Astazi va avea loc in capitala un miting cu incarcatura politica declarata. Dupa (prea) multe tergiversari, Alianta de Centru-Dreapta PNL+PC a decis sa ceara Primariei Capitalei aprobarea pentru organizarea unei adunari populare la care ar urma sa participe in jur de 10.000 de oameni. Este o initiativa foarte riscanta, mai ales ca PSD, partenerul din cadrul USL, si-a anuntat de ceva vreme rezervele fata de un asemenea demers. Din pacate social-democratii inca nu si-au depasit propriile complexe in raporturile lor cu Traian Basescu, de aici rezultand o teama nefireasca de penibil, in orice situatie care il implica pe actualul presedinte al Romaniei.
Probabil ca amintirea celebrei nopti de decembrie, in care candidatul lor la prezidentiale, Mircea Geoana, s-a culcat presedinte si s-a trezit ciuca bataii de joc a unei tari intregi, inca le biciuieste memoria, insa acest fapt nu ar trebui sa impieteze asupra deciziei politice de la nivelul conducerii actuale a partidului. Astazi opozitia politica din Romania va da testul validarii sale ca si alternativa reala la actuala guvernare Basescu. Mitingul acesta poate insemna nu doar o palma in plus data actualei stari de fapt din tara noastra ci chiar inceputul asaltului final al puterii, al carui punct culminant va avea loc odata cu alegerile - la termen sau comasate - din acest an. Este nevoie de asemenea etalari ale fortei de grup pentru a insufla alegatorilor increderea in solutiile prezentate de catre USL, in programul politic prezentat romanilor la sfarsitul lui 2011.
Insa aceasta adunare presupune cateva riscuri reale, deloc de ignorat in actualul context. Primul - si cel mai important - il constituie aplombul cu care cetatenii neinregimentati politic vor raspunde apelului lansat de catre ACD. Cu alte cuvinte, daca numarul manifestantilor nu il va depasi pe cel inregistrat la adunarile spontane care au avut loc in ultimele zile, atunci vom putea sa catalogam actiunea opozitiei ca pe un adevarat esec. In schimb, daca cetatenii vor veni in numar mult mai mare, atunci putem trage sperante ca situatia se va schimba in bine pentru Romania in termen mult mai scurt, poate chiar in urma unor alegeri anticipate. Ba chiar indraznesc sa sper ca un eventual succes va avea o influenta majora asupra deciziei Curtii Constitutionale, care trebuie sa decida in termen destul de scurt asupra constitutionalitatii deciziei de comasare a alegerilor din acest an.
Al doilea semn de intrebare este ridicat de inapetenta liderului liberal Crin Antonescu pentru adunarile publice, fapt care a devenit destul de clar dupa consumarea campaniei electorale prezidentiale din 2009. Crin vorbeste foarte bine, are verbul la el tot timpul, insa nu l-am vazut niciodata vorbind dezinvolt in fata unei adunari formate din mii de oameni. Ori cei care vor veni in piata asteapta o cuvantare foarte critica la adresa actualei Puteri si incurajari deschise pentru cei care se vor inhama sa duca greul campaniei electorale care deja bate la usa. Oamenii acestia trebuie sa simta ca nu sunt singuri, ca exista cineva acolo sus care gandeste in aceeasi cheie ca si ei. Pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie de intreaga elocinta cu care i-a inzestrat Dumnezeu pe cei care vor lua cuvantul.
Un alt lucru care ma ingrijoreaza il reprezinta contramasurile pe care, cu siguranta, si le vor lua actualii guvernanti. Deja forumurile diferitelor publicatii online sunt intoxicate la maxim cu ideea ca "toti sunt la fel", "nu mai vrem partide" si alte variatiuni pe aceeasi tema, toate acestea avand rolul decredibilizarii actiunilor inteprinse de catre Opozitie. Sa nu ne imbatam cu apa rece; daca in randul maselor Basescu si secta care il inconjoara nu se mai bucura nici de cea mai mica apreciere, in mediul internautic oficinele care lucreaza pentru Cotroceni sunt inca foarte active si influente. Este nevoie de o foarte buna organizare si coordonare pentru a atinge obiectivele de astazi ale Opozitiei. Sa speram ca prezenta masiva a bucurestenilor ii vor convinge pe romani ca nimic nu este pierdut si ca anul acesta vom avea si motive de bucurie.