marți, 24 aprilie 2012

Partidul unic

***
Evenimentele din ultima perioada, atat de agitata din punct de vedere politic, in care varfurile de rang intai sau doi din PDL incearca sa evadeze catre domnii generosi care conduc USL, vin sa ne confirme faptul ca in Romania nu avem de-a face cu o dezbatere doctrinara ci avem in fruntea tarii un partid unic, care, din patru in patru ani, isi schimba denumirea. Pluripartidismul este doar o iluzie intretinuta interesat, intre ciclurile electorale, de catre niste politicieni care isi castiga painea din naivitatea romanilor.

In fapt, in tara noastra avem un singur partid politic real, cel al oportunistilor, cei care nu doresc sub nici o forma sa treaca prin perioada de Opozitie, inerenta oricarui partid politic dintr-o tara civilizata. In Romania nimeni nu vrea sa fie in rolul de Opozitie politica deoarece acest lucru inseamna intreruperea alimentarii cu resurse de orice fel, din bunurile Statului. Este dificil sa numesti democratie starea de lucruri existenta actualmente in politica noastra. Avem de-a face cu metamorfozari ciclice ale acelorasi indivizi care, din patru in patru ani, se prefac ca cer voturile amarastenilor pentru a ramane cuplati la bugetul tarii. Lichelismul paturii conducatoare a romanilor este unul absolut exagerat. In nici o tara in care exista o reala democratie, nu avem de-a face cu migratii politice in masa, nu intalnim un asemenea grad de traseism politic, de goana pentru functii in aparatul de stat, care, teoretic cel putin, sunt mult mai slab remunerate decat cele din mediul privat.

Romania nu are clasa politica ci doar niste indivizi care s-au insurubat in fruntea tarii si nu vor sa scape din mana accesul la resursele statului, la afacerile oneroase, la peschesurile si ciubucurile atat de orientale, care nu au nimic de-a face cu practica democratica occidentala. De ce si-or sparge unii capul pentru o functie de consilier local, platita cu 150 de lei pe luna? Pentru acesti bani? Din mandrie? Sau pentru acele venituri reale care exced aceasta suma? Mai degraba inclin pentru ultima varianta. Toata lumea viseaza la parvenire, atunci cand devin alesi ai vulgului. Este ciudata aceasta traiectorie catre pricopsire, pe care unii o vad exclusiv prin prisma afacerilor veroase cu Statul sau in dauna Statului. Prea putini incearca varianta mediului privat, a afacerilor in care rolul predominant este detinut de propriile abilitati si nu de asocierea, sub o forma sau alta, cu Statul.

4 comentarii:

 1. dom' garcia,

  iata'ne, dupa grele chinuri, reunitzi, in sfirsit, sub crepusculul pe care bine'l meritam!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. As vrea sa spun ca, dupa acest an electoral, nimic nu va mai fi ca inainte, dar mi-e teama de penibil. De 22 de ani se rotesc in posturile de conducere ale Statului aceeasi oameni sau dinastii create de corifeii neocapitalismului komunistoid. Asta este blestemul acestei natii.

   Ștergere
 2. Proiectul de lege pentru despagubirea fostilor proprietari cu 15%, care nu si-a gasit locul in motiune arata ca politica este unitara, si doar rotirea la putere este diversificata, ca sa-i impace, sa-i copromita si sa-i tina uniti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu prea mai gasesti repere in politica romaneasca. In partea dreapta a esicherului politic doar vocea lui Varujan Vosganian si a inca catorva "rataciti" mai tin sus stindardul ideologic al conservatorismului liberal. In rest doar vid. Populistii de cea mai joasa speta au ajuns sa conduca PDL si PNL.Din pacate nu se intrevede o schimbare in bine in viitorul apropiat. Despagubire de maxim 15% catre fostii proprietari, masura aberanta decisa de catre un guvern "de dreapta"? Ce poate fi mai plenar?

   Ștergere