joi, 14 iunie 2012

Despre alegeri...

***
Gata, am lasat in urma si alegerile locale din 10 iunie, de acum trebuie sa revenim incet-incet la viata noastra normala. Dupa cum am mai amintit, am candidat pentru un post de consilier local, si am fost chiar ales. Din pacate nu am reusit sa punem si primarul, pierzand la o diferenta de treizeci de voturi. Din pacate nici unul dintre cei care am candidat nu am cunoscut micile artificii electorale, atat de bine cunoscute adversarilor nostrii. Deh, naivitatea se plateste intotdeauna. A doua oara sigur vom castiga.

La nivel national, in cazul acestor alegeri, sunt cateva concluzii demne de a fi semnalate. Cine a castigat alegerile? Eu zic ca principalul beneficiar al acestui proces electoral este PNL. Da, stiu, imi veti replica poate ca PSD are mai multe mandate de edili. E adevarat, dar trebuie sa ne uitam care era situatia dinaintea acestui scrutin. Ori PNL a iesit categoric intarit dupa 10 iunie. Daca inainte de aceste alegeri puteam vorbi de doua partide foarte mari si unul mare (PSD si PDL, respectiv PNL), acum vorbim de aceeasi distributie a puterii, doar ca s-a produs o rocada foarte importanta intre PNL si PDL. Liberalii isi vor permite sa negocieze de pe pozitii de forta cu celelalte formatiuni politice de dreapta, in cazul in care vor dori o coagulare politica pe acest culoar. Multe orase mari au de acum primari liberali. Ori, in cazul in care acestia vor performa edilitar, aceasta va inseamna voturi in plus pentru PNL, la alegerile din toamna si la cele prezidentiale de anul viitor.

PSD a castigat si el localitati importante cu bugete locale pe masura. Social-democratii nu si-au ascuns apetenta pentru acele localitati de unde se pot capusa sume importante de bani de la bugetul local. In localitatea unde am candidat, postul de primar a revenit PSD - ului. Unul dintre oamenii prezenti la numaratoarea voturilor a spus, dupa aflarea rezultatului, un mare adevar: e greu sa ii mai scoti pe astia din primarie, dupa ce pun piciorul acolo.  O cruda realitate. Personal nu mai cred de mult in viabilitatea constructiei politice numite USL. In fapt, la Timisoara USL nici macar nu a existat la nivel micro. E adevarat, liderii locali ai PNL si PSD, domnii Robu si Bojin, s-au afisat de multe ori impreuna, pozand in aliatii perfecti. Doar ca ordinul de zi pe unitate, in cazul PSD, a fost acela de a alege lista de consilieri a USL pentru municipiu Timisoara, dar sa il voteze pe Adrian Orza in dauna lui Nicolae Robu, la functia de primar. Ori acest fapt ar trebui sa dea de gandit conducerii peneliste.

Calculele in cadrul PSD se fac si pentru o eventuala asumare unilaterala a guvernarii, lucru perfect posibil in conditiile in care socialistii detin conducerea Executivului prin persoana d-lui Ponta. Recentele decizii ale Parlamentului, care vizeaza golirea de continut a functiei de presedinte al republicii, ar trebui sa dea de gandit d-lui Antonescu. PSD vrea sa stea mult la guvernare si nu doreste sa fie deranjat de nimeni. In viitorul apropiat este nevoie de o apropiere a fortelor politice care se revendica a fi de dreapta. Nimic nu este vesnic iar USL cu atat mai putin. Este nevoie de unitate in jurul principiilor dreptei politice. Daca din cosmelia numita PDL se pot recupera oameni valorosi, cu atat mai bine. Aveam nevoie de o Dreapta puternica!

12 comentarii:

  1. ..."golirea de continut a functiei de presedinte al republicii"

    Nu-mi vine sa cred!Asta e un citat din Basescu- cu subiect si predicat! Cred ca ai luat un virus portocaliu- incearca o deviruse cu cu NOD32 sau McAfee...

    Pentru corecta ta informare, "functia de presedinte al Republicii" e goala de continut pentru ca e ocupata de o nulitate din toate punctele de vedere- nimeni nu poate goli o sticla goala, e la mintea cocosului!

    PS: felicitari pentru alegere dar incearca sa ramai liberal... cu prietenie iti spun ca ai tendinte de deplasare spre portocaliu (campania furibunda de propaganda din presa (90%)basista poate produce leziuni la nivel cerebral si pentru oamenii onesti)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plini de rectori ai corectitudinii redundante in tara asta! OK, am inteles, ma conformez dorintei tale! :)

      Ștergere
  2. Felicitări, Garcia, şi succes în noua postură!

    Da, PNL a ieşit muuuult pe plus. Imaginează-ţi, însă, cât ar fi luat dacă mergea în alegeri de unul singur, cum clamau unii (inclusiv pe-aici).

    Marele merit al categoricei izbânzi a USL îl au Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Cei doi au insistat pe lângă un PSD inerţial şi precaut pentru a prelua guvernarea în mai. PSD, la îndemnul unor corifei cu judecata afectată de senilitate (vezi Iliescu) ar fi dorit să tărăgăneze lucrurile, de teamă că vor suporta la toamnă costurile guvernării. Or, cu un PD-L, fie şi urât de populaţie, la butoane, mă îndoiesc că USL ar mai fi realizat scorul ăsta.

    În concluzie, dacă ne uităm ce am postat fiecare în trecut, poate îmi dai un pic dreptate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Florine, da, deja am o obligatie in plus. Mai ramane acum sa revenim la matca si sa recucerim pas cu pas reduta de pe care am plecat putin suparat. Acum de pe alta pozitie, bineninteles!

