***
In aceasta campanie electorala constatam existenta unor relatii intermediate intre candidati si votanti. Acest aspect transpare foarte clar mai ales in cazurile candidatilor PD si PSD, partide care detin impreuna aproape 70% din functiile administrative din aparatul local. Aceasta situatie i-a permis domnului Basescu si - mai putin - d-lui Geoana sa isi faca o campanie agresiva in mijlocul acestei comunitati. De la pixuri, plase si brichete cu insemnele electorale ale candidatilor si pana la mita directa constituita din alimente de baza sau chiar bani, universul acesta al micilor comunitati locale au cunoscut din plin violenta atacului asupra constiintelor.
Dar candidatii? Unde sunt candidatii? Aceasta este o intrebare legitima, deoarece foarte putini cetateni au avut acces la intalnirile directe cu cei care isi doresc un mandat de cinci ani la Cotroceni. Teoretic, cei mai avantajati din acest punct de vedere au fost votantii d-lui Basescu. Teoretic! Deoarece in practica, alegatorii reali ai candidatului PD au fost inlocuiti la mitingurile de peste 10.000 de participanti, de catre beneficiarii ajutorului social, adusi la aceste adunari in mod fortat de catre primarii prea zelosi.
Principalul vector de imagine pentru acesta a fost pomenile electorale, nenorocire preluata si perpetuata de catre PD de la PSD. Panotajul excesiv conduce si el la ideea ca Basescu este peste tot. Numai ca acest mijloc de campanie electorala comporta riscuri. Se poate ajunge la o suprasaturatie a nehotaratilor, hartuiti de privirea presedintelui de pe miile de panouri electorale. Este posibil ca tocmai aceasta agresivitate sa ii convinga pe cei care inca nu si-au format o opinie, sa mearga la vot si sa voteze tocmai impotriva celuia care incearca sa patrunda fortat in viata lor.
Mircea Geoana beneficiaza de experienta lui Viorel Hrebenciuc in conducerea campaniilor electorale. Omul si-a dovedit competenta in cateva succese electorale majore ale PSD - ului. Numai ca atunci Hrebe beneficia de aportul unor candidati adevarati. Ori dl. Geoana este departe de aceasta caracterizare. Perseverentii activisti pesedisti isi fac datoria dupa cum pot. Mai cateva kilograme de zahar sau faina, mai un litru de ulei, doar-doar vor convinge. Insa este greu sa ai rezultate cand candidatul a carui imagine o promovezi, refuza sa iese pe sticla. Iar acest lucru il descalifica.
Aceasta relatie intermediata le face rau celor doi. De ce? Deoarece Romania nu este locuita doar de fripturisti. Avem o majoritate tacuta, dezamagita, capabila insa de a inclina decisiv balanta. Iar aceasta majoritate nu sustine nici nesimtirea lui Traian Basescu si nici lasitatea lui Mircea Geoana. Este majoritatea bunului simt, este Romania celor care au reusit in viata, atat profesional cat si in plan personal. Ei vor decide cine ne va fi presedinte. Si in acesti oameni, femei si barbati, in judecata lor, eu am incredere.
Te contrazic din doua puncte de vedere.
RăspundețiȘtergere1. Hrebenciuc nu a demonstrat inca nici un fel de abilitate in realizarea campaniilor electorale. Iar experienta este doar una a esecurilor pe banda. TOATE actiunile lui Mircea Geoana care au avut in spate o strategie stabilita de staff-ul de campanie au fost "worst case scenarios" adica cele mai proaste decizii posibile in acel moment. Culminand cu decizia de sambata de a nu participa la confruntarea de la Cluj. Prima conditie pentru promovarea unui examen este sa te prezinti. Asta o stie si un elev de clasa a 2-a, nu mai vorbesc de un staff competent de campanie.
Daca ar fi sa privesc din exterior (fara a cunoaste oamenii si limitele capacitatilor lor), as putea concluzia, analizand obiectiv, ca cineva nici nu vrea sa castige!
