joi, 10 martie 2011

PNL si invatamintele ratate

***
A trecut deja ceva timp de la ultimul exercitiu electoral si, in cazul fiecarei formatiuni politice din Romania, se pot trage unele concluzii.In aceasta postare ma voi opri la cazul partidului politic cu a carui doctrina empatizez cel mai  mult, este vorba de PNL. Partidul condus de catre Crin Antonescu a avut in ultimul o crestere constanta in preferintele electorale ale romanilor, lucru explicabil prin aparitia unui lider-locomotiva dar si prin suprasaturatia resimtita de intreaga societate vizavi de PDL si Traian Basescu. Si aceste sondaje tin de cald pana la un anumit moment. Numai ca, daca nu fructifici la momentul oportun acest val de simpatie, atunci risti sa ratezi contabilizarea lui la urmatoarele alegeri.

Ori PNL - ul se regaseste acum exact in aceasta situatie. Momentul a sosit insa partidul nu este pregatit sa faca fata acestei provocari istorice. Vine 2012, iar primele alegeri vor fi cele locale. Se pare ca mai toti liderii judeteni ai partidului au impresia - gresita 100% - ca Antonescu va candida in circumscriptiile lor si le va castiga lor alegerile. Nimic mai fals. La acest moment partidul ar fi trebuit deja sa se bazeze pe filiale extrem de bine articulate. Lectia ultimelor alegeri din tara noastra ne arata ca intotdeauna castigator va fi partidul cel mai bine structurat pana la nivel de filiala comunala. Ori, in acest moment, liberalii nu dau deloc impresia ca ar fi invatat ceva din cea ce s-a intamplat din punct de vedere politic in Romania ultimului deceniu.

Sa luam ca si etalon judetul Timis. Patura sociala receptiva la discursul politic liberal este foarte consistenta insa lipseste receptaculul, ideea-forta si personajul politic vandabil. Insa, mai presus de orice, oragnizarea in judet a partidului este una total deficitara. Prea multi teoreticieni si mult prea putini oameni de actiune. Iar, in cazul in care acestia din urma exista, ei sunt tinuti la usa partidului pe post de secretare sau gardeobiere. Oameni care au ocupat functii deloc de neglijat chiar in aparatul central al precedentei guvernari liberale, cu un orizont deloc limitat, orientati si cu spirit organizatoric, au fost dati la o parte pentru a face loc unor nulitati cu pretentii,unor semidocti de opera buffa sau unor ofiterasi acoperiti cu misiune de la Zeus.

Exista localitati in judet unde ponderea filialelor Partidului Conservator este mult mai insemnata decat cea a PNL. In acest caz nu putem suspecta altceva decat prostia si delasarea din partea liberalilor de partid. In situatia in care, in urma dezastrului pedelist,nu esti in stare sa captezi nemultumirile votantilor desi, cel putin in teorie, ar trebui sa fi principalul beneficiar al reorientatii electoratului (un om care se revendica de dreapta nu isi poate trece cu mare usurinta votul in partea stanga a esicherului politic) atunci se cheama ca nu prea ai nici vointa, nici inteligenta politica si nici macar bun-simt in relatia cu potentialii votanti. Alegerile nu se castiga exclusiv prin aportul electoratului urban. Filiale puternice in micile orase, in comune si sate pentru ca acolo se joaca miza viitoarelor alegeri. Dar unii pricep mai greu acest adevar.

9 comentarii:

  1. foarte corecte, ideile tale ! vom avea parte de o rivalitate dusa intre banii pompati de PDL si/prin structurile la indemana (institutii publice, deconcentrate, etc) si masinaria de vot a PSD. din pacate, PNL va avea zile grele la locale...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cea ce ma deranjeaza cel mai tare, Patrick, e ca acum avem si mijloacele si oamenii necesari pentru a castiga. Doar ca nu facem uz nici de mijloace iar pe oamenii cu idei ii trecem pe tusa in favoarea veleitarilor pe stil nou. Aici e adevarata fata perversa a problemei. De ce? Eu nu stiu si cred ca peste cateva luni nici nu ma va mai interesa sa aflu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragule, ma vad nevoit sa iti readuc aminte (ma adresez unui istoric nu orisicui) ca PNL dupa 1990, a ratat de multe ori sa fie la guvernare ori sa conduca Romania. Datorita ambitiilor s-a spart in mai multe bucati in anii 90. Apoi s-a reunit si s-a mai compromis odata lansandu-l pe Base ca si ministrul cel mai tare in guvernele dintre 96 si 2000. apoi sa vandut lui draga stolo, care l-a lansat decisiv pe marinar spre ceea ce a urmat. Iar daca crezi ca in 2004-2008 liberalii au condus Romania, te inseli. (credema am fost acolo). Deci, in concluzie, tu crezi ca in combinatie cu comunistii, USL va conduce Romania?..... Astazi PNL nu mai are liderii de altadata, si doar un lider care la fel ca si draga Stolo, a vandut de data asta PSD-ului, PNL.
    Identitatea a fost total compromisa, si zicea cineva ca nu mai avem nevoie de partide istorice. Iata ca am ajuns si acolo.
    Doamne Ajuta-ne.

