duminică, 21 noiembrie 2010

De ce repudiem ideea de think tank?


***

Va marturisesc ca acesta este un subiect care ma doare. In orice tara civilizata, societatea civila "pompeaza" solutii adevarate, realiste, catre mediul politic, daca luam in consideratie caracterizarea indeobste acceptata conform careia un think tank poate fi definit ca o organizatie independenta angajata în cercetare multi-disciplinara cu scopul de a influenta politicile publice. Cercetarile lor ofera, de obicei, solutii practice la multe din problemele publice sau cauta argumente, dovezi pentru sprijinul unor pozitii. Faptul ca cercetarile lor au o finalitate practica si practicarea partizanatului imediat deosebesc fundamental aceste organizatii de centrele de cercetare din cadrul universitatilor.

Marea majoritate a partidelor politice existente in Romania si-au consumat resursele ideologice (desigur, in masura in care acestea au existat) in cei douazeci de ani de pluripartidism postdecembrist. Lipsa cronica de idei in cea ce priveste politicile publice au determinat partidele sa apeleze la societatea civila, dar intr-um mod radical diferit fata de practica occidentala. Daca in democratiile dezvoltate politicul adopta dinspre societatea civila ideile, principiile sau mijloacele, la noi formatiunile politice au adus doar oameni dinspre aceasta componenta. E adevarat, veleitari, oameni care au vazut in activismul socio-profesional doar o trambulina catre intrarea in politica. Cel mai grav lucru este acela ca, dupa ce ii folosesc pe acestia ca si vectori de imagine, de obicei, partidele romanesti renunta foarte usor la ei. Cel mai rapid exemplu care imi vine in minte este cel al lui Adrian Cioroianu.

Realitatea este ca nici una dintre parti, nici think-tankurile si nici politicienii nu isi cunosc foarte bine rolul intr-o democratie. La noi s-a inteles, gresit!, ca think-tankurile trebuie sa existe doar in stricta dependenta de partidele politice. Nimic mai fals. Un think-tank poate fi ideologizat dar asta nu inseamna ca el trebuie sa se regaseasca la remorca unui partid. Primul exemplu la care ma gandesc este cel al Institutului Ludwig von Mises Romania, think-tank care promoveaza exclusiv solutii de guvernare liberale, fara ca el sa faca parte integranta din PNL. Acest lucru ii confera o autonomie sporita, de dorit, deoarece in momentul in care se articuleaza principii de guvernare, de exemplu, el trebuie sa tina seama si de minusurile partidului care il reprezinta ideologic pe scena politica. Conditia aceasta ar fi destul de dificil de indeplinit in conditiile in care acel institut ar fi parte integranta a unui partid politic.

Ma apuca rasul cand vad ce s-a realizat in cadrul PD - ului. Acesta beneficiaza, teoretic, de doua think-tankuri de partid, Institutul de Studii Populare al celebrilor Valeriu Stoica, Vladimir Tismaneanu et cie., si Fundatia Crestin-Democrata a nu mai putin celebrului Teodor Baconschi. De ce spun ca aceste doua organisme sunt de tot rasul? Pentru ca ele nu exista decat pentru al proslavi pe Traian Basescu. Iesirile publice a persoanelor din boardurile lor nu au avut niciodata vreo incarcatura profesionala, ideologica ci doar de aparare a imaginii lui Traian Basescu sau de denigrare a adversarilor lui politici. Ori rolul unui think-tank nu este acesta. Ma intreb unde este componenta de politici publice a acestor organisme? Cred ca mult mai mult ar fi putut face pentru PD un think-tank independent politic in genul Societatii Academice Romane a d-nei Alina Mungiu, insa, desi probabil ca cea din urma impartaseste multe dintre punctele de vedere exprimate public de catre Traian Basescu, este destul de greu sa coabitezi cu un partid care nu exista decat prin liderul lui informal.

Personal ma mir ca PNL a renuntat la ideea unui think-tank propriu, de partid. Fundatia Horia Rusu suplineste cu brio aceasta absenta, insa cred ca ar avea nevoie de o rebranduire. Ce ziceti de Institutul de Studii Liberale Horia Rusu? Ar fi o denumire absolut naturala.

