duminică, 11 aprilie 2010

De la Katyn la Smolensk. Tragedia poloneza, episodul doi

***
Polonia reprezinta tara cu care Romania a avut, probabil, cele mai multe similitudini de-a lungul Istoriei. Am fost vecini, am fost adversari, am fost aliati dar am rezistat unii langa ceilalti. In aceste zile polonezii traiesc drama amputarii conducerii de facto a statului polonez. Pentru ca oare in ce nota putem interpreta disparitia tragica a sefului Statului, a sefului Armatei, a sefului Serviciilor Speciale si a guvernatorului Bancii Nationale?

Daca cineva ar fi incercat un atentat impotriva fiintei Statului polonez, acesta nu ar fi reusit mai plenar.
Polonia nu mai are Presedinte, nu mai are sef militar al Armatei, nu mai are conducator al Serviciilor Speciale si nu mai are guvernator al Bancii Poloniei. Ca un facut, ca o tragedie a Istoriei, ca o ironie in timp, iata, la saptezeci de ani dupa momentul Katyn Polonia resimte o noua drama. Acum saptezeci de ani victimele Rusiei sovietice erau ofiterii armatei poloneze. Acum rusii lovesc din nou. E adevarat, indirect, prin Tupolevul care a ratat aterizarea, prin lucratorii care au dirijat traficul aerian in acea fatidica zi, deasupra Smolenskului si prin Vladimir Putin, omul despre care Lech Kaczynski avea cea mai proasta parere.

Ce poate fi mai ironic si mai biciuitor pentru polonezi decat o comisie de ancheta condusa de catre fostul kaghebist din Leningrad, pus acum sa cerceteze circumstantele mortii unui adversar implacabil al comunismului de sorginte sovietica, al carui exponent - in anii '80 - a fost si actualul premier rus?

In mod natural continuatorul ideilor conservatoare impartasite de catre Lech nu poate fi decat fratele sau geaman si tovarasul de lupta Jaroslav Kaczynski, una dintre figurile de prima marime ale partidului Prawo i Sprawiedliwość (Lege si Dreptate). Nu cunosc perioada de care acesta va avea nevoie pentru a se reface mental si psihic, insa Jaroslav tinde sa devina alegerea fireasca a polonezilor.

Insa acum polonezii isi plang elita disparuta la Smolensk, langa Katyn. Sa le respectam doliul.

6 comentarii:

  1. – “ROMANII CRIMINALI SAU EROI ?”-

    Polonia incearca sa-si recupereze istoria.
    “victimele acestui accident urmau să participe la marcarea unei alte mari tragedii pentru poporul polonez – 70 de ani de la masacrul din pădurea Katyn, unde 22 de mii de ofiteri polonezi au fost ucişi la ordinele scelerate ale lui Stalin, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.”
    ROMANIA TREBUE SA FACA ACELASI LUCRU SI SA IASA DIN MICIUNA.

    DECE ESTE ASCUNS ADEVARUL ?

    TREBUE OOPRITA CREIARA UNEI ISTORII ASERVITA INTERESELOR
    POLITICE SI ECONOMICE.

    ARTISTUL ROBERT HORVATH CERE RESTABILIREA ADEVARULUI ISTORIC. EL NU NEAGA TRAGEDIA DIN TRANSNITRIA DEPLANGE SUFERINTELE EVREILOR ,DAR CERE CA LA SCOALA COPII SA INVETE DESPRE FAPTUL UNIC IN ISTORIE CAND UN POPOR SALVEAZA PE ALTUL.
    PENTRU VINA DE A SPUNE CA ROMANII AU SALVAT DE LA O MOARTE SIGURA APROAPE UN MILION DE EVREI- OAMENI NEVINOVATI- CINEASTUL ROBERT ESTE DAT AFARA DE LA O INTALNIRE
    PUBLICA TINUTA LA ICR NEW YORK.
    DESCHIDETI

    ◦ http://video.google.com/videoplay?docid=-3001110215792007342#

    DESI MATERIALUL A FOST EDITAT TENDENTIOS NU APARE NICI UNDE O FRAZA IN CARE CINEASTUL NEAGA HOLOCAUSTUL,
    EL CERE SA SE RECUNOASCA FAPTUL CA DE PE TERITORIUL ACTUAL AL ROMANIEI ( EXCEPTAND ARDEALUL DE NORD CARE ERA SUB CONTROL MAGHIAR ) NU A FOST TRIMIS NICI UN EVREU SPRE LAGARELE DE CONCENTRARE NAZISTE
    . EL CERE CA ACEST ‘MIRACOL AL ISTORIEI ” SA FIE CONSEMNAT IN CARTILE DE ISTORIE. CEACE A REALIZAT SOCIETATEA ROMANEASCA ALTII NU AU REALIZAT NICI CU PUTEREA GANDULUI . ROBERT HORVATH PROPUNE RIDICARII UNUI MONUMENT NUMIT ” OMENIA ” CARE SA CINSTEASCA ACEST
    FAPT FARA PRECEDENT IN ISTORIA CELUI DE AL DOILEA RAZBOI MONDOAL
    SI POATE IN INTREAGA ISTORIE A UMANITATII..
    DESCHDETI
    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. K A T Y N