    RăspundețiȘtergere
  4. Partial sunt de-acord cu tine, nu in totalitate insa. Constat si eu cu stupoare ca in cadrul organizatoric largit oferit de catre presedintia lui Crin nu prea se face nimic pentru a creste importanta filialelor locale ale partidului. Tu stii ca eu am spus pas partidului in momentul in care am constatat ca singurele indeletniciri majore in cadrul TNL sunt chefurile si lipitul de afise electorale. Nu,multumesc, la 30 de ani nu imi arde nici de una si nici de alta. Acestea ar trebui sa constituie ocupatiile CSL, nicidecum al TNL. Ma intreb daca, candva, greun grangure din partid se va catadicsi sa ne spuna daca in cadrul partidului exista un cursus honorum real sau daca totul se bazeaza pe umorile personale. Pentru ca daca nu exista o cariera predictibila in primii ani atunci nu are rost sa mai discutam despre meritocratie si bun simt.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Ma intreb daca, candva, greun grangure din partid se va catadicsi sa ne spuna daca in cadrul partidului exista un cursus honorum real sau daca totul se bazeaza pe umorile personale."
    Si altii din PNL se intreaba acelasi lucru.
    Daca nu pretindeti o forma concreta de evaluare si de promovare dupa criterii stipulate in regulament de organizare, veti parasii partidul si altii mai tineri si mai naivi va vor lua locul, iar "sforarii" o vor duce bine merci.
    De ce nu aveti o forma de comunicare la nivel national?
    Ca sa nu va puteti forma o opinie, sa nu va puteti sincroniza actiunile si sa nu aveti posibilitatea sa destabilizati conducerea. Aici nu-l am in vedere doar pe Crin ci si anturajul lui.
    Daca vreti ca PNL sa devina partid atunci trebuie sa pretindeti un sistem de dezbateri local si national, un sistem de comunicare pri ncare sa puteti dialoca dela Timisoara la Bucuresti sau la Iasi.
    Cine se teme de dezbateri si de ce?
    Sunt intrebari la care trebuie raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu cred ca o problema la fel de grava in PNL precum lipsa organizarii, o reprezinta si narcisismul in care se scalda marea majoritate a liderilor locali.Ioi ce frumosi suntem si ce mai crestem noi in sondaje, par sa spune acesti domni si doamne. Cred ca la urmatoarele alegeri cineva va pica de sus. Nivelul asteptarilor este unul foarte ridicat, dar cu impiedicatii de serviciu din filiale e greu sa ajungi undeva. Crin si Misu Voicu nu sunt suficienti pentru a face ca mecanismul de partid sa functioneze. Nu ajung nici macar sufletistii si inimosii de pe bloguri, probabil printre putinii liberali care au imaginea nedistorsionata de sondajele de opinie prezentate triumfalist la televiziunile prietene. Ce e de facut?

    RăspundețiȘtergere
  7. Intreab-o pe Iulia Huiu, ca mi se pare cea mai realista, sau cu "picioarele pe pamant" cun se spune. :)
    Lilik face campanie pentru TRU si pentru Elena U asa cum antele il tin pe Basescu in atentia opiniei publice.

    Ludovic Orban a spus la congres ca trebuie dusa munca de organizare in filiale, dar nimeni nu a considerat ca ideea merita analizata si aplicata. Daca o idee este catalogata proasta pentru ca vine de la un adversar politic (intern) atunci nu se ajunge nicaieri.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum nu se duce munca de organizare in PNL, draga Deceneu?Nu-l avem secretar-general pe Radu Stroe, cel mai mare combinator politic,in opinia pulifricilor de partid, rivalul lui Hrebe si Blaga?:))

    Doamne, rad dar chiar nu este ceva in regula cu ce se intampla in cadrul partidului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu sunt membru de partid, dar totdeauna votez cu PNL, care niciodata nu a fost asa de sus decand Crin Antonescu este presedintele partidului.

    RăspundețiȘtergere