joi, 3 noiembrie 2011

Grecia la fundul sacului

***
Pentru cei care poseda o minima cultura istorica, a devenit deja obositor sa tot auzim de Grecia, patria democratiei ateniene, locul aparitiei filosofiei modern, a fundamentelor statale care stau la baza organizarii actuale a lumii moderne. Din pacate, in cazul Greciei nu operam cu destule disocieri; Antichitate - Modernitate, Democratie sclavagista - Democratie participativa, s.a. Grecia de azi nu inseamna Grecia antica. Din pacate, din leaganul culturii europene a mai ramas doar o mana de spoliatori, de evazionisti, care au adus tara in situatia falimentului nedeclarat. Economia neagra a Greciei, cea nefiscalizata de catre Stat, se ridica la procentul de 80%, turismul avand o pondere importanta in aparitia acestei situatii.

Pentru ca in momentul in care extrapolezi la nivelul Greciei experienta europeana in declararea veniturilor, bazata pe onestitatea celor care pe baza unei simple declaratii de venit, isi impun grila de impozitare, trebuie sa te astepti la mari surprize. Asa s-a descoperit faptul ca optzeci de procente din economie este subterana. Grecii, la fel ca si romanii, nu au exercitiul onestitatii, deoarece, de-alungul Istoriei au avut de-aface in cea mai mare parte, cu carmuitori abuzivi.  Prin intermediul referndumului anuntat pentru inceputul lunii decembrie, Guvernul Papandreou incearca sa se spele pe maini de intreaga situatie, la a carei escaladare a contribuit in mod direct. Grecii, in marea lor majoritate, nu doresc abandonarea monedei unice, insa, din pacate pentru ei, pentru a face parte dintr-un mecanism monetar generos, trebuie sa treaca de la o economie ascunsa la una transparenta, lucru care se poate traduce si printr-o scadere a veniturilor directe.

Privind situatia Greciei in epoca moderna, putem constata ca aceasta tara a fost mai mult orientata, de-a lungul Istoriei, catre Rusia si mai putin catre Occident. Fata de Rusia pravoslavnica grecii au avut tot timpul un sentiment de acceptare mai pronuntat decat, sa zicem, fata de englezi sau americani. Puterea tarista a fost cea care a sustinut in mod direct, incepand cu 1821, lupta pentru independenta a grecilor fata de Imperiul Otoman. Desi englezii au avut mari interese in aceasta zona, prin prisma apararii liniei de legatura maritima cu India, ei nu au fost acceptati niciodata de catre greci, in primul rand datorita religiei, cea care are inca un rol determinant in mentalul grecesc. Sa ne aducem aminte si de razboiul civil de la finalul anilor '40, in care partizanii comunisti inspirati de exemplul sovietic, s-au bucurat de o mare sustinere din partea cetatenilor greci. Doar banii pompati de catre americani in cadrul politicii de indiguire a puterii sovietelor, a reusit sa sparga frontul comunist.

Grecia moderna nu are o traditie democratica, dovada stand loviturile de stat militare care s-au succedat in ultimii cincizeci de ani. la ce sa ne asteptam de la Grecia? La nimic bun pe termen scurt. Spre disperarea unora, moneda euro nu va disparea, sau, mai bine zis, acest lucru nu are cum sa se intample din cauza Greciei. Va trebui sa existe un concurs de factori extraordinari pentru ca euro sa fie abandonat. Pana atunci vom avea de-aface cu o tara muribunda din punct de vedere economic, cu o conducere politica incapabila de a face fata provocarilor acestei crize.