11 comentarii:

  1. Nu ma mira aceasta stare, este normal, cand nu ai resurse, destul capital uman si nici traditie institutionala cu exceptia fostului Institut comunist de stiinte sociale si politice sigur ca trebe sa asteptam o noua generatie si o mai mare influenta europeana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand inca spatiul media este dominat de personaje precum Iosif Boda, Rodica Culcer, Cornel Nistorescu, Ion Cristoiu,Vladimir Tismaneanu, nu poti avea pretentii foarte mari. Va dati seama, pe oamenii acestia evenimentele din decembrie 1989 i-a silit sa isi schimbe optica cu 180 de grade. Ei inca influenteaza viata politica, acolo unde isi fac de cap politicieni precum Traian Basescu, Sergiu Andon, Adrian Nastase si alte cadavre politice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si pesedeu' are think-tank, se numeste Stefan Gheorghiu si dateaza din vremuri imemoriale. Ba chiar si Partidul Conservator, se numeste Fabrica de Conserve de Peste Tulco SA. Crezi ca nu stim? Esti tu de dreapta si nu vrei sa le amintesti, stim noi. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Garcia Muerte, in sensul celor spuse de tine, cu Fundatia Horia Rusu, vei avea vesti bune in curand. Mai exact prin luna decembrie. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Batalia post-decembrista a fost intotdeauna pastrarea influentelor publice in afara sferei politice. Un plan absolut comunist, de altfel. Pina si PNL a descurajat si descurajeaza gindirea liberala din afara partidului. "Ori cu noi, ori de loc". Control. La asta se rezuma tot.
    Insa, indiferent de culoarea politica pe care o avem, poate ar fi momentul sa recunoastem asta. Si sa scapam de ..."autorizarea" gindirii. Personal, nu cred ca are vre-un politician dreptul sa imi spuna daca si ce sa gandesc. Nu imi pasa de pretentiile de monopol doctrinar sau de gandirea a vre-unui partid.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Money
    Eu zic ca think tankul PSD e blogul lui Adrian Nastase si atat. Ce zici? :)

    @Lilick
    Poti sa imi detaliezi putin?

    @LaMargineaNoptii
    Absolut corect ce spui tu. Pentru asta militez si eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Corect, este nevoie e think-tankuri, atat afiliate partidelor cat si in afara lor.
    Inainte de congresul din primavara am pus pe blog un set de masuri pe care ar trebui sa le adopte liberalii, printre care un think-tank, fie fundatia Rusu, fie un alt institut nou sau refondat.

    Este vorba de un pas nesesar pentru a reliza o organizare profesionista a unui partid. In vest orice partid, chiar cele mici de 5-8% au propriul think-tank, care ajuta conducerea partidului cu expertize, argumente, date, cifre, initiative etc.
    Nu cred ca exista un singur impediment, nici de natura personala, nici de natura financiara (nu este deloc scump).
    Prin intermediul unui think-tank liberalii ar putea lua legatura si cu alte think-tankuri liberale din strainatate, ar putea intra in dialog cu personalitatile din partidele liberale europene.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca imi lasi la mine pe blog adresa ta de mail... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @transildania
    Categoric asa este. Exista deja un grup masiv de intelectuali autentici, specialisti pe diferite domenii, care pot oricand sa ofere solutii adevarate, realiste, pentru o guvernare de succes. Acesti oameni trebuiesc doar invitati in cadrul unui asemenea grup. Un politician bun trebuie sa fie in primul rand un foarte eficace manager de idei, sa extraga din zona think tank cele mai bune si mai pretabile solutii. Trebuie sa limitam actuala stare de confuzie din politica noastra, cand foarte usor, un exponent al societatii civile sare parleazul in gradina partidului. Este contraproductiv. Dinspre societatea civila catre politic trebuiesc exportate doar ideile si nimic mai mult.

    @Lilick
    OK, mersi

    RăspundețiȘtergere
  10. Societatea românească este, în aceste vremuri, profund degenerată. Cel puţin aşa cred eu. Sigur că think-tank liberal, de factura celui definit de tine, ar putea avea unele efecte benefice în sânul societăţii noastre, dar cu condiţia ca ele să valorifice la maximum ideea de onestitate (pare perimat, nu?) şi să promoveze asiduu principiile. Deocamdată, cu sau fără think-tank, PNL este vizibil şi în creşetere apreciabilă, graţie tenacităţii (n-ai fi zis!), consecvenţei şi - o, da! - onestităţii lui Crin Antonescu. În rest, sunt de acord că există oareşce potenţial uman şi în zona liberală care să creeze un think-tank credibil...

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai cred ca toata aceasta crestere formidabila din sondaje a PNL - ului i se datoreaza in totalitate sau daca nu, in cea mai mare parte, lui Crin Antonescu si refuzului sau tactic de a marsa la cantecul de sirena al Marinelului. Pentru ca, din punct de vedere organizatoric, nu s-au modificat foarte multe aspecte.

    RăspundețiȘtergere