Seara, Foodcourt, Iulius Mall Timisoara. Stau la masa impreuna cu sotia in fata unor specialitati culinare grecesti (rahat, tot fast-food este). O masa mai la stanga doi domni si o doamna discuta aprins despre starea grava in care se gaseste Sanatatea romaneasca. Bag de seama ca sunt medici, discuta intr-un limbaj foarte greu inteligibil pentru profani. Dar se discuta si despre salariile mizerabile, baza materiala absolut precara si despre extremism si terorism.
La un moment dat, unul dintre cei doi domni spune sententios "ce sa te astepti de la un minister condus de catre un extremist ungur si un terorist palestinian?" Referirea directa cred ca ii viza pe Cseke Atilla si Raed Arafat. Marturisesc ca aceasta asociere nu am facut-o niciodata in mintea mea, de aceea am fost surprins sa o aud din gura unui posibil angajat al Ministerului Sanatatii. Va dati seama cat de grava este situatia din acest sistem daca pana si oameni care sunt parte a lui au ajuns sa vada conspiratii la cel mai inalt nivel de decizie?
Ma intreb pana unde se va ajunge cu neincrederea romanilor in sistem? Aici nu discutam doar despre Sanatate ci de intreg spectrul institutiilor Statului. Presedintia se regaseste la un minim istoric de incredere, Guvernul este inexistent ca si depozitar al sperantelor de mai bine ale cetatenilor, Parlamentul a devenit cunoscut doar prin prisma motaielile pline de intelesuri ale alesilor. In mod normal acestea sunt conditiile necesare aparitiei in prim plan al miscarilor extremiste. La ce sa ne asteptam pentru viitor?
Situatia este intr-adevar dramatica, destructurarea institutiilor si a increderii in ele este in toi.
RăspundețiȘtergereIn acest context as avea o remarca, care nu trebuie interpretata ca si o scuza pentru Cseke.
Stim de ex. pe chestiunea Codului Muncii ca acest Cod a fost scris acum vreo 10 ani de un american, si introdus acum prin intermediul camerei de comert romano-americane, sau a asocietiei investtorilor americani, ceva de genul. Botis nu a scris un rind din el, l-a primit gata scris.
La fel a aparut o stire in toamna, ca legea educatiei a fost transmisa ministrului prin mail sau fax.
Pe mine nu m-ar mira ca si lista cu spitalele care trebuiau inchise sa ajunga la guvern exact asa cum era, de altundeva.
Legile nu-s proaste din cauza ministrilor astora (desigur ca au si ei vina de a nu-si da demisia, dar unde nu e onoare nu ai cums a te astepti la demisia de onoare). Baietii astia Ceseke, Botis sunt ministri tocmai pentru ca au o calitate, de a sustine orice li se da ca agenda legislativa sau in materie de hotariri de guvern. Cred ca responsabilii adevarati se afla altundeva, si de aceea convine de minune si identificarea ministrilor ca tapi ispasitori. Dupa ce isi vor fi savarsit treaba ministrii, peste doi ani cel tarziu, ei nu vor mai fi ministri, si nu vor avea nici o reputatie de aparat.
Din pacate traim o poca in care partea rationala a lucrurilor ne scapa, existand de multe ori tentatia de a da vina pe un anumit gen de conspiratie.Iar acest fenomen va lua amploare,in directa corelatie cu magnitudinea crizei pe care o traim. Pacatul cel mare este acela ca, actualmente, pe langa depresiunea economica sesizabila zi de zi, traim si o criza de incredere, de moralitate, daca vrei. Eu unul nu l-am auzit niciodata pe Cseke sa aibe luari depozitii extremiste si nici asupra lui Arfat nu a plutit vreodata banuiala ca ar fi terorist.Insa este cel mai facil lucru sa arunci vina pe alteritate. Criza va potenta aceste iesiri si este si de datoria noastra sa le infranam atunci cand ne este in putere.
RăspundețiȘtergereCat despre dictarea americana, nimic nu s-a schimbat in aceasta zona; totdeauna va exista o Inalta Poarta,indiferent ca ea se va gasi la Istanbul, Viena, Paris,Moscova sau Washington. Romanii, cocosatii de serviciu.
Înseamnă că erau chiar aduşi la disperare. Totuşi, nici un medic autentic şi cred că nimeni n-ar avea circumstanţe să-l denigreze pe Raed Arafat, care a făcut pentru medicina din România mai mult decât românii la un loc în perioada postdecembristă. Dacă n-ar fi el acolo, numărul morţilor ar creşte îngrozitor.
RăspundețiȘtergereDa, insa disperarea ii face pe oameni sa apeleze mental si la scenarita. Ori, mie personal de acest aspect mi-e teama, de irationalitatea care poate cuprinde oricand o societate viciata, aflata de cativa ani intr-o continua criza identitara dublata acum si de una economica. Sunt convins de profesionalismul si buna credinta a lui Raed Arafat, dupa cum nu am de ce sa il banui pe Cseke de extremism. Dar sa nu mizam pe faptul ca mai toti compatrioti nostri sunt la fel de imuni la asemenea teorii fantasmagorice.
RăspundețiȘtergereNe putem aştepta la o suspiciune generală. Vom ajunge în curând să ne suspectăm unii pe alţii din te miri ce, să nu uităm chiorâş mai dihai ca pe vremea lui Ceauşescu. Despre cei doi, doar atât:
RăspundețiȘtergere- înainte de a fi înregimentat (prin UDMR) în arcul guvernamental, Cseke Attila scria furibund materiale anti-Băsescu şi anti-PD-L pe blogul propriu; întoarcerea cu 180 de grade ar trebui să-i definească în mod categoric caracterul
- tot despre caracter e vorba şi în cazul lui Raed Arafat: nimeni nu l-a sprijinit mai mult în anii 2007/2008 să-şi promoveze ideile decât Guvernul Tăriceanu. Azi, insul măsliniu a uitat tot acest ajutor şi a trecut cu arme (?) şi bagaje în tabăra celor ce denaturează cu seninătate adevărul. Profesionalism, în cazul lui? Hm... Poate, deşi eu sunt sătul de clişee până peste cap. Bună-credinţă? Nu prea cred... Mai degrabă avantaje obţinute graţie funcţiei.
Aşa văd eu lucrurile, îmi pare rău dacă dezamăgesc pe cineva...
Florine,o critica venita din unghiul pe care il propui tu este una total pertinenta. Oamenii au minusurile lor vizibile, carierismul si curluntrismul (vorba CTP - ului) find doar doua dintre acestea. Insa pericolul este unul mult mai mare. In timp ce tu si altii ca tine se raporteza strict la morala si bun-simt, altii transgreseaza prea usor catre acuze bazate pe iluzorii apartenente la grupari antinationale sau chiar teroriste. Aici e problema cea mare.
RăspundețiȘtergereDaca imi si spui ca acesti medici sunt foarte cunoscuti (adica cu nume in Timisoara), nu ma surprinzi. Mintea lor este putin deplasata ca si axa Pamantului deci si concluziile pot fi deplasate. Imi cer scuze medicilor care sunt NORMALI.
RăspundețiȘtergereNu stiu, nu ii cunosc, doar am banuit ca sunt medici. Chiar de n-ar fi, un asemenea mod de gandire ne face sa ne gandim daca nu cumva societatea aceasta merge spre o infundatura.
RăspundețiȘtergere