marți, 31 mai 2011

Poli Timisoara in era Iancu. Ce-am avut si ce-am pierdut

***
Astazi comisia Federatiei Romane de Fotbal insarcinata cu licentierea cluburilor divizionare a dat verdictul in cazul Poli Timisoara: retrogradarea in liga a 3-a pentru neplata datoriilor si apelarea la practici ilegale in cea ce priveste divizarea societatii care detine clubul, pentru exonerarea de unele responsabilitati fiscale. Artizanul acestei marete decizii poarta un nume: Marian Iancu. Imi voi atrage, cu siguranta, multe antipatii din partea unor suporteri polisti insa unele adevaruri trebuiesc rostite.
In decembrie 2004, atunci cand BKP a preluat actiunile majoritare la clubul timisorean, Poli se gasea in prima divizie, la mijlocul clasamentului, neamenintand pe nimeni,e adevarat, dar totusi in Liga I. Acum, iata, dupa sase ani de la acel moment, clubul isi va continua activitatea in Liga a 3-a, in conditiile in care jongleriile financiare ale lui Iancu, artificiile de tot felul, au ajuns sa sature pe toata lumea.

In momentul in care a avut loc schimbarea in actionariatul clubului am salutat acest lucru, vazand in asta premisele pentru performanta. Probabil ca aceasta nu s-ar fi lasat foarte mult asteptata daca in viata echipei nu ar fi aparut factorul Iancu. Din postura de presedinte al clubului, cu functie executiva, ne-a obisnuit cu scandaluri aproape zilnice, cu procese in plan sportiv sau civil din care au prosperat doar avocatii. Nu a fost sezon de liga I in care Iancu sa nu aibe pe rol procese peste procese, cu fostii fotbalisti, cu fostii antrenori, cu federatia, cu liga...E greu sa stimulezi performanta in asemenea conditii. Fotbalistul care reuseste sa se concentreze exclusiv pe jocul sau in asemenea conditii, merita un premiu special.  Autoritatile locale au pompat in echipa, sub forma de bonificatii pentru performanta, peste 12 milioane de euro. Enorm.

Totusi, in toti acesti sase ani de carmuire a lui Iancu, clubul nu a obtinut nimic. Nu a castigat nici macar un trofeu intern, Cupa sau campionat, iar pe plan international nu mi-a ramas pe retina decat succesul in dubla confruntare cu Shakhtar Donetk, din preliminariile UCL. Putin, foarte putin, pentru pretentiile enuntate in luna de miere a mariajului Iancu-Poli. Au gresit foarte mult si autoritatile timisene, atat Primaria cuplului Ciuhandu/Orza  cat si Consiliul Judetean pastorit de catre Constantin Ostaficiuc, acceptand cu prea multa marinimie sa arunce cu banii intr-un proiect sortit esecului apriori. Iancu si-a construit un titlu de glorie din multimea de procese intentate, unele chiar si castigate. In fapt,in acesti ani, Iancu a avut pe statele de plata doua loturi, extrem de numeroase,poate chiar si valoroase; cel de fotbalisti, de la echipa de club, si cel de avocati, tinuti aproape de procesomania individului.

Ce pierde Timisoara? Mai nimic. Poate ca reuseste sa se exorcizeze de un personaj care a aruncat in derizoriu orice discutie despre fotbal in acest oras. In toti acesti ani s-au pompat bani seriosi in...nimic. Nici un trofeu, in conditiile in care Clujul, Urzicenii si Galatiul au reusit castigarea campionatului. Timisoara a pierdut totusi ceva, fata de perioada de dinaintea venirii lui Iancu; a pierdut o echipa de Liga I,adusa acum, prin grija sefului BKP, in esalonul al treilea al  fotbalului divizionar romanesc.

PS: A nu se crede ca trec prea usor peste mizeria generalizata din fotbalul romanesc. NU. Cu siguranta ca avem nevoie de o asanare morala a acestui fenomen, dar ea poate veni doar prin trecerea pe tusa a acestui gen de specimene, reprezentat cu brio de catre Marian Iancu. RUSINE.  

