duminică, 9 ianuarie 2011

PNL, pe drumul cel bun

***

Judecand strict dupa disperarea mandolinelor prezidentiale, care acum se dau cu capul de pereti de grija PNL si a puritatii sale doctrinare, trebuie sa spunem ca DA, Crin Antonescu a reusit sa dinamizeze viata politica romaneasca, acum, la inceput de an 2011. In masura in care Opozitia va reusi sa dicteze temele de dezbatere, daca se va reusi racolarea de noi parlamentari pentru grupurile parlamentare ale partidelor non-guvernamentale, dar mai ales daca UDMR - ul va parasi corabia guvernamentala, atunci, DA, s-ar putea ca anul acesta sa avem parte de prefaceri importante in campul politic romanesc.

L-am auzit pe Crin parand cu eleganta asertiunile privind trecutul de colaborator al Securitatii, deloc onorant pentru Dan Voiculescu. "Trecutul lui Voiculescu e o problemă mult mai mică faţă de prezentul puterii PDL-Băsescu."  Oh Crin, de ce dracu nu ai jucat tu finala cu Basescu in 2009? Sau macar de ce nu l-ai invatat si pe Geoana cum trebuiesc parate atacurile basesciene? Incerc sa imi imaginez cum ar fi raspuns presedintele PNL la acuzele lui Basescu in legatura cu intalnirea cu Vantu. Cu siguranta ca actualul sef al statului ar fi avut parte de un contraatac fulgerator, plin de spirit, care l-ar fi lasat iarasi in offside, precum a fost si in cadrul intalnirii de la Cluj.

Si acum o veste proasta; personal nu cred ca UDMR - ul se va rupe de actuala coalitie. De ce? Pentru ca, pentru intaia data maghiarii au posibilitatea de a negocia de pe pozitii de forta cu partenerii din guvern. Ori acceptati cererile noastre, ori treceti in opozitie, pare sa le transmita continuu Marko Bela pedeleilor. Iar interesul de jaf, tipic pentru un partid-lacusta precum este PD-L, ii vor face pe acestia sa cedeze continuu cererilor maghiarilor.

Insa opozitia se va structura, va deveni tot mai puternica, iar in 2012 ecuatia va fi mult mai simpla. Tinand cont de actualele evolutii politice, este foarte posibil ca ACD si PSD sa poata forma foarte lesne guvernul fara aportul UDMR. Ba mai mult, exista posibilitatea ca maghiarii sa nu mai intre in parlament. Pentru ca, din calculele maghiarilor lipseste componenta sociala. Ori, si etnicii maghiari au fost direct afectati de masurile aberante promovate de catre actuala guvernare. Desigur, ciorba nationala poate fi oricand reincalzita. Insa exista cineva care sa fie sigur de faptul ca o victorie pe plan etno-comunitar va tine de foame maghiarilor din Romania?

6 comentarii:

 1. Antonescu este pe cai mari si toti stiu asta, motiv pentru care va fi candidatul unic al opozitiei pentru prezidentiale.

  RăspundețiȘtergere
 2. ''Judecand strict dupa disperarea mandolinelor prezidentiale'' Ei as, mandoline, sunt vuvuzele toata ziua :)

  RăspundețiȘtergere
 3. @Ionut
  Logic asa ar fi. Insa si in 2009 tot Antonescu era creditat ca singurul care poate sa ii faca fata lui Basescu intr-o intalnite tête à tête, dar a intervenit factorul PSD/Geoana si s-a stricat totul.

  @atreides

  mea culpa! ;)

  RăspundețiȘtergere
 4. UDMR-ului Crin i-a transmis aseară, pe Realitatea, că, ori vine în primăvară alături de forţele din Opoziţie, ori mai guvernează până în 2012, apoi ia o pauză luuungă, luuungă... Mesajul a fost foarte direct, şi numai nişte ahtiaţi după privilegii pe ultima sută de metri pot să-l nesocotească.

  RăspundețiȘtergere
 5. Cred ca au fost si alte persoane care au evaluat negativ alianta cu PC: Tariceanu, Vosganian, Orban.
  Sigur, e foarte bine ca PNL sa viseze frumos ... dar ar trebui sa se bazeze pe ceva. Altfel, visele raman vise.

  RăspundețiȘtergere
 6. @Florin
  EI sunt ahtiati dupa putere. Numai ca s-ar putea sa aibe o mica problema de legitimare in fata electoratului lor. Si ungurul, ca si romanul, trebuie sa bage ceva la mat. Ori guvernarea aceasta face praf tot, fara discriminari etnice.

  @Adrian
  Cred ca este pentru intaia data in perioada postdecembrista cand toate visele de preamarire ale PNL - ului au si un fundament real. Dar, pana la votul cetatenilor, vorbim doar de predictii.

  RăspundețiȘtergere