marți, 24 ianuarie 2012

Trebuie sa isi dea Opozitia demisia in bloc din Parlament?

***
La interogatia din titlu, raspunsul meu este unul singur: DA, Opozitia trebuie sa plece din Parlamentul actual, care nu mai este reprezentativ din punctul de vedere al optiunilor exprimate de cetateni in 2008. Daca, atunci, in noiembrie 2008, PSD avea 114 mandate de deputat si 51 de senator, iar PNL 65 de deputati si 28 de senatori, putand oricand sa se constituie intr-o majoritate parlamentara, acum, in 2012, prin masinatiunile promovate de catre seful Statului, proportia s-a schimbat in favoarea coalitiei dominate de catre PD-L, formata cu aportul unor tradatori si traseisti politici.

Desigur, se pot face multe calcule, se pot emite supozitii despre cea ce va urma in urma demisiilor din Parlament ale reprezentantilor Opozitiei. Poate ca parlamentul basist va lua masuri irationale, poate va forta si mai mult limitele Constitutiei, insa USL ar ramane singura beneficiara a voturilor anti-Putere. Este un culoar politic foarte generos si doar un orb nu ar sesiza oportunitatea. Contopirea nemultumirilor de ordin social cu doleantele politice de revigorare a fibrei democratice a Statului, ar determina aparitia unei situatii revolutionare care ar matura realmente sandramaua basista.

In politica exista momente in care ratiunea este contraproductiva. Prea multe calcule ar putea determina ascunderea substantei actualelor miscari de strada, care, indiferent de ce spun propagandistii basisti pe diferite canale, este una eminamente indreptata contra lui Traian Basescu si a sistemului ticalosit pe care acesta il patroneaza. Arta de a face politica in stil mare este aceea de a sesiza momentul, timingul. Imi aduc aminte de o intamplare care a avut loc in 1918, in timpul negocierilor pentru semnarea Pacii de la Bucuresti, dintre Puterile Centrale, invingatoare pe moment, si Regatul Romaniei. Delegatul Romaniei se numea Constantin Argetoianu, unul dintre cei mai cinici oameni politici pe care i-a avut tara noastra. In ciuda conditiilor extrem de inrobitoare pentru tara noastra, Argetoianu accepta fara sa protesteze toate clauzele dictate de catre germani. Mirat, delegatul german l-a intrebat pe omul politic roman de ce nu incearca sa protesteze, sa indulceasca continutul tratatului. Zambind acid, Argetoianu i-a raspuns ca Germania va fi infranta in cateva luni iar tratatul nu va mai insemna absolut nimic.

Sa ne gandim la PDL in loc de Germania. Cam aceeasi soarta va impartasi si actualul partid de guvernamant. Infrangerea este sigura, ramane de vazut daca va reusi sa se perpetueze, sub o forma sau alta, in politica romaneasca post-Basescu.

Un comentariu:

  1. o minte lucida aici http://www.cotidianul.ro/demisii-din-parlament-nu-greva-parlamentara-da-170665/

    RăspundețiȘtergere