luni, 16 martie 2009

Despre Congresul PNL, cu speranta


***




Iata ca am intrat si in saptamana decisiva pentru viitorul PNL. Un bun prieten imi spunea ca natura decisiva a alegerilor din cadul partidului nu ar trebui supralicitata. Asa este. Partidul nu va muri in nici una dintre variantele prezentate delegatilor la Congres.

Doar ca, in cazul in care Dl. Tariceanu va castiga un nou mandat de presedinte, noi, simpatizantii formatiunii politice liberale va trebui sa ne proiectam dorintele politice intr-un spatiu temporal mai lung. De ce afirm acest lucru? Simplu. PNL - ul condus de catre fostul prim-ministru inseamna inghetarea proiectului politic care prevede un guvern pur liberal in 2012.

Este foarte greu de crezut ca Tariceanu va reusi sa faca din 21 martie 2009 ceea ce nu a reusit pana atunci si anume largirea PNL - ului, abandonarea ideii paguboase conform careia partidul trebuie sa devina o balama politica intre PSD si PD.

Costumul reprezentat de Tariceanu a devenit prea mic pentru PNL. In schimb Crin Antonescu ofera garantia punerii in practica a ideilor liberale, ofera liberalilor orizonturi clare, ofera un costum mai mare in care PNL - ul sa poata creste neingradit.

In aceste clipe Romania, sistemul politic din tara noastra are nevoie stringenta de o contrapondere puternica fata de guvernarea dezastruoasa impusa de catre Traian Basescu si sustinuta de cele doua aripi ale FSN - ului. Un partid de 19-20% nu este si nu va fi niciodata suficient de puternic pentru a avea un cuvant greu de spus in balanta puterii din Romania.

PNL - ul are nevoie de un transfer al deciziei catre organizatiile judetene. Acest principiu al subsidiaritatii este aplicabil perfect in situatia in care se afla acum PNL - ul. Eu nu cred in ideea vehiculata de catre Bogdan Olteanu conform careia o doza prea mare de autonomie fata de Centru ar conduce la actiuni centrifuge din partea filialelor.

Crin Antonescu beneficiaza de larga experienta a lui Ludovic Orban in relatia cu organizatiile judetene. Orban ar putea fi folosit doar sau in principal pentru aceasta misiune. Ramane de vazut cata ratiune si intelepciune domiciliaza in mintea fiecarui delegat la Congresul de la finalul acestei saptamani.