luni, 27 aprilie 2009

Capcanele sondajelor sau despre cum va reusi Basescu sa recastige Cotroceniul

***

Personal nu pun mare baza pe rezultatele sondajelor preelectorale. Nu am pus niciodata. Daca credeam in aceste optiuni de moment, contextuale, nu mai mergeam la vot in 2004 ( si ca mine, altii!) iar Adrian Nastase devene presedintele Romaniei inca din primul tur. Nu bag mana in foc ca ar fi fost mai rau decat cu Basescu. Dar aceasta este o alta discutie.

Ultimul sondaj CURS a avut darul de a induce o stare de satisfactie majora in randurile celor care au denuntat de-a lungul vremii regimul corupt patronat de catre actualul presedinte. Insa la o analiza mai rece ar trebui sa ne temem de rezultatele date publicitatii astazi. De ce afirm acest lucru?

Sunt cateva premise neluate in seama serios de catre nici un analist. Aici ma refer la faptul ca Centrul de Sociologie Urbana si Regionala, realizatorul sondajului, depinde foarte mult de Sebastian Lazaroiu, unul dintre consilierii de seama de la Cotroceni. Si atunci ma intreb si eu: de ce isi bate singur cuie in picioare Presedintele?

Pai nu isi bate deloc, dragii mei! Dimpotriva, Basescu iese intarit in urma publicarii datelor CURS. De ce? Simplu. Mai tineti minte teoria vehiculata in ultimul timp conform careia cel mai slab adversar al lui Basescu intr-un ipotetic tur secund ar fi Geoana? Pai vin si va intreb, cine este pe locul al doilea in acest sondaj? Prostanacul? Daaaaaaaaa. El este. Involuntar (sau poate voluntar?) Geoana devine principalul agent electoral al lui Basecu. Pai atunci...?

Antonescu este sarit din schema prin plasarea lui pe locul al treilea, insuficient pentru ai mai pune probleme lui Basea. Crin este singurul politician roman capabil sa ii faca fata intr-o infruntare directa unu la unu actualului presedinte iar Sebastian Lazaroiu stie acest lucru foarte bine.

In acelasi timp Radu Duda este subevaluat in acest exercitiu sociologic. Principele este sustinut de cel putin 8% din electoratul cu drept de vot. Indiferent de optiunea mea pro-Antonescu, acesta este adevarul. Decantarea adevaratelor optiuni politice ale romanilor o vom constata abia dupa consumarea celor doua tururi de scrutin ale prezidentialelor.

14 comentarii:

  1. Sondajul e facut oricum intr-o perioada in care Radu Duda de-abia se inscrisese in cursa electorala. De asta are procentul ala mic. Si eu cred ca de fapt are cam 8%.

    RăspundețiȘtergere
  2. Garcia,eu cred ca exagerezi intr-o anumita masura. Basescu este pe tobogan si ii va fi greu sa remonteze cea ce a pierdut. Electoratul fidel al lui Basescu reprezinta maxim 10%. Restul sunt transfugi iliescieni in trecut, basescieni acum si ce va fi in viitor.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Lilick

    Asa ar fi logic sa fie. Ma gandesc la un lucru; ce ar fi ca innainte cu o saptamana de primul tur de scrutin prezidential Duda si-ar anunta retragerea din cursa electorala pentru Cotroceni? Unde s-ar duce voturile simpatizantilor monarhisti? Ar fi interesant.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Vitold

    Nu cred ca ai dreptate. Dar viitorul ne va spune exact acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  5. Presedintele Basescu este un om politic destul de rutinat. Cred ca acest sondaj nu a razbatut in presa fara acceptul sau. Eu vad o alta motivatie a lui Basescu; recoagularea electoratului fidel. "Presedintele in primejdie...", stiti tema aceasta, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie cel mai semnificativ lucru in sondajul asta mi se pare procentul urias pe care l-ar lua Vadim si Becali. Oare mai e cazul sa ne intrebam unde se vor duce voturile astora in turul doi? Pare destul de clar. Asa ca sondajul asta mai degraba ma intristeaza...

    RăspundețiȘtergere
  7. v-as intreba unde se duc voturile celor care voteaza duetul fratilor de camasa-stramta : Jiji-Vadim ?
    in turul 2...
    oare nu la Basescu !
    ;) asa ca procentul lui Basescu va fi mai mare...
    mai e mult, pana departe...
    oricum, cert e ca Geoana aer sub scorul PSD iar Crin peste al PNL, in curand, dar nu cu mult, circa 25 % va avea Crin, dupa anuntarea candidaturii !

    RăspundețiȘtergere
  8. @ atreides

    Cu cine s-a imbatat Becali la Golden Blitz? Pe cine linge mai nou in posterior Vadim? Eu totusi nu cred in existenta 100% a electoratului de manevra. Am deveni animale, maimute...

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Ionut

    Nu te-as indemna sa votezi in alb. Votul tau alb va fi "inegrit", crede-ma!


    @ PATRICK

    Crin va creste in procente in urmatoarele luni, indiferent de matrapazlacurile pseudojurnalistice promovate de catre "portocalii". Ideea postarii din aceasta seara nu este aceea de a ne plange de mila ci de a fi mai incisivi in promovarea valorilor pe care le impartasim.

    RăspundețiȘtergere
  10. Deci , Duda iepurele PSD ului care-l impinge pe Geoana pe locul 2.De acolo situatia se schimba in favoarea lui Basescu.

    Un sondaj profesionist si fara perversiunile lui Lazaroiu putem avea prin iulie/august.Pina atunci nimic nu este batut in cuie.
    Eu cred ca Antonescu va reusi sa il surclaseze pe Geoana fara probleme.Sa-i urmarim evolutia incepand cu 9 mai.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ca sa votezi alb, este suficient sa lasi buletinul de vot nestampilat. Voturile albe nu sunt insa, considerate voturi valide si prin urmare nu conteaza in procesul de distribuire a mandatelor. http://www.apd.ro/votuluninominal/votul_alb.php

    Eh eu votez pe bune cu Nea Jiji ... daca nu cu el sigur cu Ebama!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ar fi trebuit sa ne spui oarece despre Crin, a fost la Realitatea, daca postezi maine (ceea ce banuiesc ca se va intampla) va fi deja tocat marunt la A3. Daca esti luptator, cred ca trebuie sa fi ONLINE tot timpul. E o parere.

    RăspundețiȘtergere
  13. @ amorphis

    E doar parerea ta. Blogul acesta nu este o profesie in sine ci doar o pasiune. Dupa cum unora le place sa prinda fluturi, mie imi place sa scriu aici. Acesta este sensul existentei lui.

    RăspundețiȘtergere