duminică, 15 noiembrie 2009

Nesimtirea in politica, marca inregistrata Traian Basescu

***

"Decenţa ar trebui să vă spună că un bărbat care are trei femei în casă le respectă. Un bărbat căruia nu i s-a întâmplat niciun incident dramatic în care să-şi lase soţia singură să ajungă în situaţii dificile". Citat dintr-o replica basesciana adresata ieri, la Cluj, contracandidatului sau liberal.

"Inventaţi una din cele mai mari mizerii. Eu am vorbit despre soţia mea şi văd că unii ziarişti încearcă să ducă lucrurile spre o zona despre care eu habar nu am. Acolo a fost o discuţie mult mai serioasă. A fost o discuţie pe soluţii pentru agricultură, pentru educaţie, pe care observ că nu o preia nimeni. În schimb, se inventează o discuţie despre o poveste din viaţa domnului Antonescu despre care eu habar n-am, eu ştiu doar că s-a căsătorit acum." Declaratia a fost facuta azi, la Brasov, de catre acelasi domn presedinte in functie.

Acum, drept sa va spun, mie mi se pare execrabil modul in care Traian Basescu incearca sa scape dintr-o situatie ingrata, pe care el insusi si-a creat-o. Orice om de bun simt, cu o oarecare cultura generala, a realizat faptul ca, ieri, la Cluj, dl. Basescu a facut referire marlaneasca la suferinta primei doamne Antonescu, Aurelia. Pana si un lingau ordinar precum Cristian Patrasconiu, omul care linge asiduu posteriorul prezidential (inca!), a condamnat gestul lui Basescu, inseamna ca acesta chiar a devenit o personalitate jenanta.

Basescu are o fire vindicativa, este incapabil de a sesiza nuantele unei discutii. Modul disproportionat in care intelege sa raspunda unor ironii fine, de bun simt, il descalifica ca si politician. Stilul grobian il apropie mai mult de un Corneliu Vadim Tudor decat de un politician modern, democrat, responsabil de soarta a douazeci si doua de milioane de romani.

S-ar putea ca vorbele acestea sa il coste pe Traian Basescu. Este posibil ca miza pierduta sa fie chiar Palatul Cotroceni. Si mai este un aspect important; actualul presedinte l-a victimizat pe candidatul liberal, facand din acesta favoritul nehotaratilor si al femeilor. Nu a existat o replica directa a lui Crin la golania lui Traian. Dar au existat voci  din presa sau societatea civila, care au condamnat imediat mizeria basesciana, si aici primul nume care imi vine in minte este cel al Corinei Dragotescu, o femeie care a reusit sa invinga boala care a doborat-o pe Aurelia Antonescu.

Basescu nu merita functia prezidentiala pentru un nou mandat deoarece nu se poate ridica la nivelul cerut de aceasta magistratura. Pentru Romania, pentru viitorul democratic al acestei tari, a devenit stringenta inlocuirea d-lui Basescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu