duminică, 20 decembrie 2009

Timisoara revolutionara din Decembrie 1989 si calaii ei. Din nou despre nesimtire si ipocrizie***
Intotdeauna luna Decembrie reprezinta pentru mine un prilej de aducere aminte a cea ce s-a intamplat acum douazeci de ani  in orasul in care m-am nascut si locuiesc. Evenimentele care au debutat in Decembrie 1989 la Timisoara au avut rolul de a declansa inceputul sfarsitului pentru familia Ceausescu si o renastere spirituala pentru noi, romanii. Pentru cateva luni, romanii nu au mai fost cocosatii Europei, nu au mai reprezentat tipologia conformistului prin excelenta. Romanii au inceput sa simta gustul Libertatii ( Libertate pe care - este adevarat - de ceva anisori prefera sa amusineze, dar aceasta este o alta problema ce tine de Miorita si de fibra cioraniana a acestui neam).

Ce s-a intamplat in acesti douazeci de ani care au trecut de la acele evenimente? A fost cineva pedepsit pentru crimele de la Timisoara? Nicidecum. Procesele treneaza, oamenii imbatranesc iar Dreptatea refuza sa se arata. Mai mult, criminalii din acel Decembrie au ajuns sa le rada in fata urmasilor celor disparuti. Desi s-a batut mult moneda in ultimul timp asupra vinovatiei generalilor Stanculescu si Chitac, mie imi pare mult mai emblematic cazul generalului in rezerva Eugen Badalan, actualmente deputat de Braila din partea PD - ului. Da, a partidului condus de cel care a condamnat comunismul, nu-i asa?

Generalul Badalan este responsabil de moartea a nu mai putin de 20 de persoane in arealul Piaţa Libertăţii-Piata 700, Calea Aradului, Calea Girocului-Complexul studenţesc, Calea Şagului-Piaţa Maria-Tudor Vladimirescu din Timisoara.
Acelasi individ a condus si represiunea de la Arad, tot in acel Decembrie pe cand era şef de Stat Major la Divizia 11 Mecanizată de la Oradea din cadrul Armatei a IV-a Transilvania.Personal acest individ a coordonat actiunile Regimentului 19 Mecanizat Arad pe strazile Timisoarei în perioada 17-22 decembrie 1989. Va spune ceva acest interval de timp?

Ce face acum dl. Badalan? Este deputat de Braila din partea PD - ului, cu largul concurs al Presedintelui Basescu. Criminalii din Decembrie 1989 sunt ascunsi in Parlament, intrati acolo pe listele PD - ului.

Un alt caz frapant este cel reprezentat de catre generalul in rezerva Vasile Paul. Cei care au instrumentat cazul evenimentelor de la Timisoara  sustin ca, in 17 decembrie 1989, la ora 20.30, maiorul de atunci Paul Vasile coordona misiunea de recuperare a trei transportoare blindate, blocate de demonstranti. Ordinele erau clare - impuscarea celor care manifestau impotriva regimului Ceausescu. In aceasta operatiune este impuscat Dumitru Juganaru, un om care se plimba pe strada cu fiica lui de 10 ani. S-a stabili cert ca glontul ucigas a provenit din dispozitivul comandat de catre Vasile Paul.

Ironia sortii; in 2007 fostul apevist ajunsese profesor universitar la Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Stiinte Politice  iar printre studentii sai se numara si Geanina Juganaru, nimeni alta decat fiica celui ucis din ordinul sau.

Aceasta este Romania nesimtirii si a ipocriziei.

10 comentarii:

 1. O altă ironie a sorţii, Garcia: dacă criminalii din Decembrie '89 le râd în nas urmaşilor celor dispăruţi, urmaşii victimelor de atunci votează azi PD, unde s-a aciuat criminalul Badalan. Încurcate-s firele logicii...

  RăspundețiȘtergere
 2. Doamne, cat adevar spui! Uneori ma cutremur de aceasta inconsistenta sistemica a constiintei romanilor. Ana Blandiana a dat cea mai corecta defintie a natiunii asteia din care facem si noi parte: POPOR VEGETAL! Este un dat? Este o consecinta? Habar nu am, dar astia suntem.

  RăspundețiȘtergere
 3. Inconsistenţă? Sau incontinenţă? După 20 de ani ne aflăm în postura bizară în care reacţionăm la sperietoarea numită "comunism" şi realegem unul ale cărui fapte depăşesc multe din ororile trecute. Îl adulăm, îl sprijinim orbeşte. După 20 de ani, ne trezim că greşim cu obstinaţie. Iar acest plural nu e cauzat decât de apartenenţa la un popor, bezmetic şi fără direcţie, în afară de cea dată de busola Întîiului în Stat. Trist...

  RăspundețiȘtergere
 4. Paradoxul romanesc? Sau prostie in stare pura? Poate o doza prea mare de masochism in fiinta acestui popor? Habar nu am dar rezultatul il tot vedem.

  RăspundețiȘtergere
 5. Aceleasi baliverne an si an...acelasi ultim discurs al lui Ceausescu,aceleasi informatii-toate acestea imi induc o staare de plictiseala

  RăspundețiȘtergere
 6. Sărbători tihnite şi zile de iarnă feerice să ai, Garcia...

  RăspundețiȘtergere
 7. Un Craciun cat mai fericit, aducator de liniste si pace sufleteasca. Sarbatori fericite

  RăspundețiȘtergere
 8. Florin, Dan, va multumesc din tot sufletul pentru urarile voastre. Primiti si din partea mea urarea sincera "Craciun Fericit".

  RăspundețiȘtergere