luni, 26 septembrie 2011

Sa tragem apa dupa "fotbalul" romanesc

***
De prea multe ori auzim sintagma "fotbal romanesc" in contextul in care noi nu avem aici asa ceva. Fotbalul romanesc inseamna un melanj de tiganie, nesimtire si hotie. In aceste zile avem de-aface cu o noua actiune a DNA - ului indreptata impotriva mafiei din tigania Ligii I. Personal nu cred ca se va merge pana la capat in urmarirea itelor care in ansamblu compun caracatita coruptiei si a hotiei din fotbalul pastorit de atat amar de vreme de catre Mircea Sandu si Dumitru Dragomir. De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca, precum celebrul personaj Didi Sfiosu din filmul "Ticalosii", cel care ii spunea Tatalui ca nu e bine sa se cerceteze anumite cazuri deoarece nu se stie de ce se poate da prin acele dosare,  asa si DNA - ul este un pitbull bine tinut in lesa, eliberat doar atunci cand trebuie sa se dea avertismente.

S-a descoperit ca Vasile Avram, seful arbitrilor, lua mita. Intr-o tara in care sperturile sunt la ordinea zilei, acest fapt nu mai impresioneaza pe nimeni. 19.000 de euro. Mai marii cluburilor din Liga I au inceput sa rada atunci cand au auzit aceasta valoare. De ce? Pentru ca si ei sunt parte din acest sistem si cunosc care sunt sumele reale invartite pentru a beneficia de arbitraje favorabile. De exemplu, pentru primul titlu cucerit de catre CFR Cluj cu ceva ani in urma, vocile din off vorbesc de 4.000.000 euro, banii platiti arbitrilor, mai marilor din FRF si catre comisiile Ligii. Bani nefiscalizati care nu figureaza in nici o factura sau decont. Mai nou, se pare ca fenomenul a luat amploare. Otelul Galati a beneficiat de foarte multe greseli de arbitraj favorabile lor in sezonul trecut, greseli care au fost decisive in stabilirea campioanei. Au fost foarte multe voci care au contestat corectitudinea competitiei sportive care s-a incheiat la inceputul verii acestui an. Nu mai conteaza valoarea intrinseca a lotului de fotbalisti ci modul in care reusesti, ca si presedinte sau factor diriguitor, sa mimezi rezultatele pozitive.

Marius Stan a fost omul decisiv al Otelului in vederea obtinerii titlului de campioana si a milioanelor de euro din Liga Campionilor. Omul a reusit sa isi creeze el insusi o cooperativa, cumparand meciuri si arbitrii acolo unde s-a putut sau mergand pe imprumutul de puncte de la o editie de campionat la alta. Nu imi place Adrian Porumboiu, dar omul are logica in argumentatia lui. Otelul este datoare vanduta in aceasta editie de campionat, trebuind sa returneze puncte mai tuturor echipelor cu pretentii din Liga I. Indepartarea lui din fruntea Galatiului poate fi privita si ca o incercare de salvare a echipei, in conditiile in care valoare nu prea exista acolo pentru a se reusi salvarea de la retrogradare in meciurile corecte. Cei care au decis inlocuirea lui Stan isi propun sa stearga cu buretele datoriile contractate de catre acesta in trecuta editie de campionat. Interesant este faptul ca exista voci din PNL care doresc ca Stan sa ii reprezinte in cursa electorala pentru primaria Galatiului. Patetic.

Ce ramane la indemana amatorului de fotbal din Romania? Telecomanda. In Bundesliga se anunta un spectacol grandios in acest sezon, cu un Bayern care merge ceas, Primera pare mai echilibrata ca niciodata in lupta de la varf iar Premier League programeaza cate un derby adevarat in fiecare etapa. Fotbalul romanesc? Un rahat dupa care trebuie trasa apa. De mai multe ori.