miercuri, 27 mai 2009

Miza europarlamentarelor - Palatul Cotroceni

***


Cu siguranta, intr-o tara in care normalitatea democratica este functionala, ar fi dificil sa asociezi alegerile europarlamentare cu un start furat in campania electorala pentru prezidentialele din toamna. Insa tara noastra se confrunta exact cu aceasta problema.

Campania electorala pentru Bruxelles/Strassbourg ne-a oferit pana acum doar dezbateri sterile, incolore, inodore in cea ce priveste temele de interes european. Accentul a cazut si de aceasta data pe politica interna, cu precadere pe alegerile pentru presedinte. Putem afirma fara teama de a gresi ca intreg procesul electoral de la inceputul acestei veri are ca laitmotiv o pozitionare cat mai avantajoasa inainte de intrarea pe ultima turnanta a cursei pentru Cotroceni.

Toti cei trei prezidentiabili cu sanse serioase au ales sa se implice direct in sprijinirea candidatilor propriei formatiuni politice. Sincer, imi place foarte tare implicarea directa a presedintelui liberal in aceasta campanie. Aceasta atitudine proactiva este o palma data acelor carcotasi care il caracterizau pe Crin ca fiind un personaj politic lenes.

Am facut un tur al blogosferei politice romanesti unde am intalnit sondaje de opinie virtuale in care se cerea un vot din partea cititorilor in favoarea uneia dintre partidele politice aflate in cursa electorala. Am ramas impresionat de scorurile excelente pe care le inregistreaza PNL. Da, lumea virtuala este liberala. Insa arta politica suprema a lui Crin va fi aceea de ai convinge pe acesti oameni sa se prezinte la vot in ziua alegerilor. Atat pentru europarlamentare cat si la prezidentiale.

Mai exista insa un aspect foarte important, neluat in seama foarte mult pana in prezent. Stalin, in apogeul gloriei sale, spunea ca intr-un proces electoral nu conteaza cum se voteaza ci cine numara voturile. Sarcina cea mai importanta pe care o vor avea observatorii acreditati la sectiile de votare va fi aceea de a impiedica fraudele. Tentative vor exista, mai ales din partea Puterii actuale. PNL - ul ar trebui sa isi formeze un corp de observatori semiprofesionisti pe care sa ii fidelizeze si pe care sa poata conta cu adevarat.

Nu sper decat ca procentul celor care vor merge sa voteze sa il depaseasca pe cel al celor dezinteresati de Romania. Este si aceasta o conditie a democratiei participative.

9 comentarii:

  1. Prietene, si eu ma numar printre cei care sunt dezinteresati de Romania. Votul meu oricum nu conteaza. Si tu chibitezi ca si altii, despre democratie...alea-alea; in realitate toti sunt niste hoti.Eu m-am saturat de ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Garcia Muerte

    Cel mai mare rau il fac acum cei care induc ideea ca "toti politicienii sunt la fel".

    PNL sta foarte bine in online, dar nu prea valorifica asta. Pacat. In 2004 Basescu a castigat SI cu sprinjinul liberalilor din online.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Ceteriga

    Nu exista doua personalitati asemenatoare nivi macar in cazu gemenilor.Nu se poate generaliza. A opera cu generalizari este cel mai contraproductiv lucru. Eu am incredere in cateva dintre personalitatile politice actuale.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Lilick

    Da, in 2004 a existat o efervescenta atat in mediul virtual cat si prin intermediul telefoniei celulare. Daca Basescu va fi infrant la alegerile din acest an atunci un merit il va avea si blogosfera de dreapta din Romania.

    Eu cred ca este posibil.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca totul e o farsa. Presedintele Romaniei este numit de catre Stapanire ... cum era cu Poarta si cu domnii fanarioti.
    Refuz sa cred ca Basescu l-a facut pe Nastase cu aproape 500.000 de voturi, asta cand Nastase controla tot .. de la cei ce numara la ... tot. Imparatia a zis ca Basescu e 4 ani si acum il schimba cu Geoana.

    RăspundețiȘtergere
  6. Tara mica, aflata la confluenta placilor tectonice geopolitice ale Lumii...cam asta este placa pe care o tot recita strategii nostrii, nu-i asa? Si nu sunt sigur ca nu au dreptate.

    Au fost turcii, au fost rusii, austriecii, fracezii si germanii, acum Licuriciul al Mare este din USA.

    Asta e.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum e cu "serviciuri" ca tot murim de râs la faza cu succesuri. Domnul Antonescu ar trebui să se pună la punct cu limba română şi după aceea să dorească să devină preşedinte.

    RăspundețiȘtergere
  8. "Totusi, atacurile concentrate executate dinspre Cotroceni sau dinspre PD la care este supus PSD in aceste zile nu ma poate lasa rece"

    Am sperat ca va sesiza cineva dezacordul. Nu s-a comis! Maltratarea limbii române e chiar boalâ la PNL?

    RăspundețiȘtergere