miercuri, 24 noiembrie 2010

Tutea. Patru gânduri

***

***
Imi place Tutea. Imi place atat ca si filosof cat si ca om. Chiar si fizic. Seamana foarte mult cu tatal meu. Pana si inflexiunile vocale sunt comune intre cei doi. Facand ordine, impreuna cu sotia, in casa de la sat, unde imi petreceam vacantele, am dat de cateva lucrari de-ale lui Tutea, carti pe care le dovoram de-a dreptul in anii de liceu. Liceu de mate-fizica. Tutea reprezenta o mult-dorita evadare din lumea cifrelor. Am gasit cateva citate care sunt inca foarte actuale. Va rog sa ma scuzati daca devin sentimental si doresc sa impartasesc cu voi din comoara intelepciunii acestui titan al secolului XX.

"Toate formele de stânga violează cotidian ordinea naturală a lui Dumnezeu."

"Eu sunt economist liberal. În spatele liberalismului stă tirania Evului Mediu, iar în faţă – haosul roşu".

"Cred că ar fi totuşi optimă o conducere conservatoare realizată, însă, într-un climat democratic. Adică un partid conservator, tradiţionalist, naţionalist, într-un climat liberal. Adică să nu facă din conservatorism instrument de tiranie, că eu nu pot să accept în numele nici unei idei, chiar dacă este un ideal, mă rog, roz sau suprem, să asupresc nici o celulă dintr-un om".

"Comunismul e cea mai mare aflare-în-treabă din istoria omenirii"

In nimicnicia mea, subscriu fara nici un comentariu.

13 comentarii:

  1. Sunt niste clipuri cu Tute din 90, oare de ce nu se dau la tv? Atat de lucid la o asa varsta si atat de ... complex, incat ar fi pacat sa nu fie dat la tv.

    Culmea, ultima data cand am vazut o parte din inteerviul asta filmat a fost la OTV acum 2 - 3 ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acele interviuri sunt magistrale prin simplitatea lor. Un om care vorbeste din suflet despre crezurile sale, despre simtamintele lui, despre trecut dar si despre prezent. Exista in Youtube - e adevarat, la o calitate tehnica execrabila - poate asa vor avea acces la gandirea lui Tutea si cei tineri, din zilele noastre. Apropo Ionut, in scoala se invata ceva despre Petre Tutea?

    RăspundețiȘtergere
  3. La inceput mi-a placut Petre Tutea. Avum mi-a mai trecut. Obisnuia sa comenteze despre comunism mai mult fara fundament, fara argumente. Doar imbraca vorbele in cuvinte frumoase dar le arunca ca pe niste zaruri sau le folosea ca niste sloganuri. Sunt sigur ca se referea de fapt la experienta lui vis-a-vis de comunism, adica la epoca lui Stalin si a lui Ceausescu. Dar aceste epoci nu inseamna adevaratul comunism.
    Daca in loc de comunism ar fi folosit termenii stalinism sau ceausism, Petre Tutea ar fi fost dat uitarii pentru ca el de fapt a rostit cuvinte care erau pe placul oamenilor. Atunci, la nceputul anilor 90 toti romanii vroiau sa auda ca era comunista era gresit gandita. Poate ca este firesc intrun fel. Poate ca dupa ce se rupe o relatie cu un "iubit" pentru ca ne-a tradat, cu totii ne amagim pe noi insine comentand si auzind doar faptele rele ale iubitutlui sau iubitei. Daca iubirea a durat mult, abia dupa ani, gandim rational si detasat relatia care a trecut.
    Acum, dupa ani, haideti sa fim rationali si realisti, pentru ca vedem cu totii cum se reinventeaza comunismul.
    "Comunismul e cea mai mare aflare-în-treabă din istoria omenirii". Vi se pare ca niste comunisti cum sunt chinezii sau niste socialisti cum sunt venezuelenii doar "se afla in treaba"? Exemplele comuniste sunt numeroase iar daca va referiti la libertatea de exprimare sau la drepturile omului, atunci cu siguranta discutia va fi interminabila. Chiar nu stiu ce democratie sau ce capitalism garanteaza drepturile omului. Observam iarasi doar sloganuri in constituiile tarilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alex: tie China iti pare comunista...? :D
    S-a dovedit undeva comunismul altceva decit un pretext pentru dictatura absoluta?
    In rest, da, Tutea...da, da, da!

