***
Marele Poet Adrian Paunescu a trecut in nefiinta dupa o grea suferinta. Tara aceasta a pierdut un mare versificator, poate cel mai mare de la Eminescu incoace. Si imi asum ad litteram ce am scris aici. Nu am talent la necrologuri si nici nu imi doresc sa stapanesc vreodata arta de a vorbi de bine mortii inainte de inmormantare. Sunt atatia in tara aceasta care stapanesc la perfectiune arta disimularii si dedublarii in asemenea momente. Eu vreau sa imping discutia putin inainte. In toate luarile de pozitie, in toate scrierile stipendiatilor Soros din Romania, Adrian Paunescu a fost portretizat ca fiind raul suprem din cultura romaneasca antedecembrista. Marea acuza care i s-a adus a fost cea legata de asa-zisele ode adresate mai marilor regimului comunist din Romania si cu precadere lui Nicolae Ceausescu. Tisminetki ne spune despre Paunescu ca "a fost unul dintre arhitectii utopiei ceausiste, a fost el insusi o institutie in acea dictatura." Mai acum ceva vreme alt sorosist cu misiune pe aceste meleaguri, Mircea Mihaies, il portretizeaza cu urmatoarele apelative pe Marele Poet: "marele lingau ceausist”, „monstru al nesimtirii”, „monument al îmbuibarii”, „strigoi care vrea sa ne readuca la cheremul securistilor si activistilor bolsevici” „îsi desfasoara osînzele cu dezinvoltura si nerusinare”.
Bai baieti, haideti sa va spuna mandea ceva asa, de la obraz la obraz; cu siguranta ca Adrian Paunescu nu a fost un monument de moralitate, ba mai mult, supralicitez in favoarea voastra, ideile lui politice nu au fost niciodata convergente cu ale mele. Dar de aici pana la balacareala aceasta cu iz de satra e cale lunga. Si mai este un aspect demn de semnalat; daca Adrian Paunescu si-a proiectat adulatia asupra unui singur conducator (in masura in care asa-zisele ode chiar asta inseamna), voi, Mircea Mihaies, Vladimir Tismaneanu, HR Patapievici si cati mai sunteti, v-ati scos constiintele la taraba, Jigodiilor! Ati fost si cu Constantinescu, si cu Basescu ba mai mult, chiar si cu Iliescu. Nu-i asa, tovarase Tisminetki? . Cine nu isi aduce aminte de lucrarea de referinta a acestuia intitulata: “Marele Soc – Din finalul unui secol scurt. Ion Iliescu in dialog cu Vladimir Tismaneanu”. Ia uitati aici cum creeaza Volodea al nostru analogii cu ion Iliescu, atunci cand acesta din urma mai insemna ceva in politica romaneasca: “Indraznesc sa spun ca noi avem si anumiti prieteni comuni, si anumite lucruri biografice in comun. Parintii dumneavoastra au facut parte din miscarea comunista clandestina, parintii mei au facut parte din miscarea comunista clandestina”. Nu vi se pare ca aici avem de-aface cu o limba aspra in fundul lui Ilici? Mie da!
Pana si un inchinator de ode poate sa aibe o scara de valori apropiata de cea normala. Problema apare in cazul adulatorilor care isi schimba la fiecare cinci sau zece ani zeul la care se inchina. Ori cei care fac de ras aceasta tara prin odele inchinate Actualului in paginile EvZ sau RL, merita intregul nostru dispret. Niste oameni de nimic, fara discernamant, raspunzand doar la stimulul reprezentat de ban. Paradoxal, cel mai frumos necrolog adresat marelui disparut ii apartine unui emigrant politic din Romania lui Ceausescu. Dorin Tudoran, caci la el fac referire, scrie absolut incredibil despre o prietenie destramata din cauza unui regim dictatorial. O mostra:
"…prefer să-mi amintesc cum venea cu un poem ori altul al Constanţei,(prima sotie a lui Adrian Paunescu n.n.) mi-l citea şi apoi făcea o moacă de marţian. ”Adică?”, întrebam. “Bă, tu tot nu înţelegi? Dacă e o poetă mai mare ca mine?” ”Păi, cam este…” ”Du-te dracu’… Ai înnebunit.” Fireşte."
Sa ne amintim de Poet. Restul e doar balastul personalitatii omului.
Sa nu-l uitam si pe Zeul Pupincurismului: Marele TRU.
RăspundețiȘtergereHehe, si eu tocmai il recomandasem pe blog si facebook pe Tudoran. :)
Cineva scria la un comentariu pe RTV ca "Nu cred ca omul poate a fi separat de geniul".
RăspundețiȘtergereEu cred ca la Paunescu geniul si "Omul" au fost foarte bine separate si situate la antipozi, a fost un Mare talent si un minuscul caracter!
@Lilick
RăspundețiȘtergereTRU este unic, el nu poate fi comparat cu nimeni. Nici macar cu Mihaies. Tudoran a spus totul in evocarea lui. A descris omul Paunescu, cu partile lui pozitive si cu cele negative.
@Deceneu
Numai rauvoitorii pot pune semnul egal intre Omul Paunescu si Poetul de geniu Paunescu. Poezia lui Paunescu este geniala, nu se subscrie deloc postmodernismului care a acaparat cu totul in ultimele decenii cultura europeana. Da, poate poezia lui a fost in defazaj cu timpurile pe care le-a trait. Dar sa nu uitam faptul ca in deceniile negre ale comunismului cenaclul Flacara a reprezentat o supapa de refulare prin care oamenii spuneau NU lui Ceausescu si normelor culturale draconice. Am vazut faptul ca a fost acuzat de nationalism. Si ce daca? A fost roman traitor in Romania, avea tot dreptul sa scrie laudativ despre patria lui.
