luni, 5 martie 2012

Irecuperabilii. Intelectualii lui Basescu si perioada de dupa

***
Categoric ne indreptam cu pasi mici, dar siguri, catre colapsul regimului politic personalizat de catre Traian Basescu. Perpetuarea in politica a familiei actualului presedinte a fost asigurata, odata cu accederea in Parlamentul European a mezinei Elena Basescu. Partidul prezidential va dainui sub o forma sau alta si ii va supravietui politic actualului locatar de la Palatul Cotroceni. Ce se va intampla insa cu cei pe care generic ii numim intelectualii lui Basescu?  Care va fi traiectoria lor profesionala dupa ce personajul pentru care s-au prostituat atata timp in public va parasi prima scena politica?

Desigur, nu ar trebui ca angajarea lor politica de partea unui presedinte care a jucat un rol nefast pentru Romania, sa le afecteze carierele profesionale. Nu. Ei trebuie lasati sa isi practice meseriile pe care le-au dobandit si pentru care detin o certificare. Cand vine insa vorba despre conditia de vector moral al societatii, acesti domni ar trebui sa inteleaga ca raul facut transcende cele doua mandate prezidentiale ale lui Traian Basescu. Ei nu ar mai trebui sa se bucure de conditia de intelighentie, in sensul conferit de practica politica acestui termen. Intelectualii lui Basescu sunt atat de perimati moral datorita asocierii lor la regimul Basescu incat, in perioada imediat urmatoare plecarii de la Cotroceni a lui Traian Basescu, ar trebui sa folosim instrumentalizat termenul de colaborationist. In definitiv, pe spatele unui popor vlaguit datorita unor masuri aberante aplicate de catre guvernarea Basescu, acesti intelectuali angajati au beneficiat de o viata de lux; functii la stat platite regeste, colaborari in presa aservita puterii,  pentru care au incasat si inca incaseaza sume uriase, etc. Imi vine in minte doar exemplul unui masonel de parada, directoras la Muzeul de Arta din Timisoara si dascal la o facultate care produce someri pe banda rulanta. Cumul de functii la stat, salarii babane, trai neneaca pe banii contribuabilului roman.

Oamenii cu un asemenea profil moral, indiferent de cat de intelectuali se cred, sunt irecuperabili pentru o societate a normalitatii, care, invariabil, va lua locul atat de nevroticei Romanii a lui Traian Basescu. Ei sunt campionii curlingismului, ai odelor inaltate iubitului conducator, ai galetilor cu scarna aruncate in capul opozitiei politice. Ei sunt goebbelsii zilelor noastre, cei care dau tonul corului de latrai prezidentiali. Nimic nu ii califica in ocuparea unui loc de rector al vietii publice intr-o Romanie a bunului simt. Nu. Ei sunt irecuperabili. Fara a discuta opera unora dintre cei care compun corul adulatorilor lui Traian Basescu, personajele acestea sunt compromise moral de fraternitatea aratata unui regim care a facut din Romania o tara de mana a treia pe harta lumii. Ei sunt la fel de vinovati precum actualul presedinte. Ei au stiut intotdeauna ce inseamna Traian Basescu ca si politician, dar, de dragul ciozvartelor aruncate dinspre palatul Cotroceni, au preferat sa oculteze caracterul infect al idolului lor.

Romania post-Basescu are nevoie de caractere, de oameni morali capabili de a misca carul din mijlocul mocirlei. Vremea jumatatilor de masura ar trebui sa apuna. Cand vorbesc de jumatati de masura ma refer la asumarea deschisa a ideologiei liberale cu tot ce inseamna ea, fara compromisuri legate de coabitarea cu PSD. Vreau sa salut aici aparitia unui articol programatic, semnat de catre Stefan Szobotka pe site-ul Romaniei Liberale. Pledoaria pentru o noua strategie a PNL - pentru ca la ea fac referire - ne arata faptul ca exista inca minti destupate, capabile de a articula intr-un tot unitar mai toate ideile care ne strabat mintea dar care nu isi gasesc un corpus propriu in scrierile personale. Deci se poate.

9 comentarii:

  1. Probabil ca vor gasi repede un inlocuitor al lui Basescu pe care sa-l aclame .Isi vor regasi simpatia pentru monarhie, mai stii ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot ce este posibil. Doritori sunt multi. Cu monarhia nu cred ca se vor reconcilia vreodata.

