filiale puternice in micile orase, in comune si sate pentru ca acolo se joaca miza viitoarelor alegeri. Dar unii pricep mai greu acest adevar.