9 comentarii:

  1. Te mai suporti ?
    Iti reamintesc faptul ca am castigat un proces impotriva viermilor pe care ii lingi in cur? ba mai mult si impotriva FIFA?

    Sunt de acord cu tine Galatiul a "reusit" castigarea campionatului (ai priceput ghilimemele nu?)

    Nici o problema, Timisoara si Poli suntem NOI ... cei care ne VOM PISA inca o data pe capitala voastra.

    Va meritati intre voi gusterilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. ...Imi voi atrage, cu siguranta, multe antipatii din partea unor suporteri polisti insa unele adevaruri trebuiesc rostite.

    POLI TIMISOARA SUNT SI EU!

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista adevar in articolul tau, dar te-ai intrebat oare unde era Poli acum fara Iancu? De ce nu investeste nimeni din zona noastra in club? Cred ca daca Iancu avea gura mai mica, Poli avea cel putzin 2 trofee la activ. Pt mine este clar ca cei din FRF si altii de pe langa i-au pus gand rau lui Iancu si implicit Timisoarei. Nu uita ca unele personaje spuneau acum o luna ca nu vom lua licienta...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nimeni pe lumea aceasta nu detine adevarul suprem. Mi-am pus si aceasta intrebare,insa nu am un raspuns foarte clar. Unde ar fi fost Poli fara Iancu? Nu stiu. Dar macar acest club nu si-ar fi pierdut onorabilitatea intr-o asemenea masura. Si pentru ce? Pentru un loc in Liga a 3-a? Total nesatisfacator. Insa ma gandesc ca aici este vorba si de o optica diferita in functie si de generatiile din care provin suporterii.Eu fac parte dintre cei care umblau prin deplasari intre 1992 si 1996. Tinereii de azi sunt obisnuiti doar cu fruntea clasamentului. Nu zic ca e rau, dar acest amanunt nu iti confera o imagine de ansamblu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Discutia este alta :de ce 'fruncea' tarii ,banateni sunt atat de usor de manipulat de catre niste escroci cu state vechi (Iancu nu e primul ,a mai fost si Zambon !!) si de ce in alta parte ,doar la oltenii -prazari se mai pot intampla aceste fapte ?Aceste panarame mediatice ,acesti ipochimeni sinistri ,nu puteau aparea fara un sprijin mai mult decat vadit al conducatorilor Ligii nationale si a Federatiei Romane de Fotbal ! De sus pleaca imputiciunea !

    Si noi -contribuabili la aceste manopere mafiote ale Sandelului&Dumitritului -stam si ne vaitam ca la usa cortului !!

    Si daca-i mai vad pe tampitii astia doi declamand aiuristic ca :guvernul n-a alocat niciun ban pt. fotbalul romanesc in ultimii 20 ani ,io propui sa se faca un audit ca dupa Legea 18 ,si sa vedem de un' puii mei averea zdromizdrocilor !!!!Si banii pt. National Arena -sunt privati -ori de la Stat ????Aha ,deci sunt de la Buget ! Si cate centre de copii si juniori s-au realizat din banii federatiei ????

    Bani exista ,doar ca sunt "sifonati" de interese mai presus de logica noastra !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragi comentatori, stimate blogger

