sâmbătă, 25 aprilie 2009

Prezidentiabilii in petit la UDMR. Antonescu puncteaza mult mai clar

***


Cel de-al noualea congres al UDMR care se desfasoara in aceste zile la Cluj ne readuce in atentie lupta pentru Cotroceni al carui act final il vom trai la finalul acestui an. Pretendentii cu cele mai multe sanse, Traian Basescu si Crin Antonescu, au tinut discursuri importante in fata delegatilor maghiari, in ideea captarii unei parti cat mai importante din voturile acestei comunitati.

Daca Basescu a insistat pe sustinerea ideii de autonomie locala pe alte criterii de cat cele etnice si pe denuntarea voalata a epurarilor politice din cadrul deconcentratelor, Crin Antonescu a punctat mai bine, empatizand cu conditia de minoritar resimtita de catre maghiari in Romania de zi cu zi.

Declaratia lui Antonescu precum ca " adesea si eu m-am simtit si ma simt minoritar in Romania" este echivalenta din punct de vedere simbolic cu celebra "Ich bin ein Berliner" rostita de catre Kennedy in 1963 in timpul crizei Berlinului Occidental.

Antonescu imi apare precum un scrimeur elegant care puncteaza mult mai clar si mult mai elegant decat adversarul sau. Basescu are un discurs care a fost prizabil, poate, acum doi-trei ani. In noile conditii in care este obligat sa evolueze, actualul presedinte ne dezvaluie involuntar limitele intelegerii sale.

Probabil ca prezenta la acest congres i-a fost impusa presedintelui de catre consilierii de imagine, nu stiu. Insa prestatia lui Basescu ne arata un om politic uzat, incapabil sa articuleze un discurs acceptabil pentru audienta.

4 comentarii:

 1. Nu am prins discursurile dar ma bucur ca am gasit sa citesc la tine despre ele. Basescu si-a tocit armele in 5 ani de campanie electorala. Antonescu si numai pentru faptul ca e perceput ca "nou" atrage.

  RăspundețiȘtergere
 2. Hello luptatorule, am asculta "vorbele tuturor" asta e campania, se cer voturile maghiarilor, domnul Antonescu a sugerat "subtzire" ca s-ar putea comite o noua aliantza PNL-UDMR.
  Mda, raman la parerea ca PNL-ul nu are voci puternice, Ludovic Orban e un pic "bufon" nu reprezentativ, Norica - ramane cum am stabilit- si alte voci nu se aud. DE LOC!. Desolee monsieur

  RăspundețiȘtergere
 3. Fara indoiala, PNL are nevoie sa se afirme cu oameni incisivi si de calitate si sa iasa cat mai repede din pasivitatea de acum.

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Lilick

  Basescu este depasit de actuala stare de lucruri. Ramane de vazut cum va fi perceput de catre masa electorala. Antonescu daca ar fi un pic mai atent in legatura cu organizarea partidului ar avea mai mult de castigat.

  @ Amorphis

  Intr-o anumita masura ai dreptate. Insa, fie si numai prin existenta lui Antonescu in cadrul PNL - acest partid incepe sa prinda contur si ca si nucleu de votanti. Europarlamentarele vor constitui un test.

  @ Liviu

  Lipsesc oamenii de viziune pe toate domenile, categoric. PNL trebuie sa faca "importuri" masive din societatea civila daca doreste sa devina vioara intai a unei viitoare guvernari.

  RăspundețiȘtergere