Libertatea omului e partea divină din el. Petre Tutea
duminică, 21 martie 2010
Anevoiosul drum al legitimarii conducerilor judetene pro-Antonescu in PNL. Cazul judetului Timis
***
Optimizarea conducerilor filialelor judetene ale PNL, a caror menire principala va fi transpunerea in fapte a strategiei prezentate de catre Crin Antonescu la congresul din februarie, se naste greu, aproape cu forcepsul. Cazul al carui martor am fost azi l-a reprezentat cel al filialei judetene Timis, in care au avut loc alegeri. Intregul proces a avut un supervizor de la Bucuresti, in persoana lui Ludovic Orban, descalecat la Timisoara pentru a-si asigura un punct de sprijin in cazul unei intorsaturi nefericite pentru actuala conducere nationala la PNL, aleasa in februarie.
Nicolae Robu, rectorul Politehnicii timisorene, a castigat dupa cum era de asteptat in fata contracandidatului sau, Sorin Supuran, fost primar de Biled si fost sef al Autoritatii Rutiere Romane . Victoria lui Robu a fost una destul de greu obtinuta, in conditiile in care in spatele lui Supuran s-au aliniat mai toti "fostii" guvernarii Tariceanu, unii dintre ei oameni politici expirati la o varsta extrem de frageda. (Cristian Busoi, Liviu Borha, Leontin De Maio, Cosmin Costa, Dan Bara, Ciprian Bogdan, Ciprian Jichici, Edmund Szilvester, Horia Preda - ar fi doar cateva exemple in sensul celor afirmate mai inainte).
Nicolae Robu a obtinut 339 de voturi, in timp ce Sorin Supuran a luat 294 de voturi. Echilibrul acesta isi are, poate, o explicatie in prezenta la aceste alegeri a lui Ludovic Orban, care a mai adus cateva zeci de voturi pentru Supuran in conditiile in care, se cunoaste, Nicolae Robu este omul lui Antonescu in Timisoara. Minicampania electorala care a precedat aceasta conferinta judeteana de alegeri a cunoscut si cateva intamplari mai putin cunoscute. De exemplu, la mare cautare s-a aflat sprijinul filialei PNL Dudestii Noi, cea mai performanta din mediul rural timisean, primarului PNL de aici facandui-se o asidua curte timp de cateva saptamani, de catre tabara d-lui Supuran. Nu a fost sa fie.
Robu a castigat dar misiunea lui nu va fi nicidecum una facila. Este nevoie de o organizatie unita, ori azi ni s-a demonstrat ca numai de unitate nu poate fi vorba in acest moment. In filiala aceasta exista foarte putini oameni care au performat sau au capacitatea sa performeze din punct de vedere politic. Exista un anumit gen de resemnare intre cei care au participat la guvernarea locala intre 2004 si 2008. Cei obisnuiti cu viata dulce din deconcentrate nu se prea pot readapta la munca de partid de opozitie si acest lucru este vizibil in cazul unor domni si doamne care candideaza oriunde si pentru orice, doar sa se aleaga. Vezi cazul lui Ciprian Bogdan, candidat pe lista lui Orban la congresul din februarie si candidat - din nou, la numai o luna distanta - pe lista lui Sorin Supuran pentruc un loc in Biroul Politic Teritorial al PNL Timis.
Destul de dificil se anunta acest mandat castigat de catre Nicolae Robu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Daca oamenii nu sunt priviti ca fiind "al lui" Tariceanu sau al lui Orban sau Antonescu atunci nu ar trebui sa existe competitie si conflicte.
RăspundețiȘtergereIdeea organizarii conducerii pe motiunilor este subversiva.
Ideea organizarii pe "bisericute" este nefericita pentru ca provoaca competitie acolo unde ar trebui sa existe colaborare, provoaca frustrare si duce la dezbinare.
Cei care pierd probabil vor renunta la activitatea politica sau vor devenii pasivi asteptand sa revina dupa ce noii alesi isi vor demonstra incapacitatea si partidul in loc sa creasca se va divolva.
Competitia pentru putere este prost vazuta si de cei din exterior.
Maestre, stii ce este foarte trist. Ca cei care au pierdut astazi (unii dintre ei se vor regasi in Biroul Politic Judetean) vor fi in permanenta cu frana de mana trasa. O alta tristete este ca daca te uiti la echipa aleasa a lui Robu, deasemenea o sa gasesti expirati si obositi, exceptandul pe Alin Nica, sunt f putini, in aceasta filiala in care sa ai incredere ca pot construi ceva. Nu uita de haita acelor tineri expirati devreme care inca transmit unor multimi de 2-300 de tineri si studenti din organizatiile TNL si CSL mesaje trunchiate care nu pot naste tineri de valoare.
