***
Ultima incercare de demitere a presedintelui Traian Basescu s-a desfasurat sub imperiul generosului slogan "Vrem o tara ca afara". Cu siguranta ca multi dintre noi ne-am dori o Romanie mai curata, cu mai mult respect pentru mediul inconjurator, traversata de la un capat la altul de autostrazi precum cele de la vest de noi, cu oameni mai senini, mai putin apasati de grija zilei de maine. Structural, ca si pregatire profesionala sau putere de munca, nu suntem cu nimic mai prejos decat locuitorii tarilor mai dezvoltate. Martori ne pot fi concetatenii nostrii care au reusit sa se integreze cu succes in societati diferite de cea romaneasca, avand totusi in spate si bagajul romanesc.
De ce insa Romania, ca si natiune, ramane tributara la capitolul civism, implicare sociala si mentalitate politica? Greu de formulat un raspuns fara a face apel la psiho-istorie. In schimb unul simplist ar arata asa. In codul nostru genetic s-a strecurat, de-a lungul timpului, microbul neincrederii, al autosuficientei, al criticismului cronic. Am ajuns sa nu ne mai placa nimic din cea ce ne incojoara. Nu mai avem incredere in semenii nostrii, ne simtim tradati zi de zi, ceas de ceas. Nu avem curajul de a ne lua destinul in propriile maini, de a iesi din starea de minorat atat de bine descrisa de catre Imanuel Kant. Ne place sa carcotim la colt de strada, ne complacem in situatia de asistati, vrem sa stim tot timpul cea ce se intampla in ograda vecinului, poate chiar sub plapuma sub care doarme. Ne plac barfele si cancanul, zambim condescendent la necazul altuia, iubim sa dam sfaturi altora, acestea, de cele mai multe ori fara valoare sau gresite intentionat.
Din tot acest tablou lipseste ceva care sa ne defineasca ca si popor: un proiect national, de coeziune, care sa arata lumii ca suntem o natiune si nu o turma de oi bezmetice. Romania ultimelor doua decenii a devenit tara proiectelor incepute si lasate neterminate. Toate administratiile care s-a succedat, de la FSN - ul inceputului anilor '90 si pana la USL - ul zilelor noastre, au excelat la capitolul proiectelor demarate. Avem oficialitati care participa la deschideri de santiere dar, din pacate, prea putini sunt cei care ajung sa taie si panglici inaugurale.
Politicianismul - nu Politica! - este responsabil pentru abandonarea totala sau partiala a proiectelor incepute de catre administratia precedenta. Nu este bun pentru ca nu a fost ideea mea, par a spune unii politicieni romani. Fals! Daca ai tact atunci trebuie sa iei de la fiecare tot ce are acesta mai bun, in materie de proiecte sau idei. Sa ne gandim doar la Autostrada Soarelui, demarata acum zece ani de catre administratia Nastase, atat de necesara pentru fluidizarea traficului auto dintre Bucuresti si Litoral. Timp de ani de zile lucrarile au fost abandonate, desi finalizarea ei descongestiona arterele rutiere din zona. Concomitent se incheie celebra portiune de autostrada Turda - Gilau. De la nimeni catre nimic! Cui a folosit acest fapt? Greu de raspuns. Cel mult lui Mircea Badea, pentru a deveni (mai) celebru!
O alta problema foarte facil de observat, este si aceea ca Romania, ca si tara, nu mai are foarte multe interese permanente, care sa transgreseze limitele temporare ale unei administratii. Aproape totul se face pentru un interval de patru ani. Dupa aceea, Potopul! In campania premergatoare referendumului am putut observa implicarea directa a unor state occidentale in sustinerea d-lui Traian Basescu. Da, acolo, in capitalele acelor tari exista interese directe si permanente in legatura cu Romania, interese care prevaleaza asupra factorului politic.Lectia aceasta trebuieste invatata si asumata si de catre conducatorii nostrii.
Ideea principala pe care o sustin este aceea ca avem nevoie de continuitate intre administratiile consecutive. Un proiect bun nu trebuie blocat pe motive politice. Nu ajungem nicaieri asa. Faptele dau masura omului, dicton perfect valabil si in cazul de fata. Haideti sa judecam faptele si nu cancanul. Valabil plenar, local si national
1) "concetatenii nostrii care au reusit sa se integreze cu succes in societati diferite de cea romaneasca," - performantza individuala nu este reprezentativa de performantza natziunii. Succesul individual al emigrantzilor, remarcabil dealtfel, din ultimii 30-40 ani este in mare parte datorit excelentei educatzii disponibila GRATUIT in perioada comununismului sovietic.
RăspundețiȘtergere2) "Politicianismul - nu Politica! - este responsabil ..." - politicianismul este un efect, nu o causa; este visibil in cazul politicienilor de valoare intelectuala mediocra, care abunda peste tot, nu numai in Romania. Politicienii romani de dupa razboi au copiat ce au vazut in afara, fie in URSS or in UE / SUA.
3) Natziunea romana se comporta ca un boxeur in ring: a primit o lovitura puternica din stinga si se fereste catre dreapta; va primi o lovitura tot atit de puternica din dreapta si se va feri catre ...? aici lipsesc indrumatorii natziunii (politicieni, oameni de arta, oamenii bisericii etc) care sa indrume natziunea cu dragoste si curaj. Natziunea romana SIMTE ca nu este iubita de NIMENI, nici macar de fii ei! Sentimentul de abandon exista inca de la ocupatzia sovietica, a fost redus in urma "lunii de miere" cu UE si se va dezvolta din nou dupa cum evenimentele recente lasa sa se vada.
