marți, 13 octombrie 2009

Parlamentul si bunul simt au invins. Chapeau!

***


Iata ca cele mai negre temeri ale mele nu s-au adeverit. Numarul parlamentarilor naimiti prin diferite mijloace de catre partida basesciana a fost mult mai mic decat ne-am asteptat. Parlamentarii nostrii nu au tradat increderea acordata de catre electorat. Culorile politice au fost respectate, consemnul de vot dat de catre conducerile de partid a fost dus la indeplinire.

Guvernul Boc s-a agatat cu ghearele de putere, sperand pana in ultimul moment intr-o dezvoltare ulterioara a situatiei in favoarea ramanerii PD - ului la putere. In momentul in care am intrat in posesia continutului discursului sustinut de catre Emil Boc in fata Parlamentului, am fost sigur ca PD - ul nu a reusit sa atraga numarul de parlamentari necesari pentru a vota eficient impotriva motiunii de cenzura initiata de catre PNL.

Cartea jucata de catre Boc a fost discursul dur impotriva pensiilor parlamentarilor romani. Hmmm! Oare cat inseamna pentru bugetul de stat pensiile a optzeci de fosti parlamentari? Destul de putin. In orice caz, motivatia livrata publicului conform careia motiunea a fost votata de catre alesi doar in speranta ca noua lege a pensiilor nu va stirbi pensiile privilegiate, nu sta deloc in picioare.

In fapt, este imposibil ca orice om de bun simt din Romania sa creada enormitatile debitate de catre acest omulet pe nume Boc, deoarece ideea asumarii raspunderii guvernului pentru o lege a pensiilor incropita ad hoc, a aparut ulterior depunerii motiunii de cenzura de catre PNL/UDMR. Discursul primului-ministru este subsumat unui intreg efort propagandistic menit sa ni-l livreze pe Traian Basescu in antiteza cu un Parlament care nu vrea sa renunte la privilegiile sale.

Probabil ca aceasta strategie ar fi prins acum doi ani. Insa vremurile au trecut iar presedintele a aratat tuturor care este adevarata sa personalitate. Manifestarile dictatoriale nu isi au loc in comportamentul unui presedinte de republica democratica. Presedintele Romaniei trebuie sa fie un om al consensului. Oare cine a reusit sa ralieze voturilor propriului sau partid si sufragiile PSD si UDMR in favoarea adoptarii motiunii de cenzura? Cine a reusit sa obtina un consens al fortelor de opozitie in favoarea nominalizarii lui Klaus Johannis pentru functia de premier?

Crin este solutia. Chapeau, monsieur President!

A fi sau a nu fi. Parlamentul Romaniei in fata tradarii menirii sale

***


Astazi este ziua cea mare pentru guvernul pastorit de Traian Basescu prin intermediul pupilului sau Emil Boc. Motiunea de cenzura initiata si depusa de catre PNL si UDMR se va dezbate si vota azi in plenul Parlamentului. De rezultatul acestui demers constitutional se leaga insa nu numai soarta acestui cabinet sifilitic ci si imaginea Legislativului in ansamblu.

De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca in mai toate cercetarile sociologice, imaginea Parlamentului in ochii romanilor este una dezastruoasa. Ar fi cumplit pentru demnitatea si onoarea acestor domni si doamne care ne-au cerut votul cu nici un an in urma, sa se afle ca, in realitate nu au fost altceva decat niste ciori vopsite. In acel moment romanii ar afla ca pe acesti reprezentanti ai nostrii ii doare in cot de doctrine, mijloace sau idei politice.

Romanii ar realiza faptul ca, in realitate, voturile parlamentarilor sunt expresia mitei directe primite de la terti interesati, aici incluzand si partide politice adverse cu interes in a trece sau a respinge o anumita lege. Un mercurial enuntat de oameni politici onorabili ne indica faptul ca votul unui parlamentar poate fi cumparat cu modica suma de 25.000 euro. Iar daca doresti sa transferi un spagamentar in partidul tau pentru - sa zicem - blocarea unei motiuni de cenzura, poti face acest lucru contra unei sume cuprinse intre 100.000 si 200.000 de euro. Nu o spun eu, o spune un prim vicepresedinte de partid.

Votul de azi poate insemna ori dezastrul total si iremediabil de imagine a Parlamentului ori inceputul unei renasteri a ideii de parlamentarism in tara noastra. Daca PD-ul d-lui Basescu reuseste sa isi asigure o majoritate capabila de a bloca motiunea de cenzura a PNL/UDMR desi, teoretic aceasta ar trebui sa treaca fara probleme, atunci chiar avem de-aface cu un cancer politic aflat in metastaza.

Din acel moment putem considera votul popular ca fiind o iluzie iar puterea emanata de la popor o mare minciuna. Totul se poate cumpara cu banii, inclusiv constiinte si, de ce nu? voturi!