    Ma simt si un foarte prost si lovit de tot ceea ce se intampla acum cu suporterii care iubesc POLI TIMISOARA. Rusinea este mai mare astazi cand am retrogradat in divizia a 3 -a, prin mijloace care tin exclusiv de management defectuos, si care ne afecteaza si pe noi, ca si sponsori indirecti ai clubului, prin contributiile primariei si consiliului judetean. F multa lume spune despre FC Timisoara ca este echipa fulgeru bragadiru, etc, etc. Va intreb , pe voi toti iubitori ai alb-violetului, de ce Iancu nu a cautat prin mijloacele lui speciale (ii plac procesele si civile si penale, deci are oameni care se pricep), sa desfiinteze toate cluburile din liga a 5-a pana la prima divizie care folosesc numele de Politehnica Timisoara? De ce nu si-a luat masuri de precautie atunci cand a facut divizarea? De ce nu a platit datoriile acolo unde clubul era vulnerabil? De ce nu exista un magazin (sa nu imi spuneti de cel din Mall, ca nu aduce venituri clubului ci unul afacerist), un autocar mobil, un marketing care sa se dezvolte intr-o afacere de proportii, si sa prolifereze brand-ul POLI, mai intai in Timisoara, in judetul Timis, in Banat atat in Romania cat si in Serbia si Ungaria, in regiune, si apoi si in tara. Poate ca acolo ne este locul si ar trebui sa renastem din propria cenusa, dar pe temelii sanatoase. Nici mie nu imi place f mult Iancu, insa faptul ca a investit si a adus Timisoara la valoare de astazi este de laudat. Eu mai cred ca si patronul si antrenorii si mai ales jucatorii au facut blaturi decisive, atunci cand s-a jucat si campionatele din 2009, 2011 cat si finalele de cupa pierdute. Nu am nici o dovada dar asta simt. Credetima ca am fost in ultima etapa la victoria in fata lui Dinamo, si nu m-am putu bucura deoarece nu imi trecuse mahnirea pierderii campionatului (nici acum nu mi-a trecut). Au fost multi oameni priceputi indepartati (si pentru ca nu ma pricep la fotbal o sa dau un exemplu dintr-un domeniu unde am centura neagra), ca si sensei Marinescu (cel care s-a ocupa cu pregatirea fizica a Stelei in anul cand au castigat Cupa Campionilor, si care a pregatit trupe antitero, etc, etc), care nu a fost platit si i s-a dat cu flit. Sunt convins ca si alti oameni specialisti in diverse domenii, fosti angajati ai lui Iancu au avut aceiasi soarta. Dupa ce s-a ales praful in era Zambon trebuia continuat in liga a treia, si nu acceptat compromisul pe care ni-l arata orice roman cu degetul pe obraz. Iata ca Dumnezeu a facut astfel sa ajungem tot acolo. Sper sa devenim intelepti si sa crestem sanatos. Doamne Ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Anonim 3
    Si in cea ce priveste alocarea fondurilor pentru construirea de stadioane este o intreaga discutie; Poli, care are cel mai numeros public pe teren propriu, trebuie sa joace pe un stadion construit in anii '60, in timp ce la Cluj, unde media spectatorilor este mult sub cea de pe Dan Paltinisanu, se construiste arena nou-nouta. Si asta spune multe despre calitatea politicienilor din Banat: de rahat!

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Chris

    Cred ca nu exista suporter polist adevarat care sa nu sufere alaturi de echipa, in aceste momente.Numai ca fundatia pe care s-a construit la Timisoara, de catre Iancu, a fost una foarte subreda. Coroboreaza asta cu un patron avid de publicitate facila, mai pui si dificultatile financiare caracteristice perioadei, si ai exact tabloul cauzelor care a determinat dezastrul lui Iancu. Pentru ca Iancu, in 2004, a luat o echipa de Liga I, pe care, cu neasemuita chibzuinta, a reusit sa o arunce in mizeria ligii a treia. In tot acest dezastru eu vad si o mare oportunitate; aceea de a ne exorciza o data pentru totdeauna de spiritul Bragadirului si al AEK - ului de odinioara.

    POLI poate creste frumos, depinde doar de oamenii care vor fi adusi langa echipa. Sunt ferm convins ca Iancu nu va mai sustine echipa in periplul ei in Liga a III-a, probabil ca va ajunge in actionariatul unei echipe bucurestene, unde aportul sau la capitalul societatii il va constitui o serie de fotbalisti aflati sub contract cu BKP. Ramane de vazut cine va veni langa echipa. Oricum, eu sper sa fie mult mai chibzuit ca si Iancu si sa nu repete la infinit aceleasi greseli. Cat despre falnicii (falnic vine cica si de la falus) politicienii locali, acestia inca o data nu au inteles nimic din actiunile personajelor carora le cautioneaza iesirile ignobile. Asta e.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sred ca pana Iancu va fi la Timisoara, echipa nu va fi niciodata campion

    RăspundețiȘtergere