Nu s-au stins inca ecourile provocate de alegerile partiale care au avut loc la finalul saptamanii trecute in circumscriptii din Maramures si Neamt. Daca in Maramures USL a reusit sa il impuna ca si deputat ales pe Florin Tataru, in schimb pe feuda lui Pinalti candidatul Liviu Harbuz a reusit sa provoace doar un mare fas. Oare voit? Eu spun ca da. Daca facem un mic efort, putem afla multe despre personajul Liviu Harbuz, cel care in neagra guvernare Nastase taia si spanzura cu fondurile europene, din postura de secretar de stat.
Prietenul Marius Mina ne detaliaza pe larg, pe blogul sau, modalitatea in care acest exponent major al gastii corupte a lui Adrian Nastase a ajus sa se plaseze intr-un cerc de afaceristi transpartinici. Liviu Harbuz era tipul de candidat total contraindicat in actiunea de a obtine un colegiu in judetul lui Gheorghe Stefan. Solutiile de neincepere a urmaririi penale, obtinute cu sprijinul unor grei ai PDL, dintre care ii amintesc pe Elena Udrea, Valeriu Stoica, Liviu Negoita, Ioan Oltean si Gheorghe Falca, l-au facut vulnerabil in fata masinii propagandistice a partidului de guvernamant. Nici macar colegii sai din PSD nu ii dadeau prea mult credit fostului secretar de stat. Sa ne aducem aminte de declaratia lui Viorel Matei, fost senator social-democrat de Timis, care a declarat deschis ca dintre Adrian Radulescu si Liviu Harbuz, el il prefera pe primul.
USL pierde enorm la capitolul imagine, atunci cand vine in fata alegatorilor cu asemenea candidati. Problema cea mare cu care se confrunta aceasta constructie politica alambicata, este aceea ca nu a fost prevazuta in protocolul care a decis fondarea ei, conditia ca persoanele asupra carora planeaza suspiciuni legate de coruptie sa nu se bucure niciodata de sprijin politic din partea celor doua partide semnatare. Ori, sa ne amintim cine taie si spanzura acum in PSD. Tataia Iliescu, octogenar, nu prea mai da pe la sedintele de partid. Victor Ponta a intrat in politica ca si pupil al lui Adrian Nastase. Din pacate nu a depasit inca acest stadiu. Factorul de decizie suprem din cadrul PSD este Adrian Nastase, cel care a patronat cel mai corupt guvern din istoria post-decembrista. Ori, in opinia mea, omul politic Adrian Nastase prezinta niste vulnerabilitati care nu pot fi trecute cu vederea si care pot fi oricand exploatate de catre un regim care a acaparat politic Justitia.
Nu ma indoiesc ca filiera care l-a impus ca si candidat oficial al USL pe Liviu Harbuz, este cea a lui Nastase. Daca se doreste cu adevarat ca USL sa devina realmente prima forta politica a tarii si sa de-a in viitorul apropiat atat guvernul cat si presedintele tarii, atunci grupul Nastase trebuie trecut pe linie moarta . Ponta ar trebui sa se decida daca isi ia viitorul politic in propriile maini sau continua sa se comporte precum un fiu nelegitim al lui Adrian Nastase. Din pacate fostul premier face, in acest moment, jocurile politice ale lui Traian Basescu. Frica de inchisoare este mare, prea mare pentru Adrian Nastase. USL poate deveni mare daca scapa de personaje-balast precum Adrian Nastase si isi inscrie in acordul de constituire un articol prin care partile semnatare se obliga sa nu mai promoveze candidati patati. E atat de greu sa produci niste oameni politici decenti?
De acord cu dumneavoastra,oameni santajabili precum Nastase ar trebui eliminati rapid din USL fiindca fac mult rau acestei constructii politice.Nici acum nu stiu ce a fost in capul lui Ponta cand l-a nominalizat pe Harbuz sa candideze in acel colegiu.Acesta este profund santajabil cu dosarele pe care le are si chiar daca ar fi castigat,era riscul ca dupa cateva luni sa-l apuce "interesul national" si sa treaca la uneperei.
RăspundețiȘtergereAr trebui neaparat redactat un cod de conduita in interiorul USL,CARE SA LE INTERZICA CELOR CU PROBLEME DE CORUPTIE SA NU MAI CANDIDEZE LA ALEGERILE LOCALE SAU PARLAMENTARE.
Cristi
O alta problema a lui Adrian Nastase o reprezinta faptul ca mai toti oamenii forte ai guvernului sau se gasesc acum in curtea lui Basescu. De la Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu, pana la Miki Spaga, Marian Sarbu, Vasile Dancu si, intr-o oarecare masura chiar si Miron Mitrea, toti se adapa acum de la izvorul basescianismului. Nu stiu ce baza se mai poate pune in omul politic Adrian Nastase. Corest ar fi ca el sa faca un pas in spate, dar e greu sa ii explici unui om bolnav de putere aceasta necesitate.