Poate intentia initiala a fost buna, dar pe parcurs s-a adaptat la "sistem". Multi si-au justificat intrarea in PCR ca pe o posibilitate de a schimba sistemul din interior, dar "sistemul" a fost mai rezistent si i-a obligat sa se adapteze. Paunescu nu a fost doar nationalist, a ajuns sa supraliciteze in ce priveste cultul personalitatii.
RăspundețiȘtergereA glorificat partidul si pe conducator, ca sa se mentina sau ca sa revina la varf.
Cenaclu Flacara a inceput ca o manifestare culturala si manifestarea a fost confiscata de activisti comunisti si deturnata spre elogii la adresa partidului si a conducatorilor, iar Paunescu a avut o contributie importanta la deturnarea cenaclului, pentru ca l-a "imbatat" puterea.
lasa ca daca paunescu nu se lasa folosit drept supapa, revolutia venea cu 10 ani mai devreme. mare om a facut ca justitia independenta sa nu o bage la puscarie pe criminala de sotie care a dus o familie intreaga pe lumea cealalta.
RăspundețiȘtergereomu e rosu pana in maduva spinarii si pacat ca abia dupa 20 de ani am scapat de el. si nu, poeziile lui nu sunt geniale. sunt o duzina de poeti contemporani lui, dar mai putin lingai (deci nu deloc) si mult mai buni. Nichita cum e?
mie asta-mi place:
RăspundețiȘtergerehttp://vanghelieblog.wordpress.com/2010/11/06/a-mai-murit-un-porc-comunist/
Poate ca ar trebui sa adaugi la comentariu si interventia lui Andrei Cornea. Ghici unde? Bineinteles, la televiziunea nationala! Cu o critica acida paralel cu momentele desfasurarii inmormantarii. Cei de la TVR nu mai au nici o fibra de bun simt! Cum se poate a nu se mai plati abonamentul???
RăspundețiȘtergereMda...adevar graiesti. Paunescu omul a fost poate limbist, Paunescu poetul e cel mai bun din generatia sa (nicidecum de la Eminescu incoace...atunci ce ne facem cu Blaga?!). Prefer sa imi amintesc de poet si sa uit de om
RăspundețiȘtergereFara sa fiu patetic, fara sa parafrazez pe nimeni, insa doar Istoria ii va judeca adevarata lui valoare ca si poet. Ca si om, deja il cunoastem de mult. Dorin Tudoran spune multe in extraordinara lui evocare a personalitatii lui Paunescu. Minusurile personalitatii lui le cunoasteam atat de bine de mult timp. Cultul personalitatii ( a lui si a lui ceusescu) l-am putut constata destul de clar. Dar poetul Paunescu este absolut sublim. Cineva spunea aici ca "a mai murit un porc comunist". Insa a murit si un geniu al poeziei, a murit un poet cu mesaj, un poet viu, ancorat in realitatea sufletului romanesc. Eu pe Blaga il apreciez mai mult ca si filosof. Este singurul roman autor al unui sistem filosofic. Iar "Fiinta Istorica" este o lucrare absolut geniala. Pe scara mea de valori ale poeziei romanesti, Blaga se situeaza sub Paunescu. Dar este doar opinia mea, nu vreau sa conving pe nimeni de acest lucru.
RăspundețiȘtergereA murit Omul Paunescu. Nu Poetul Paunescu, care va trai, prin versuri, in continuare. Faptul ca, personal, nu gust genul, nu are relevanta, tot ce conteaza e ce spun cei avizati. Nu a murit nici Politicianul Paunescu. Va muri doar cind va muri, cu adevarat, Ceausescu. Ok, deci singurul mort e Omul. Daca "despre morti numai de bine", de c enu-i lasam pe cei vii in pace? Pentru ca "mortii cu mortii, vii cu vii"...
RăspundețiȘtergereDespre Păunescu am următoarea părere: a fost un as al versului şi un maestru al metaforei.
RăspundețiȘtergereDespre Mihăeş am următoarea părere: e un abject, o jagardea şi o canalie.
@LaMargineaNoptii
RăspundețiȘtergereEu am incercat intotdeauna sa lucrez cu disocieri clare intre profesionist si om, indiferent de subiectul analizei. Paunescu ca si Poet, a fost genial. Ca si om, ca si caracter - mai ales in anii epocii Ceausescu - a fost de o moralitate indoielnica.
@Florin
Da, subscriu cu totul la ce ai scris. Ca si caractere insa, daca il iei pe Paunescu - bardul familiei Ceausescu - si pe Mihaies - cel care canta zilnic pe holurile Universitatii si in paginile oficiosului, personalitatea si geniul basescian - nu exista nici o diferenta majora.
Macar paunescu avea talent poetic. Mihaies e doar o nulitate.
in sfirsit un blog cu lume buna,va multumesc...
RăspundețiȘtergerestudenten zorgverzekeringen vergelijken zorgverzekering kiezen zorgverzekering met korting beste zorgverzekering 2013
RăspundețiȘtergereAlso see my page :: studenten zorgverzekering goedkoopste