    RăspundețiȘtergere
  5. Spuneam ca intre timp comunismul s-a reinventat, s-a autodepasit. Nu mai este ce a fost odinioara.
    China este condusa de Partidul Comunist.
    Nu cred ca e corect sa gandim comunismul ca un sinonim al dictaturii. Ce s-a intamplat pana in 1991, cand s-a desfiintat URSS a fost o poveste intradevar trista. Dar astazi realitatea a capatat o alta infatisare, pe care trebuie sa o acceptam.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alex: sa inteleg, deci, ca in China domneste o armonie totala, o democratie perfecta, un rai al egalitatii intre oameni. Si, in general (chiar si in particular)capitalismul practicat in relatiile externe, si comunismul stalinisto-maoist in cele interne sint doar o impresie a noastra, europeni, vai, prea saraci cu duhul sa intelegem adevarata dimensiune a geniului politic asiatic. Iar intre o China Comunista si o China DOMINATA de un Partid Comunist nu e nici o diferenta...
    Perfect. Am mai invatat ceva astazi.
    Domnule Alex. Che e mort de mult. Din cite stiu eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca trebuie cititi cu rezerva toti cei care au fost influentati de ideile generatiei de la `27. Sunt prea dogmatici!
    Dragostea lor declarata fata de dreapta politica a condus spre alunecarea Romaniei in valorificarea exremismului legionar! Sustinerea pe care a acordat-o elita intelectuala a fost fatala.

    Am scris astazi in legatura cu acest subiect ...

    RăspundețiȘtergere
  8. nope. nu se invata despre tutea, dar in carti e carturescu si esca!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Alex

    Comunismul nu a fost si nu va fi niciodata altceva decat o utopie criminala. E adevarat, au existat in el unele idei romantice precum egalitarismul, proprietatea comuna...Insa nici una nu are aplicabilitate in viata reala. Poti sa uiti de exemplu numit China. China este un despotism oriental care, acum, s-a nimerit sa se numeasca comunism sau partid comunist. Nimic mai mult. Daca nu ar fi fost Partidul, atunci ar fi fost Imparatul.

    @LaMargineaNoptii
    Ca intotdeauna argumentatia ta este excelenta. Comunismul chinez reprezinta doar un moment din despotismul asiatic de care am vorbit mai sus.

    @Florentin
    Personalitatea, modul de gandire, modul de a te raporta la situatii sau evenimente, ti-l formezi luand ce este mai bun din filosofia celor trecuti. Ori, fara a contesta cea ce spui tu, exista idei care ar trebui preluate si valorificate in epoca noastra.Ori aceste idei ale lui Tutea pe care le-am enuntat aici, sunt perene - cel putin pentru mine. Nu cred ca trebuiesc amestecate planurile.

    @Ionut
    Stii sloganul publicitar de la Cava D' Oro, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  10. "Eu sunt economist liberal. În spatele liberalismului stă tirania Evului Mediu, iar în faţă – haosul roşu" - genial. Stia el ce stia.
    Viziunea absolut teologica a scrierilor sale l-au exclus din pacate din manualele de studii. Nu inteleg exact de ce deranjeaza atat de mult, dar sa tii pe altii absolut penibili in carti, iar pe oameni ca Tutea sau Paler sa-i excluzi mi se pare o idiotenie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt atât de recunoscător Elegantloanfirm că m-a ajutat cu un împrumut de 600.000,00 USD USD, prin ajutorul ofițerului de împrumut Russ Harry, îți sunt etern recunoscător. viața mea s-a întors, finanțele mele s-au stabilit acum dețin o afacere pe care o folosesc pentru a avea grijă de nevoile familiilor mele. Sunt atât de recunoscător pentru dumneavoastră domnule Russ și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Le puteți contacta pentru ajutor financiar prin e-mail: Elegantloanfirm@hotmail.com pentru ajutorul dvs.

    RăspundețiȘtergere