Presedintele Traian Basescu pare sa isi fi pierdut stiinta achizitionarii tintelor facile, incapabile de a-i da replica, direct sau prin intermediul opiniei publice. Obstinatia cu care l-a vanat in ultimul timp pe fostul subsecretar de la Sanatate, Raed Arafat, l-a facut - din nou - vulnerabil in fata adversarilor sai. Probabil ca nici in cele mai negre cosmaruri ale sale presedintele nu a vazut ca fiind posibila o asemenea replica civica la adresa fortarii demisiei din minister a fostului coordonator national al SMURD. Arafat parea tinta perfecta pentru Basescu. De bun simt, neconflictual, fara logoreea specifica politicianului roman tipic, medicul Raed nu a acceptat sa se regaseasca pe lista tintelor basesciene, alaturi de oameni cu adevarat patati precum Vantu, Patriciu, Becali, Nicolae, Marius Petcu si altii ca ei.
Demisia rapida din functia detinuta in cadrul ministerului a facut din Arafat o victima capabila de a determina reactii de structura in sanul adevaratei societatii civile din Romania. Un bun profesionist, deloc implicat in politica, detinator al unei functii tehnocrate in cadrul guvernului, dl. Arafat a reusit - poate fara sa isi doreasca cu adevarat acest lucru - sa urneasca din loc mecanismul politic care ii va azvarli peste bord, in acest an electoral, pe toti martorii Marinarului. Cu siguranta ca nu de un asemenea eveniment avea nevoie PDL, acum, la inceput de 2012. Partidul prezidential are o stringenta nevoie de o indepartare, cel putin de imagine, fata de Traian Basescu. Exista insa o mare dilema in randul conducerii din Modrogan; fara Traian Basescu PDL nu prea exista. Ingrijorator pentru viitorul politic al d-lui Basescu este faptul ca nici macar un ministru din guvernul Boc nu i-a aparat viziunea pe Sanatate. Nici macar peniibilul ala mic care raspunde la numele de Boc.
Cu toate intoxicarile lansate de oficioasele cotroceniste, care sustin implicarea unor forte politice in instrumentalizarea actiunilor de protest din aceasta seara, momentele pe care le-am trait reprezinta rezultatul unui puseu de civism care ar trebui cultivat si pe viitor. In acelasi timp, actiunile cetatenesti ne indica si asteptarile reale ale romanilor. Alegatorii s-au cam saturat de politicieni gregari, ei doresc sa vada la munca oameni profesionisti, capabili de a face realmente ceva palpabil pentru aceasta tara. Ajunge cu vorbaria, e timpul ca faptele sa fie determinante, par a spune romanii. Avem aici si un semnal de alarma care ar trebui sa fie receptat corect de catre sefii opozitiei politice din Romania. Atentie cum va alegeti candidatii. Tiparul este deja stabilit. Vrem cat mai multi arafati.
Nu pot sa inchei fara sa pomenesc de modul in care Basescu a anuntat guvernul ca trebuie sa retraga din dezbaterea publica proiectul noii legi a Sanatatii. I-a certat din nou pe romani pentru faptul ca nu au acceptat o lege care, in esenta, ar fi externalizat multe dintre serviciile caracteristice medicinei de urgenta. Ce nu ne explica presedintele este mecanismul care l-a facut pe el, Traian Basescu - sef de stat in functie - sa fie initiator de proiect legislativ. Niciunde in Constitutia Romaniei presedintele nu apare ca avand prerogativa initiativei legislative. Dimpotriva, articolul 74, alineatul 1 defineste foarte clar cine detine acest drept: Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Tovarasul presedinte,ce ai facut, bre? Iarasi ai incalecat Constitutia? Nimic nou.