miercuri, 27 mai 2009

Miza europarlamentarelor - Palatul Cotroceni

***


Cu siguranta, intr-o tara in care normalitatea democratica este functionala, ar fi dificil sa asociezi alegerile europarlamentare cu un start furat in campania electorala pentru prezidentialele din toamna. Insa tara noastra se confrunta exact cu aceasta problema.

Campania electorala pentru Bruxelles/Strassbourg ne-a oferit pana acum doar dezbateri sterile, incolore, inodore in cea ce priveste temele de interes european. Accentul a cazut si de aceasta data pe politica interna, cu precadere pe alegerile pentru presedinte. Putem afirma fara teama de a gresi ca intreg procesul electoral de la inceputul acestei veri are ca laitmotiv o pozitionare cat mai avantajoasa inainte de intrarea pe ultima turnanta a cursei pentru Cotroceni.

Toti cei trei prezidentiabili cu sanse serioase au ales sa se implice direct in sprijinirea candidatilor propriei formatiuni politice. Sincer, imi place foarte tare implicarea directa a presedintelui liberal in aceasta campanie. Aceasta atitudine proactiva este o palma data acelor carcotasi care il caracterizau pe Crin ca fiind un personaj politic lenes.

Am facut un tur al blogosferei politice romanesti unde am intalnit sondaje de opinie virtuale in care se cerea un vot din partea cititorilor in favoarea uneia dintre partidele politice aflate in cursa electorala. Am ramas impresionat de scorurile excelente pe care le inregistreaza PNL. Da, lumea virtuala este liberala. Insa arta politica suprema a lui Crin va fi aceea de ai convinge pe acesti oameni sa se prezinte la vot in ziua alegerilor. Atat pentru europarlamentare cat si la prezidentiale.

Mai exista insa un aspect foarte important, neluat in seama foarte mult pana in prezent. Stalin, in apogeul gloriei sale, spunea ca intr-un proces electoral nu conteaza cum se voteaza ci cine numara voturile. Sarcina cea mai importanta pe care o vor avea observatorii acreditati la sectiile de votare va fi aceea de a impiedica fraudele. Tentative vor exista, mai ales din partea Puterii actuale. PNL - ul ar trebui sa isi formeze un corp de observatori semiprofesionisti pe care sa ii fidelizeze si pe care sa poata conta cu adevarat.

Nu sper decat ca procentul celor care vor merge sa voteze sa il depaseasca pe cel al celor dezinteresati de Romania. Este si aceasta o conditie a democratiei participative.