2. Ultima ta afirmatie se refera la oamenii realizati si cu bun simt, care nu vor mai inghiti mizeriile celor care ne conduc. Intr-adevar, ei pot reprezenta o majoritate decisiva. Sau cel putin puteau acum 20 ani. Acum perspectivele nu mai sunt asa de imbucuratoare. Valul de entuziasm democratic caracteristic inceputului anilor 90 a trecut, dezamagirile s-au adunat si ca rezultat, majoritatea aceea a trecut in randurile indiferentei. Pentru ca este dificil sa-i spui unui om "Pastreaza-ti speranta, indiferent de ce ti se intampla". Drept urmare, eu nu as conta prea tare pe faptul ca acesti oameni se vor grabi sa ii sanctioneze pe cei doi candidati Mircea Geoana si Traian Basescu! Desi mi-ar placea sa cred in ideea aceasta!
Iti propun sa citesti evaluarea mea referitoare la sondajul pe care l-am initiat. Cred ca este de interes pentru cei care il sustin pe Crin Antonesc, caci in presa s-au facut acuze grave la adresa bloggerilor liberali pe care incerc sa la contrazic prin prisma modului cum a mers sondajul.
RăspundețiȘtergerehttp://patrascudan.wordpress.com/2009/11/18/evaluari-pornind-de-la-sondajul-de-opinie/
Dar din pacate, tocmai acesti oameni, de cultura medie si elevata, responsabili si maturi electoral, sunt cei scarbiti de jocul electoral, nehotarati sau clar decisi sa stea acasa in ziua votului. Si uite cum minoritatile, etnice, colorate, needucate si nemancate ajung sa decida viitorul copiilor nostri, ca noi ne-am obisnuit cu gandul ca trebuie sa fim, la randu-ne, o generatie de sacrificiu. Si ma intreb de unde-atata inertie, de unde-atata toleranta der la acest popor cu un graunte de inteligenta, de ce insulta zilnica, si talpa bocancului portocaliu ori purpuriu au devenit constante-n viata noastra, pana la indispensabile? Chiar nu mai stim sa ne oprim, sa spunem nu ori pan-aici? Suntem infranti irevocabil?
RăspundețiȘtergereGarcia,
RăspundețiȘtergereMă rezum doar la a spune că, dacă azi Băsescu este peste tot, mâine ar putea fi pe nicăieri...
@ buletinue
RăspundețiȘtergereCu tot respectul, dar Hrebenciuc a fost in centrul tuturor victoriilor electorale FSN/FDSN/PDSR/PSD. Adrian Nastase a pierdut in 2004 foarte mult prin marginalizarea bacauanului, Dan Andronic (cel care a condus campania prezidentiala a nepotului matusii Tamara) nefiind altceva decat un trepadus limitat ca si viziune politica. Da, Geoana a gresit enorm neparticipand la dezbaterea de la Cluj. Dar el si-a stiut limitele si a realizat faptul ca nu poate face fata unei confruntari cu regele neincoronat al oratoriei politice romanesti, Crin Antonescu si cu omul-surpriza, Traian Basescu.
La punctul al doilea al excelentului tau comentariu, recunosc, nu am dovezi peremptorii ca asa vor sta lucrurile. Nu pot sa bag mana in foc pentru ideea ca oamenii de bun simt se vor misca catre urne. Este o speranta sentimentala, recunosc. Insa in masura in care acesti oameni vor decide sa voteze, majoritatea voturilor lor vor merge catre Crin. De acest lucru sunt sigur.
@ Dan
Am citit cu interes atat analiza ta cat si articolul lui Vlad Ursulean din RL. Articolul din RL este tendentios datorita faptului ca se acuza doar PNL - ul pentru aceste practici cand acestea sunt generalizate. Portocalii au adevarate comandouri de vot online. Mitrea spunea ca si PSD - ul detine o asemenea forta de soc. Demersul tau este excelent, eu m-am cam saturat de sondajele de blog gen "Cu cine votezi?". Alea sunt subiective. In schimb cea ce ai facut tu poate fi un inceput pentru un nou mod de a masura optiunile blogosferei.
@ Teo
RăspundețiȘtergereTu pui niste intrebari de bun simt. Nu cred ca exista omul care sa iti poata raspunda la ele. Acestea nu sunt doar intrebarile tale ci sunt impartasite de catre toti oamenii de buna-credinta. Da, votul tau, votul nostru este egal cu votul negociat pentru o bere, la colt de strada. Insa aceasta este democratia, ne place sau nu ne place. In conditiile in care voturile s-ar numara corect, acest lucru nu ar fi o problema. Insa, in Romania acest lucru este inca doar un deziderat.
@ Florin
Mare dreptate ai. Ce reprezenta numele Adrian Nastase in 2004? Puterea in stare pura. Acum? Cel mult un blogger de succes.