RăspundețiȘtergereStii ca nu am personal nimic cu tine. Insa este f trist ca liberalul din tine a ajuns sa planga dupa esecul PSD. Asemenea trairi si sentimente din pacate sunt cu miile deoarece si asta inseamna USL. Si daca tu spui ca a fost blat la Neamt, eu te intreb oare formarea USL nu este un blat pentru perpetuarea PDL si a partidelor de buzunar care se vor intari si vor sta mult mai bine in 2012 decat au fost in 2009, sau 2010 cand nu exista USL? Si cine s-a scarbit de blatul Alianta DA (2003-2006), PDL-PSD (2009) si acum USL, oare nu va trece usor usor fie la UNPR, sau mai ales la PPDD. Si atunci nu sunt f aproape de rezultatele pe care le-am estimat pt 2012. Gandeste-te ca, comasarea alegerilor in 2012, convine tuturor deoarece nu mai sunt asa de multi fraieri de sponsori care sa de-a banuti la partid pt campanii si locale si parlamentare, iar cel mai mare castigator al acestei decizii este noul partid aflat pe piata care este in crestere. Daca am crezut ca PPDD va intra in parlament cu usurinta si va fi noul UDMR (care nu va mai intra in Parlament) acum sunt convins ca vor avea rezultate peste asteptari si la locale (mai ales daca isi vor alege sau racola candidati potriviti).
RăspundețiȘtergereE evident că în PSD există o tabără ,,Adrian Năstase'' şi tot atât de clar e că aceasta încearcă să facă, dacă nu chiar face, jocurile. Sunt convins că lui Crin nu-i convine o asemenea situaţie. Lucrurile depind însă, în mare măsură, de Ponta. El poate trimite în plan secundar această facţiune, el ar trebui să dea un mesaj clar de curaţire a PSD, el şi numai el. Iar o motivare fără echivoc a anihilării lui Năstase ar fi chiar afptul că mai toţi oamenii fostului premier au trecut cu arme şi bagaje în tabăra Puterii Băsiste.
RăspundețiȘtergere@chris
RăspundețiȘtergereIdeea in sine, a creari USL, este una destul de buna daca se dorea - si existau argumente - pentru debarcarea inainte de termen a guvernului Boc si a eventualei suspendari a presedintelui Traian Basescu. Daca vorbim de inlaturarea intr-o prima faza a cabinetului Boc, atunci PNL si PSD trebuiau sa vina cu o constructie politica solida in fata lui Basescu, pentru al forta pe acesta sa le acorde mandatul de formare a unui nou executiv. Din pacate sunt putine sanse ca acest scenariu sa mai fie pus in practica. Cam acestea sunt tarele imputabile actualei Opozitii: delasarea si resemnarea. Cat despre blatiada din politica romaneasca, ea este deja generalizata. Sa vezi ce va fi la alerile urmatoare, la nivel local, pentru primarii. Pacturi de neagresiune, intelegeri lipsite de sens, delimitari ale zonelor de influenta, etc. Cat despre PPDD nu stiu daca chiar va exista un partid cu o asemenea denumire.
@Florin Matei
RăspundețiȘtergereDaca influenta lui Nastase in cadrul PSD nu va fi inlaturata,eu zic ca USL se indreapta voios catre un esec sigur la urmatoarele alegeri. Ponta ar trebui sa se decida catre ce doreste sa isi indrepte partidul; catre PSD - ul anilor 2000-2004 sau catre conturarea unei formatiuni politice cu adevarat de Stanga, care sa satisfaca exigentele unui electorat socialist tot mai numeros. Daca Nastase va fi mentinut in structurile de conducere ale partidului, cu siguranta ca USL in ansamblul ei, v-a "beneficia" de imaginea si potentialul de santaj al fostului premier.
@Garcia Muerte: Esti optimist! Nu cred ca influenta lui Nastase in PSD va scadea foarte mult pana la alegeri, dar, mai ales, nu cred ca asta e singurul bolovan legat de gatul USL.
RăspundețiȘtergereEu cred ca e un blat intre PDL si USL, ma rog, intre conducerile lor. Pentru ca nu pot sa inteleg cum poate USL sa propuna o lege a votului uninominal necompensat, si inca intr-un singur tur de scrutin! Asta e una, sunt mai multe ...
Sa fii trist cand ai dreptate ... asa ma simt. Si, din ce in ce mai multi isi dau seama de asta. Uite, de exemplu, ce spune Roxana Iordache: "Dacă USL va continua aşa, PD-L nici nu va mai trebui să fure. Şi va scuti banii de mită." Sau, ce spune Moshe-Mordechai: "Practic, puterea se pregăteşte să tragă opoziţiei covorul de sub picioare, iar aceştia din urmă par preocupaţi doar de felul în care li se va aşeza freza atunci când vor cădea."
In curand, iti vei da seama ca asa este ...
Vorbim de Nastase? Dar cum e posibil ca un om care a spus despre propriul partid ca are un "sistem de fraudare a alegerilor" sa ramana in acel partid, sa ajunga chiar sef al acelui partid? Si, mai apoi, PNL sa se alieze cu el?
Atunci nu au altceva de facut decat sa si-l asume pe deaintregul pe Adrian Nastase dar sa isi asume concomitent si uciderea sperantelor a peste jumatate dintre romani. In 2004 Alianta DA a reusit sa invinga PSD si datorita unui discurs justitiar si a absentei de pe listele de candidati a acelora cu bube mari in cap. Eu nu imi dau seama pe ce baze a fost constituita aceasta alianta. Inlocuim raul cu rau? Nu prea e cusher.Cum ii convingi pe cei scarbiti de practicile actualilor guvernanti? Facand apel la altii, care au procedat la fel in trecut? Si Roxana si Moshe au dreptate. Subscriu 100%.
RăspundețiȘtergere