      Ștergere
  2. Garcia, părerea mea este aceea că nu numai intelectualii lui Băsescu poartă vina imensei mocirle, ci şi propagandiştii băsişti neştiuţi, mulţi, foarte mulţi! La ,,Pledoaria pentru o nouă strategie a PNL'', un material conceput haotic şi bazat pe frustrări, 99 % dintre comentatori sunt pedelişti şi băsişti sub acoperire, care salivează la gândul că PNL se va diviza din nou. Din păcate, eu cred că România Liberală este un alt instrument creat de Băsescu, şi menit a distruge PNL. Sigur că Antonescu a mai şi greşit, dar are o mare calitate: nu acceptă niciun compromis cu Băsescu şi cu PDL, adică cu aceia a căror intenţie a fost să radă de pe suprafaţa pământului PNL. Mai cred că Szobotka, şi încă câţiva ca el, au marşat la cântecul sirenei portocalii şi s-au făcut frate cu dracul ca să treacă o ipotetică punte. Îmi pare rău, dar eu nu cred în cei ce-l blamează pe Antonescu, inducând ideea de re-facere a Alianţei DA, şi cântându-le astfel în strună PDL-iştilor. Mă aştept ca azi-mâine, Szobotka să calce pe urmele unor Berca, Boureanu, Turcan, etc, etc... Dacă va fi aşa, îi urez drum bun şi cale bătută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred asta despre Szobotka, Florin. Am urmarit evolutia grupului de la Romania Liberala de ceva vreme, ei - ca si mine de altfel - isi doresc un altfel de PNL. Mi se pare ca partidul a intrat in epoca cedarilor doctrinare si nu este OK.E bine ca exista asemenea grupuri care incerca sa filtreze conservatorismul liberal de neghina stangista.

      Ștergere
  3. Ceea ce ai uitat sa mentionezi despre un personaj citat mai sus este ca la institutia pe care o pastoreste organizeaza regulat intalniri masonice, intr-un specific inedit. Eu stii de unde il tin minte pe acest tip care vine la sedintele Consiliului Judetean, cu o intarziere de cel putin 30-40 de minute? Nu o sa-ti vina sa crezi. Ziarul meu preferat a fost multi ani de zile (singurul pe care il achizitionam, chiar si atunci cand eram la Bucale) FOTBAL VEST. Personajul din toate secventele de mai sus era director al acestei publicatii. Ce zici? Te-am dat pe spate? Daca nu, atunci vezi ca incepe campania, precampania, post campania (nici eu nu stiu bine) si PNL Timis are 30 de candidati(din 99), la primariile din Timis iar PSD Timis restul, ca doar nu pun la socoteala PC Timis, chiar daca au si ei candidati. Foarte buna negociere. Excelent raportul in USL Timis, nu crezi? Iarta-ma pentru absenta de pe blogul tau, dar burta prea mare a mea trebuie sa o intretin cumva ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Despre ce director al Fotbal Vest vorbeşti, Chris, că eu chiar nu mă prind?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre Marcel Tolcea e vorba, Florine. A fost ceva vreme si director onorific la Fotbal Vest.Era bun prieten cu Duki, cu Ususan...pana si cu Ochisor. ;)

      Ștergere
  5. Pentru Florin Matei,


    Garcia muerte dadea exemplu in textul de mai sus de un personaj, pe care eu l-am trecut in mai multe ipostaze istorice din diferite perioade trecute si prezente. Actualmente este director.

    RăspundețiȘtergere
  6. In primul rand vreau sa imi cer eu scuze ca am lipsit de pe blogul meu, dar anumite probleme nu mi-au lasat timp sa ma mai ocup, macar fie si in trecere, de el. Da, Timisul este "aranjat", s-a cedat la greu, cunosc vreo cateva cazuri din judet, cel de la Peciu Nou mi se pare cel mai dezgustator. Se ia un fost primar PNL cu ceva realizari, se convinge individul ca el va schimba lumea daca va candida din partea USL, omul accepta provocare, isi ascute armele si...soc! PSD ii anunta pe cei din PNL ca se gaseste in negocieri avansate cu actualul edil PDL pentru ca acesta din urma sa candideze din partea lor la alegerile locale. Pai nu si-au batut jos de (inca) un om?

    RăspundețiȘtergere