RăspundețiȘtergereAr fi prea frumos ca Robu sa ii scoata pe tusa pe vesnicii tradatori (ai lui draganescu, borha, cioroianu, busoi, etc), va recladi aproape toate organizatiile incepand cu tinerii (de care a fost luat in permanenta la misto), va recruta candidati castigatori pt alegerile locale si parlamentare si va duce PNL TImis in fruntea judetului acolo unde timisorenii isi doresc prin natura lor de viata, de a trai liberal.
@ Deceneu
RăspundețiȘtergereSpui "Ideea organizarii conducerii pe motiuni este subversiva." Eu nu cred ca este asa sau nu ar trebui sa fie asa. Partidul este un organism viu, capabil sa decanteze alternative in chiar interiorul lui. Ori cei care au pierdut pe baza unei motiuni sunt liberi ori sa se adapteze din mers viziunii noii conduceri, ori sa se constituie intr-o rezerva fata de prezentul establishment. Cel putin asa vad eu lucrurile.
@ Chris
RăspundețiȘtergereDin pacate spiritul de gasca este mult prea impamantenit la acesti domni pentru a se inhama la jug si a trage in directia corecta. De fapt, nu stiu daca vreunul dintre ei au vreun interes de a scoate filiala din mediocritatea in care se zbate de ceva timp. E caldut in mocirla, nu te vede nimeni ce crostezi acolo.
Acum toata lumea rade de initiativa PSD de a-si atrage membrii inca din momentul in care acestia implinesc 18 ani. Eu zic ca miza pe tineri este una corecta. Si acest lucru se va vedea dupa un ul-doua cicluri electorale.
Un lucru pe care l-am constatat in preumblarile mele pe la sediul PNL este si acela ca in filiala nu se face mai nimic pentru intarirea doctrinara a partidului. Un partid inseamna doua lucruri clare: DOCTRINA si INTERESE COMUNE. Nu poti sa faci doar un club de discutii sau eveniment monden dintr-o filiala cu cateva sute de membrii. Unde este identitatea? Unde sunt interesele comune? Doar in lupta pentru accederea intr-o functie de pe la vreo deconcentrata? Eu nu vad asa lucrurile.
Si DA, Chris, nu stiu daca Robu va reusi. Dar macar o sa incerce, sunt convins. Iar prezenta lui Nica in echipa lui este deja o garantie. Cam pe ce a pus mana omul acesta in ultimul timp, s-a transformat in aur.
Motiunea a fost pretextul pentru a elimina pe cei care nu faceau parte dintr-o gasca. Nu cred ca au fost discutii pe marginea motiunilor si nu cred ca a intrebat nimeni pe membrii daca agreeaza o motiune sau nu ca sa stableasca echipa. Echipele s-au stabilt inainte de aparitia motiunii pe alte criterii.
RăspundețiȘtergereInitiatorii motiunii au stabilit cine o agreaza sau mai bine spus pe cine agreeaza sa faca parte din echipa.
Dupa ce criterii? Dupa loialitate.
Pe de alta parte divergentele de opinie nu trebuie sa fie criterii de promovare intr-un partid.
Daca sunt opini diferite pe anumite probleme de metoda sau de prioritati, ele se supun dezbaterilor si se transeaza prin votul mebrilor.
Din cauza asta spun ca motiunile sunt subversive, sunt utilizate ca pretext pentru acapararea puterii.
Acum cand am vazut si biroul sunt convins ca nu se va misca nici o pietricica in sensul constructiei filialei de la aproape ZERO. "Prietenii" nostrii sunt inca la masa si chiar in minoritate vor fi cei activi din birou. "Liceenii rock 'n roll" gen longin, ehegartner, dimeca, coifan sigur nu vor trece prin judet, tipele din birou nu vor avea glas, si mai raman tinerii deja expirati pe care credema ca nu vreau sa le fac reclama denumindu/i. Previziunea mea e sumbra, PNL fie se va desfiinta fie se va alia unui PSD transformat in Partidul Social Liberal ( singura sansa sa scapam de partidul marinarului)
RăspundețiȘtergereSa inteleg ca alegerile au fost pe lista(motiune) sau uninominal? Ori tu te referi la alte liste?
RăspundețiȘtergere@ Chris
RăspundețiȘtergereResemnarea, acesta este sentimentul care domina filiala aceasta de prea mult timp. Pe mine ma doare deoarece chiar exista potential in Timis. Dar...
@ Victor
Ce liste, Victore? Astia au candidat si pe doua liste, doar-doar sa se aleaga si ei. Pacat de cei cativa care au mai ramas si care au potential real.