sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Parintele Arsenie Boca. Doua decenii de la eternizare



***
Romania a avut mari teologi intru Ortodoxie. Florile sufletului uman s-au numit sau se numesc inca Arsenie Papacioc, Teofil Paraian, Rafail Noica, Mina Dobzeu, Iustin Parvu, Ilie Cleopa. Azi comemoram douazeci de ani de la moartea parintelui Arsenie Boca, Sfantul Ardealului dupa cum i se spunea de catre credinciosi. Nu este mult timp de cand am intrat in contact cu mostenirea materiala si spirituala a acestuia. In urma cu un an de zile ma intorceam dinspre Sibiu catre Timisoara iar sotia a avut inspiratia  sa ne abatem de la drum iar de la Hateg sa urcam catre Silvasul de Sus, la Manastirea Prislop.

Am gasit o asezare manastireasca foarte bine pusa la punct, cu servicii religioase continue, asezata intr-o depresiune extraordinar de pitoreasca. O liniste neomeneasca invaluia locul. Am urcat si la mormantul lui Arsenie Boca. Intr-adevar, acolo te simti patruns de un sentiment de nereprodus in nici un alt loc. Daca este un lucru pe care il regret, atat in ceea ce il priveste pe parintele Arsenie cat si , sa zicem, in privinta lui Nicolae Steinhardt, este acela ca nici unul dintre acestia nu au ajuns sa traiasca caderea comunismului, un sistem politic totalitar cu care nici unul dintre acestia nu s-au obisnuit.

In acest an, la Editura Patmos, a aparut lucrarea intitulata "Parintele Arsenie Boca, obiectivul Bratu", in care sunt reproduse documente ale Securitatii in legatura cu urmarirea Parintelui. Iata un fragment edificator in legatura cu forta predicilor acestuia si a impactului lor asupra credinciosilor: "În predicile sale către po­pulaţie întrebuinţează expresii cu subînţeles religios, care ar putea fi interpretate şi în sens politic, aşa de exemplu expresia: Lupii vor fi sfâşiaţi de către oile atacate», care a fost explicată în felul următor: «Cre­dincioşii, deşi mai mulţi la număr, nu vor fi suprimaţi de puterea numerică a celor lepădaţi de credinţă, atât timp cât vor fi strânşi în jurul bisericii». Nu poate fi anchetat pentru acest fapt, întrucât nu îndeplineşte elementele unei infracţiuni", incheie parca cu ciuda delatorul.

Basescu Presedinte by Nicolae Guta & Roxana




***
Ma suna soacra-mea de dimineata ca sa imi spuna ca a aparut o manea pro-Basescu. Zic alta?!?! Ne aducem aminte ca in perioada referendumului pentru suspendarea presedintelui, in 2007, aparuse o duzina de asemenea manele. Ma duc sa caut repede pe Youtube, sa vad si eu minunea. Da prieteni, maneaua exista si este difuzata in draci de unul dintre posturile lui Prigoana.

Personal eu nu vad in acest demers decat disperarea unui om care simte ca Puterea, acea jucarie cu care s-a laudat timp de cinci ani, este pe cale sa ii scape. De-asemenea, aici vedem o forma ciudata de manifestare a fricii din partea unuia dintre baronii regimului Basescu, ma refer la Silviu Prigoana. Esafodajul creat timp de cinci ani de catre o camarila cu interese antinationale este pe cale sa se naruiasca in principal datorita unui gest reprobabil comis de presedinte in 2004. Cum ii mai ajunge pe unii Istoria!

Contrar tuturor opiniilor de condamnare a declaratiei lui Ludovic Orban - care spunea ca pe Basescu il voteaza alcoolicii, tiganii si prostituatele - in acest moment inclin sa cred ca prim-vicele PNL avea perfecta dreptate. In fapt, mandatul lui Basescu a fost cel al unui presedinte-manelist, incapabil de a intelege necesitatiile reale ale societatii romanesti. Maneaua la manea trage. Cioabaaa, iti multumesc, ba Majestate!