      Da, iti dau dreptate intr-o anumita masura, cu cateva rezerve; USL nu este o constructie de viitor ci doar una conjuncturala. PNL ar trebui sa exploreze cu mai mult elan partea dreapta a esicherului politic. Liberalii ar trebui sa renunte la parteneriatul formal cu socialistii dupa accederea la Cotroceni a lui Crin Antonescu si sa incerce sa ocupe cu mai multa agresivitate spatiul discursului liberal-conservator din tara noastra.Altminteri aceasta victorie de etapa ar deveni irelevanta.

      PS: Tu ai fost implicat direct in campania aceasta?

      Ștergere
  3. Este un MARE PACAT ca PNL-ul a facut alianta cu PSD si PC.

    Daca ar fi sa cernem partidele prin mai multe site de sort si am alege ca prima sita, pentru a ajunge la sortul dorit, una care sa nu permita criminalilor sa treaca, am ramane cu PSD-ul in prima sita. Sa nu uitam ca in perioada in care conducea stimabilul lor "membru de onoare" au murit zeci de "golani". Sa nu uitam ca FSN-ul a fost infintat cu cateva luni inainte de revolutie, iar lovitura de stat pe care a pregatit-o FSN-ul, impreuna cu cativa generali de armata, s-a bazat pe un plan diabolic bazat si pe victime umane. EXISTENTA MORTILOR "CREA CADRUL LEGITIM" pentru rasturnarea regimului.

    Cred cu tarie ca atitudinea PNL-ului fata de PSD trebuie sa fie cu totul alta. PNL-ul face o gresala enorma legand aceasta "cardasie" cu PSD si PC si blocand orice posibilitate de colaborare cu PDL. PNL-ului si PDL-ului am putea sa le reprosam, eventual, o proasta administrare in perioadele in care s-au aflat la guvernare. In schimb, PSD-ul, atata timp cat nu se leapada de "onorabilii sai membri", care au distrus si terorizat Romania in anii '90, este in opinia mea un partid criminal. Eu nu am uitat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Momentan PNL se gaseste in avantaj fata de situatia pe care o inregistra inainte de aceste alegeri, deci eu zic ca alianta cu PSD - pana la un anumit punct - este una benefica. Pe viitor insa liderii PNL vor trebui sa reevalueze stadiul acestei relatii deoarece, dupa cum clar ne putem astepta, PSD va trece destul de rapid la insurubarea pe resursele bugetare.
      Pe de alta parte alianta cu socialistii este una logica pana in momentul in care PDL si Traian Basescu nu se vor mai regasi in fruntea tarii. Dupa ce acestia vor fi trecuti pe linie moarta, PNL este OBLIGAT sa gaseasca o solutie pentru a da Romaniei o forta de dreapta puternica, in concordanta cu cea ce exista in plan european. Adica FARA PSD!

      Ștergere
  4. @Teodor,

    Scuză-mă că intervin, dar nu sunt dumirit despre ce fel de colaborare PNL - PD vorbeşti. Păi, aşa ceva nu se (mai) poate! Ştii de ce? Pentru că în 2007 Traian Băsescu şi PD au depus toate eforturile ca să ... şteargă de pe faţa pământului PNL. Înţelegi, Teodore? Au vrut să-i distrugă pe liberali!

    Şi-apoi, nu ştiu de ce ar fi mai nocivă alianţa PNL - PSD de acum, decât aia PDL- PSD din 2009.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu te contrazic.Se si vede colaborarea PNL-PDL, asa stravezie:azi Sorina Placinta,maine ,poate Elena Udrea ....Dar mai intai concentrati-va pe guvernare si alte sincope care incep sa apara .Citeste link-ul :http://www.ciutacu.ro/articol/prostovaniada-bate-la-cur-sinecuriada/ In rest, ma bucur de scorul obtinut de USL,PNL,PSD

    RăspundețiȘtergere
  6. Diferenta mare este ca in 2008, alianta PDL - PSD s-a facut dupa alegerile parlamentare. Pentru a se forma un guvern era nevoie de majoritate parlamentara. Optiunile erau limitate pentru a construi o alianta majoritara ("nociva" si asta, dar fortati de imprejurari).

    In 2008, PNL a refuzat sa mai faca alianta cu PDL, iar singura optiune ramasa era alianta PSD - PDL. Nu-mi aduc aminte care au fost rezultatele alegerilor si daca PSD si PNL plus alte formatiuni ar fi putut face majoritate, dar nu cred.

    PNL trebuia sa mearga singur in alegeri, sa duca o batalie politica corecta, bazata pe programe,pe masuri, pe idei noi si sunt sigur ca ar fi optinut un scor peste toate celelalte partide, in contextul in care lumea era satula de PSD si PDL.

    Din pacate PNL a ales drumul simplu, extrem de nociv pentru societatea romaneasca, drumul "creierelor spalate" pe care stimabilul domn Voiculescu il pregateste trudind din greu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca pana la motiune, credeam ca alianta USL s-a facut pentru o cauza nobila, acum incep a ma indoi. La ce politica se duce si la cum decurg trburile, in ciuda declaratiilor anterioare, ma tem ca ne indreptam din lac in put. Scapam de o dictatura printr-o alta? daca nu mai avem un control al legiuitorului, unde o sa ajungem? adica parlamentul (la modul general) poate sa dea orice lege, chiar in contradictoriu cu Constitutia, fara sa poata fi "corectat"?
      Trist.

      Ștergere
  7. Felicitari domnule consilier local. Poate ca intalnirea ratata, a costat cele 30 de voturi lipsa la victorie. Oricum fiind prima experienta, este un rezultat redutabil. Spor la treaba in noul mandat si vezi incotro schimbi (schimbati) barca politica, sa iasa bine majoritatea in CL. Esti numai bun de cinste...:))) Acum am pile la primarie:)))

    RăspundețiȘtergere