miercuri, 4 noiembrie 2009

Sondajele de opinie intre realitatea palpabila si fantasmagoria politica. Manifest pentru responsabilitate

***

Aceasta campanie electorala prezidentiala exceleaza la capitolul intoxicare politica. Pe piata sondajelor politice foametea este atat de pronuntata incat, pentru cativa banuti si cu unele relatii personale poti castiga alegerile inca din primul tur desi tu, ca si candidat, nu treci nici impins cu forta de 20% din optiunile electoratului.

Privesc, gandesc si instant ma pufneste rasul cand vad cum creste in aceste sondaje noul Fat-Frumos al politicii romanesti, dl. Mircea Geoana. Precum personajul de basm, acesta se dezvolta intr-o saptamana precum altii intr-un an. Nu mai conteaza bunul simt cand la mijloc este presedintia Romaniei, adica acea magistratura care, daca ar castiga-o, l-ar putea scapa pe candidatul PSD de titulatura de Prostanac.

Prostanacul nu s-a multumit sa il bata pe Antonescu in turul intai. Nu. Acum se vede deja cu vreo trei procente in fata presedintelui in functie. Pana in vinerea de dinaintea alegerilor din 22 noiembrie probabil ca viitorul locatar de la Cotroceni va fi cunoscut. Cum de unde? Din sondajele PSD/Geoana, normal. Rezultatul? Geoana presedinte din primul tur, of course!

Pe urmele candidatului socialist calca cu hotarare si presedintele in exercitiu. In sondajele comandate de catre PD, invariabil Basescu se regaseste in jurul a 40% din intentiile de vot ale romanilor. Este foarte probabil ca procentajul real al acestuia sa nu depaseasca 32%. Tot o constanta in sondajele efectuate de institutele prietene ale Cotrocenilor este plasarea lui Mircea Geoana pe locul al doilea, imediat dupa presedinte. De ce? Pai judecati si voi care sunt sansele reale ca Geaona sa il bata pe Basescu in turul al doilea.

Totul suna mult prea fantasmagoric? Pentru un om decent da. Pentru d-nii Geoana si Basescu nu prea cred. Ei, si daca asa stau lucrurile, Garcia Muerte nu va mai reda pe blogul lui rezultatele nici unui sondaj de opinie pana la primul tur al alegerilor prezidentiale. Dat fiind metodologia de lucru aplicata in cadrul acestor exercitii sociologice, indoielnica ca si calitate, precum si moralitatea precara a conducatorilor institutelor de sondare a opiniilor romanilor, tare la care mai putem adauga si discrepantele mult prea mari dintre rezultatele obtinute in acelasi interval de timp, pe un esantion asemanator de catre aceste organisme, propunerea mea este ca macar noi, bloggerii, sa ignoram cu desavarsire aceste incercari de manipulare. Ar fi un inceput.

2 comentarii:

  1. Garcia,

    Credeai că socialiştii lui Geoană dorm? Păi, tu îţi dai seama câte interese le-au rămas restante, de când le curăţă portocaliii ciolanul de carne?

    RăspundețiȘtergere
  2. Florine, disperarea lor o inteleg. Dar nu ii inteleg pe cei care ar trebui sa fie echidistanti in acest proces electoral. Si eu si tu avem optiuni politice manifeste. Poate ca daca am face jurnalism profesionist am face abstractie de propriile slabiciuni. Ma intreb oare de altii nu reusesc sa faca acelasi lucru? Sa fie la mijloc si avantaje materiale? Eu sunt convins ca raspunsul la aceasta intrebare este unul pozitiv.

    RăspundețiȘtergere