luni, 17 mai 2010

Cum se fac praf alegerile dintr-o comunitate. Cazul Filialei Banat a asociatiei aromanilor


***
Se dau urmatoarele premise: un parlamentar roman cu ambitii nemasurate, om infipt bine in actuala majoritate din Camera (Costica Canacheu) si un grup de trupeti locali cu interes imediat in declararea comunitatii aromane ca si minoritate etnica. Acesti trupeti lupta cu indarjire pentru acapararea parghilor de control in cadrul comunitatii. Cazul Banat. Omul lui Canacheu are si un nume: Stelian Toza. Om hotarat, cu accese de mandrie tratabila in nota nazista. Dupa 39 de ani de viata ajunge dl. Toza la o concluzie in cea ce-i priveste pe romani:  „Românii te vând de fiecare dată, îmi spunea bunicul. După ce am cunoscut câteva românce, am înţeles tâlcul mesajului lui”. Hmmm! Eu as fi crezut ca e vorba doar de o pereche de coarne asezate strategic pe capul sau!

Prietenul meu Tache Capsali a revenit scarbit de la sedinta de alegeri care a avut loc sambata in localitatea timiseana Dudestii Noi. Spune Tachita (si nu numai el; si presa a relatat acest fapt) ca alegerile au fost nestatutare. De ce? Pentru ca in sala au fost prezenti doar 50 de membrii din cei 250 necesari atingerii cvorumului. Ziua de Vest ne spune ca totul a decurs expeditiv, la cererea aceluiasi domn Toza, care a spus ca „vom fi punctuali, pentru a trece mai repede la partea care ne place nouă”. Era vorba de micii, grătarele, ţuica şi berea de după.

Nefiind sigur nici asa de rezultatul alegerilor, dl. Toza a evacuat sala pentru cinci minute, inauntru ramanand  doar liderii filalelor de aromâni din Dudeştii Noi, Sânnicolau Mare, Timişoara, Jimbolia, Variaş şi Sânandrei. Deloc surprinzator, Toza a fost reales. Ca sa sarbatoreasca evenimentul, i-a invitat pe delegatii ramasi la un friptan cu berica si mici...contracost! Fiecare si-a platit consumatia.

Tot sambata, la Timisoara a avut loc si conferinta "Aromânii, istroromânii, meglenoromânii – ieri şi azi” sustinuta de personalitati ale linvisticii contemporane, printre care as enumera-o la loc de cinste pe D-na prof. univ. dr Viorica Balteanu. Argumentele peremptorii prezentate de catre acesti specialisti din lumea academica nu l-au induplecat cu nimic pe trimisul lui Canacheu in Banat. „Nu ne interesează ce zic lingviştii şi profesorii universitari, noi suntem aromâni în sufletul nostru"  a conchis apoteotic Toza.


* Costica Canacheu este presedintele Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor, ales pe listele PDL Bucuresti. Aviz baietilor cu ochi albastrii, poate se autosesiseaza si ei in acest caz.

5 comentarii:

 1. Garcia, frate, da' constat că PD-L-ul ăsta e-n toate, e-n cele ce sunt şi-n cele ce mâine... vor fi ale lor. Toate!

  RăspundețiȘtergere
 2. Florine, eu chiar cred ca prostia este uniform impartita intre fortele politice existente in Romania. Ma enerveaza atunci cand Prostia este si semnalizata. Iar Canacheu asta semnalizeaza de ceva vreme.

  RăspundețiȘtergere
 3. Marian Damoc18 mai 2010, 15:16

  Buna ziua,
  Realizez o cercetare sociologica care implica raspunsul blogerilor. Va rog sa imi raspundeti la chestionarul din link-ul de mai jos.
  Multumesc foarte mult !
  https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHBLWUc1eWM4TnYzdXhCUG82NVBCRnc6MQ&ifq

  RăspundețiȘtergere
 4. Marian, m-am conformat. Bafta cu studiul, sper sa faci public rezultatul lui.

  RăspundețiȘtergere
 5. Vorbind la general, asemenea oameni precum acest domn Toza au dus pe altii la pierzanie, facand din fiecare om intalnit in cale o sursa de profit zdrobind drepturile si principiile oamenilor de rand. Astfel ca ,de exemplu, acesta detine afaceri fara profit doar pentru a masca altele si vorbind direct da ,,tzepe" celor cu care face afacerii sau se asociaza. Acest aspect este foarte important pentru a infirma imaginea morala pe care acesta vrea sa si.o promovoze, astfel ca este si el un om fals om ca totii ceilalti romani ,,care te vand". A jignit o intreaga masa si tot mai crede ca asfel ii va fi acceptat originea, sa nu uitam ca suntem totusi in Romania, si romanii nu se mai lasa calcati in picioare, in orice caz nu de asfel de oameni.

  RăspundețiȘtergere