duminică, 24 martie 2013

Conventia PDL. Sinuciderea asistata

***
Stiti ce a lipsit ieri de la Conventia pedelista? Un sobor de preoti, care sa puna in scena o slujba de inmormantare. Nu a lipsit insa presedintele Traian Basescu, acest Jack Kevorkian, Dr. Moarte pentru PDL. S-a vorbit foarte mult despre alternativele (motiunile) prezentate la acest congres. In fapt, indiferent de rezultatul votului de ieri, fostul partid prezidential avea soarta pecetluita. PDL nu este nici PSD, partidul care inseamna structura si osatura cea mai bine inchegata din tara noastra, si nici PNL, formatiune politica care vine din preistoria politicii romanesti si care a reusit sa se reinventeze ori de cate ori a fost nevoie.

PDL a insemnat o constructie politica artificiala, megalomanica, care a avut un sens atata vreme cat era cuplata la resursele Statului. Nu degeaba Blaga a amintit de Mercedesurile care faceau coada in Modrogan, atunci cand democrat-liberalii erau pe cai mari. PDL a fost o formatiune politica dopata, a carei valoare reala de piata se situeaza la un procent format dintr-o singura cifra. Drogul pedelist a fost Traian Basescu. Tot timpul cei din Modrogan se uitau spre Cotroceni pentru a astepta ordinul de lupta. Insa inca presedintele Basescu se gaseste la apusul carierei sale politice. Basmul acela cu un nou partid care sa egaleze performata politica a PDL este doar o fantezie. Desigur, o noua formatiune poate sa apara, dar ea va fi plafonata tot timpul sub 20% dintre optiuni.

Aritmetic, un asemenea nou partid nu o sa aibe o plaja mai mare de exprimare.PSD nu a luat niciodata mai putin de 30% dintre sufragii.  PNL are sansa de a merge spre 25%. PPDD + PDL vor insemna intotdeauna undeva la 20%. Unde va fi bazinul electoral al acestei noi formatiuni politice? Cred ca nici Basescu  nu are raspuns la aceasta intrebare. Sambata, liderul de facto al PDL, Traian Basescu, a inregistrat o infrangere usturatoare, poate cea mai importanta din intreaga lui cariera politica. Aici nu mai vorbim de cetatenii abrutizati ai acestei tari ci de fidelii sai, cei care pana mai acum cateva luni puteau forma oricand o secta religioasa, Martorii lui Basescu, datorita increderii oarbe pe care o aveau in lider.

Probabil ca PDL se va rupe. Este o posibilitate reala. Ce se va intampla insa cu oamenii din acest partid? Unele voci spun ca Vasile Blaga a negociat deja o repliere in randurile PSD. O alta parte va lua drumul PNL. Iar ceilalti, cei inca dopati cu drogul Basescu, o vor pune de un nou partid, cu Elena Udrea si, probabil, Monica Macovei, pe post de amazoane politice.