4) Insfirshit, marele defect natzional este o tinjeala ilegitima (in raport cu posibilitatzi) dupa o stare materiala elevata, impiedicindune sa tinem "garda" la locul potrivit, altfel zis sa fim critici de cea ce ni se ofera.
Un comentariu cat un intreg articol. Ma inclin! La primul punct nu faceti altceva decat sa confirmati cea ce scriam mai sus. Sigur, si natiunea se compune din cetateni, fiecare dintre ei reprezentand o individualitate cu un destin aparte, personal sau profesional. De ce performam mai bine intr-un mediu extra-national? De ce suntem atat de mimetici in fata influentelor externe? De ce luam de-acolo doar cea ce ne convine personal, omitand esenta politicii occidentale?
ȘtergereMetafora cu boxerul este absolut sublima. Din pacate si foarte realista. De unde aceasta ruptura, vizibila si de pe Luna, dintre cetateni si establishmentul politic? De ce politicul prefera sa se baricadeze intr-un turn de files in fata problemelor legitim ridicate de catre cetatenii acestei tari?
Excelent comentariul Dvs, multumesc pentru vizita pe care ati facut-o pe acest umil blog.
Un articol de nota 10
RăspundețiȘtergere"Faptele dau masura omului, dicton perfect valabil si in cazul de fata. Haideti sa judecam faptele si nu cancanul."
RăspundețiȘtergereDictonul este valabil la echipe mici, dar nu-i aplicabil la proiecte de sisteme mari.
Autoritatile locale si centrale nu depind de cetatean, depind de autoritatile ierarhice superioare si atunci rezolva solicitarile venite de sus.
Cu oameni nu se schimba nimic, pentru ca ei se adapteaza la sistem.
Un roman plecat in Germania sau Suedia se comporta ca un nemat sau suedez si un norvegian venit in Romania este obligat sa dea spaga.
Ca sa schimbi comportamentul liderilor si al alesilor, trebuie sa schimbam relatiile sistemului, in special fluxul banilor, sa nu mai fie colectati si reprtizati de la centru, sa fie de jos in sus si eventual pe orizontala intre autoritati locale de acelasi nivel.
Centralizarea care s-a mentinut dupa '89, prin adoptarea unei legi al privatizarii care sa nu elibereze intitativa privata, este cauza primordiala a apatiei sociale, a coruptie si a demolarii noastre ca natiune.
Schimbarea oamenilor este ca o frectie la un picior de lemn.
Puterea si sistemul ii modeleaza pe alesi si ii obliga sa devina "pioni".
Problema e ca eu nu prea vad "sistem" in Romania. Un sistem presupune o anumita ordine, nu un haos plenar. Iar Puterea - daca ne referim la cea politica - este rezultatul direct al capacitatii de discernamant de care da (sau ar trebui sa dea) dovada cetateanul, la nivel individual.
ȘtergereCe ma surprinde,mineni nu vorbeste de economie,care e stilpul oricarei societati,de ce e in halul asta dupa atitia ani, si ce trebuie facut ca sa fie pusa din nou pe picioare,e departe de a fi performanta,din ce imi dau seama sunteti mai mult un stat bugetar,asta pe timp lung inseamna colaps total,unde sunt programele care sa atraga tineretul care normal e generatia de miine,vorbesc de-alumgul anilor,nu numai de acum,nu au avut nici o sansa sa se afirme,le lipsea arena,care practic le-a fost inchisa sau mai bine zis nici o data deschisa,sau folosit alte natiuni care au stiut sa-i aprecieze,si rezultatele se vad cred foarte bine!Acum cine e de vina?si de unde provine tot holocaustul asta,trebuie sa mergem chiar de la inceput,si inceputul este ILIESCU,stiti ca Ceausescu a fost informat inca din toamna de evenimentele ce au umat si a fost informat ca in una din variante ar fi o lovitura de stat condusa de Iliescu,si Ceasescu fiind in acel timp aproape plecat de acasa,a inceput sa rida si sa comenteze la adresa lui Iliescu cum ca este un incapabil,si el nare cum sa conduca,a fost caracterizarea facuta de un om care practic era in denaiel,si totusi acel om a ajuns sa conduca tara.si toata lumea a vazut unde va adus el si urmasii crescuti de el ,toti de mina a doua sau a treia ca atalon politic,si atunci de unde sa fiti pe drumul democratiei.le ati dat voie sa se inmulteasca ca si vidra aia cu cite capete crea ,taiati un cap creste zece,stiti expresia acea,te bati cu morile de vint!ele nici o data nu abosesc tu mai devreme sau mai tirziu vei pica de oboseala,asta a fost un exemplu la ce a insemnat formatrea partidelor dinFSN ca sa dovedeasca ca e democratie au derivat cite partide si cite au fost tot din aceiasi oameni?si atunci de unde sa apara democratia?Aveti nevoie de oameni tineri neconrupti de generatia batrina cu spirit de roman cum se zice in ei si sprijiniti din spate pina in pinzele albe,dar pentru asta trebuie sa omoriti hidra sa nu mai produca alte capete,si ve-ti putea intoarce tara la valoarea ei,pentruca noi am avut una si bine definita dar din pacate a fost calcata in picioare de prea multi,mitocani,ar fi mult mai mult de spus dar se pare ca nu mai am spatiu!
RăspundețiȘtergere