    Ne pare foarte rau de prabusirea avionului prezidential polonezm sunt prietenii si vecinii nostri ! Pana mai ieri litoralul romanesc era plin de turisti polonezi, foarte joviali, prietenosi si modesti !
    Dar cu toata prietenia, cu parere de rau, trebuie sa privim si ADEVARUL istoric in fata !
    Domnilor, oameni buni, FIARA NAZISTA , Germania lui HItler, intentiona ca dupa exterminarea evreilor, sa-i extermine pe polonezi, unguri, romani, bulgari, etc.. pt a asigura SPATIU VITAL rasei superioare a ARIENILOR !
    Deci, intentiile Germaniei hitleriste erau CLARE , de desfiintare a statului polonez, de EXTERMINARE a populatiei slave poloneze !
    Deasemenea cu parere de rau, ei, polonezii sunt prietenosi, joviali, etc.., dar nu sunt buni LUPTATORI ! ! !A DEVARATI LUPTATORI remarcabili, de elita, sunt fratii lor slavi RUSII si ceva mai departe, sarbo-croatii !
    Polonezii au lasat capul jos dupa numai 2 saptamani de lupta cu Germania si si-au acceptat destinul !
    Ei au luptat in cel de-al doilea razboi mondial doar 2 saptamani !
    Pe d-nii POLONEZI, pune-i sa faca ceremonii militare, viata boema, uniforme sclipitoare, dar nu-i pune sa lupte precum leii, asa cum au luptat INVINCIBILII soldati rusi la STALINGRAD ! Recomand filmul "EMENY at the GATES "pt exemplificare si edificare a modului de lupta eroic, invincibil ! Mentionez ca acest film este realizat de o putere ostila URSS nicidecum nu este rusesc !
    Nu POLONEZII si-au ELIBERAT tara de sub ocupatia nazista ce voia sa-i extermine !
    Armata Rosie a luptat pentru eliberarea Poloniei, pentru ca poporul polonez sa nu fie exterminat de catre nazisti !
    Chiar in recentul film KATYN facut chiar de ie de POLONEZI , exista aceasta idee a exterminarii polonezilor !
    Cei 22.000 de ofiteri morti in padurea de la KATYN, nu ar fi fost de ajuns sa acopere pierderile pe care le-ar fi avut o ipotetica armata poloneza, daca ar fi luptat pt eliberarea POLONIEI DE SUB NAZISTI !
    AU MURIT IN SCHIMB MILIOANE DE SOLDATI SOVIETICI pt eliberarea Poloniei !
    Acei ofiteri morti la KATYN , pot fi numiti si micul tribut de sange ce a trebuit Polonia sa-l plateasca pentru ca altii sa moara pe front in locul lor, intru eliberarea Poloiei ! Ei vor numai parade cu uniforme sclipitoare iar fii altora sa moara pe campul de lupta sa le elibereze lor tara !
    Acei ofiteri de la Katyn, reprezentau clasa imbogatitilor polonezi, marii proprietari ai economiei poloneze, a exploatatorilor poporului polonerz si erau o amenintare la ideologia egalitarista si filosofiei de "bunuri ale intregului popor " a lui Stalin.
    Omorarea lor de catre NKDV sau noua anagramare NKVD , este doar o ipoteza, nu o certitudine, propaganda germana fiind mai activa decat cea sovietica si a reusit sa arunce pisica in curtea NKDV -ului.
    Armata Rosie ne-a salvat de la exterminarea nasistilor pe toate popoarele mici din Europa !
    Dar acest adevar istorib nu se vrea de catre puterile imperialiste sa fie dezvaluit !
    Daca nu ar fi fost MAREA JERTFA a soldatilor sovietici ELIBERATORI, astazi nu am mai fi existat nici polonezi, nici unguri nici romani, bulgari, etc...
    Unii cu capul plecat in fata nazistilor si altii cu milioanele de soldati cazuti pe campurile d lupta !
    Sa nu uitam ca nici noi nu suntem mai breji, i-am lasat pe rusii ortodocsi sa lupte cu turcii la greu, au fost aparatorii ortodocsilor din Balcani timp de secole, religia noastra ortodoxa ne-a mentinut in aliniamentul luptei antiotomane, cu toata slugarnicia unora ce pupau tulpana vizirilor si unii frumosi ce isi puneau poponetul la bataie !

    RăspundețiȘtergere
  3. "Polonia nu mai are Presedinte, nu mai are sef militar al Armatei, nu mai are conducator al Serviciilor Speciale si nu mai are guvernator al Bancii Poloniei"

    E adevarat, dar Polonia are ce nu are Romania, are o comunitate care nu depinde de conducatori si care functionala asa cum spune H Ibsen, "o comunitate e ca o corabie; fiecare trebuie sa fie pregatit sa treaca la carma"

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.balaceanca.net/2010/04/16/alexandru/katyn-2 un comentariu cel putin interesant vis-a-vis de cele intamplate. Cat despre ce are Polonia... are ce nu am avut noi in 1989!

    RăspundețiȘtergere
  5. trebuie sa intelegeti .... legile FEMOSAN si avertismentele mele - sa fie CLAR ptr. toata LUMEA - POLONEZII nu aveau ce cauta in acea zona cu AVIONUL ! au incalcat niste legi SFINTE - daca unii oameni explica la MILIOANE de IGNORANTI CEVA sper ca macar cateva MII sa INTELEAGA ! de cate ori sa repet ??? pe timp de CRIZA MONDIALA mai ales trebuiesc RESPECTATE LEGILE FEMOSAN ! Aveti grija de COPIII si FEMEILE cu BUN SIMT si CREDINTA in cele SFINTE !

    RăspundețiȘtergere