joi, 5 noiembrie 2009

Actual. Nicolae Steinhardt despre cele trei fenomene ale timpului nostru***

Am inceput sa recitesc, dupa mai multi ani, opera unui mare ganditor roman: Nicolae Steinhardt. Incep sa il redescoper pe acest roman adevarat, incep sa percep tot mai acut realismul ideilor sale. Pune Steinhardt in gura personajului real Manole (din "Jurnalul Fericirii") descrierea celor trei mari probleme cu care se confrunta societatile moderne:

"invazia verticală a bar­barilor (expresia e a lui Rathenau), domnia proştilor, trădarea oamenilor cumsecade.

Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceştia preiau locurile de conducere.

Al doilea: au sosit – pur şi simplu, în sensul cel mai categoric – proştii şi inculţii la putere şi în ciuda tuturor legilor economice şi tuturor regulilor politice fac prostii, ca nişte ignoranţi ce se află.

Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria. Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi“.Eu zic ca aici, in acest fragment, Steinhardt surprinde realitatea imunda in care se scalda Romania noastra. Absolut genial.

6 comentarii:

 1. Este unul si dintre marii teologi ... mie-mi place mai mult decat Staniloae pentru ca e rational si nu mistic!

  RăspundețiȘtergere
 2. Si mie...are un stil mai eclectic dar este prizabil in totalitate. Una dintre lecturile mele favorite din timpul liceului. Dupa ce inghiteam fizica si matematica cu palnia, era o desfatare sa il citesti pe Steinhardt.

  RăspundețiȘtergere
 3. Se poate sa iau pasajul si sa-l postez si la mine pe blog? e a 10 oara cand il citesc si mai tare ma fascineaza! :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Cu cel mai mare drag pentru un prieten. Oricum Steinhardt este universal in adevarurile spuse.

  RăspundețiȘtergere