***
Iata ca apele s-au despartit in stanga esicherului politic romanesc. Coalitia de guvernare intrafesenista si-a dat obstescul sfarsit dupa o agonie de trei luni. Totul a inceput cu declaratiile belicoase ale lui Geoana, facute la Turnu Magurele la inceputul acestei veri. Ulterior, timp de trei luni am avut de-aface cu replici dure schimbate intre cele doua aripi ale FSN - ului.
Numai ca PSD - ul si-a calculat foarte prost strategia (daca o fi existat vreuna!). In timp ce oamenii din teritoriu tanjau dupa guvernare, la centru exista un miraj al etalarii muschilor in raport cu partenerii de guvernare. Declaratiile cele mai dure au venit din partea PSD. Pana acum o saptamana Geoana nu credea ca este posibil ca partidul sau sa fie poftit in afara actului guvernarii.
S-a dovedit o premisa gresita. Deoarece Boc nu dorea sa fie privit ca fiind groparul acestei coalitii, acesta a recurs la un artificiu extrem de eficient; si-a lansat atacul in directia celui mai exponential membru al guvernului provenit din PSD. Vicepremierul Nica s-a expus foarte mult in momentul in care a decis sa faca declaratia care incrimina politica electorala a PD - ului.
Urmarea? PSD - ul se regaseste in afara cercului Puterii, spre insatisfactia totala a baronilor si a baronasilor locali ai acestui partid. Insa ce va face PD - ul acum, singur, la guvernare? Va forta trecerea prin Parlament al unui cabinet minoritar? Eu cred ca da. Exemplul reusitei in acest sens a PNL - ului infierbanta la maxim creierele membrilor staffului de conducere a PD.
Paradoxal, guvernul acesta poate primi investitura in cadrul legislativului. Acest lucru poate avea loc ca urmare a temerii celor alesi uninominal de alegerile anticipate. O campanie electorale cere mult timp si banii. Iar dupa ce ai facut aceasta investitie mai acum un an, iti vine greu sa renunti la functie doar de dragul de a tranti la vot cabinetul, fie el chiar si al lui Basescu. Aici intervine si organizarea de partid.
Daca exista o conducere ferma, care sa reuseasca sa tina in mana optiunile de vot ale propriilor parlamentari, atunci sunt sanse ca o motiune de cenzura a opozitiei sa treaca. Altfel...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu