joi, 27 mai 2010

De ce sa mai platim impozitele?

***

Marturisesc ca intrebarea care da titlul acestui comentariu ma framanta de ceva vreme si cred ca ar trebui sa dea de gandit oricarui cetatean roman de buna credinta. Pentru ca, la urma urmelor, noi contribuabilii la buget suntem cei care asiguram buna functionare a institutiilor de stat. Acesta este cazul ideal. Insa oare chiar asa stau lucrurile? Oare statul chiar isi indeplineste indatoririle contractuale fata de cetatean?

Personal consider ca nu. Valabilitatea dictonului conform caruia statul este cel mai prost administrator isi gaseste dovada cea mai clara in cazul tarii noastre. Coroborati truismul expus in fraza anterioara cu incompetenta si iresponsabilitatea guvernului PD si aflati cauza reala a crizei profunde prin care trece Romania. Avem cel mai prost guvern posibil intr-o tara membra a Uniunii Europene. Avem un presedinte incapabil de a genera consens in fata crizei. Dar mai presus de toate avem un partid pus pe capatuiala intr-o tara spoliata deja.

Platim impozite la stat pentru ca statul sa ne ofere un minim pachet de servicii sociale. Reprezentantii actuali ai statului in frunte cu Traian Basescu, deturneaza sume importante din buget catre clientela de partid. E doar unul dintre motivele care ma fac sa ma gandesc serios daca sa imi mai aduc micul meu aport de lichiditati la buget sau nu. Fugar, alte motive ar fi:

- de ce sa mai contribui la incarcarea unui sac fara fund, alimentand prin aceasta marile averi ilicite facute de catre mafia din jurul PD - ului?
- de ce sa mai platesc asigurarile de sanatate cand, in momentul in care ai nevoie de un tratament, afli ca pana si banalul spirt medicinal trebuie sa ti-l aduci de-acasa?
- de ce sa platesc banala rovinieta cand drumurile din Romania sunt sub orice critica?
- de ce sa mai cred in tara asta cand reprezentantii ei actuali se comporta precum lotrii?
- de ce sa dau bani la buget cand angajatii companiilor de stat au salarii de 30.000 de lei in conditiile in care mie mi se cere sa strang cureaua?
- de ce sa sustin din banii mei un supraaglomerat sistem de siguranta (citeste servicii speciale) incapabil de a-mi asigura securitatea personala?

Ar mai fi multe argumente in favoarea abandonarii calitatii de contribuabil. Personal sper sa nu se ajunga pana aici. Dar viitorul asta al nostru este foarte difuz.