***
Partidul National Liberal din zilele noastre - formatiune politica in ale carei principii politice ma regasesc cel mai mult - se va regasi, in 2010, in mare cumpana. Poate niciodata existenta acestui partid nu a fost amenintata cu mai multa putere. Forta de atractie a partidului de guvernamant este destul de puternica pentru a determina o migratie masiva de cadre dinspre PNL catre PD. Si atitudinea acestor oameni nu este intotdeauna vrednica de a fi blamata.
Crin Antonescu a insemnat si inca mai inseamna o mare sansa pentru liberali. Reprezinta omul care ar putea face din PNL un partid la fel de puternic precum celelalte doua mari forte de pe scena politica de la noi. Numai ca Antonescu persista intr-o greseala pe care eu am mai evidentiat-o in cateva randuri: nepromovarea de oameni noi la nivelul intai al conducerii de partid. Crin defileaza cu ruginitii aciuati in jurul sau, precum Orban, Nicolai,Stroe s.a. Ori romanii doresc altceva. Doresc o alternativa credibila la actuala stare de lucruri.
Norica, Ludovic, Radu sunt doar pomanagii de serviciu. Nu cred in forta de seductie a acestora in fata electoratului romanesc. Nu cred nici macar in sansele lui Radu Stroe de al invinge pe mucosul ala al mic al lui Prigoana. PNL - ul trebuie sa isi regandeasca strategia din mers. Nu este timp de certuri interne, nu este timp de dezbateri doctrinare. Esenta schimbarii este OMUL. Stiu ca exista cel putin doi oameni cu functie in PNL care parcurg cea ce scriu eu aici. Domnilor, veniti cu ceva nou, credibil. Promovati tinerii, nu ii lasati sa vegeteze in organizatii al caror unic sens este lipitul de afise.
Aduceti spiritul antreprenorial in decizia de partid. Este exact cea ce lipseste acestui partid pentru a creste mare. Sunteti liberali, in randul acestui partid cred ca inca se mai gasesc si oameni cu initiativa. Este nevoie de un om cu viziune organizatorica, capabil de a vedea organizarea de partid in toata complexitatea sa. Membrii de partid, simpatizantii din toata tara au nevoie de ceva palpabil, ceva in care sa creada. Au nevoie de persoane credibile in care sa isi proiecteze aspiratiile, credinta in mai bine.
PNL trebuie sa se delimiteze CLAR de optiunile abramburistice ale lui Dinu Patriciu. Omul de afaceri nu mai reprezinta un vector de imagine pentru partid ci mai mult o piatra de moara agatata de gatul acestuia. Sumele infime pompate in campaniile electorale ale PNL, trustul de presa "Adevarul" care mai mult a decredibilizat partidul, nu mai reprezinta argumente in favoarea lipirii imaginii lui Dinu Patriciu de PNL. Patriciu ar trebui sa isi vada de bussinesurile sale, acest partid ar trebui sa reprezinte in principal clasa mijlocie din Romania cu toate componentele ei: intelectualitatea, intreprinzatorii mici si mijlocii, oamenii cu profesii liberale, etc.
In incheiere, pentru ca mi s-a pus aceasta intrebare de mai multe ori, vreau sa clarific pozitia mea in legatura cu PNL. Nu sunt membru de partid dar am fost pana in 2006. Am activat in TNL Timisoara pana in momentul in care am constatat ca exista foarte mult amatorism in abordarea unor situatii politice, acest lucru fiind constatabil cel mai flagrant la conducerea filialei judetene Timis. Nu stiu si nu cunosc situatia actuala, cea generata de accederea in fruntea organizatiei Timis a rectorului Nicolae Robu. In orice caz, de afara se vede o imbunatatire.
Felicitari..foarte bun post... iti impartasesc viziunea referitoare la traseul pe care pnl trebuie sa il adopte pentru a se mentine si pentru a se impune din nou ca partid exponential al modernizarii si al progresului
RăspundețiȘtergereBINE BOSS, SI CE TE RETINE ACUM SA TE IMPLICI? VORBESTI DE PERSOANE CARE AU CEVA DE SPUS. OBSERV CA DOAR DAI CU PRESUPUSUL. EU NU TE CUNOSC, SUNT MEMBRU DIN 2007.POATE CA GASCA LUI BORHA CHIAR NU A FACUT NIMIC. DE CE NU VI ACUM CU NOI?CU ROBU ESTE ALTCEVA.IMPLICA-TE SI TU SI MAI DETERMINA SI PE ALTII SA SE IMPLICE DIRECT. ESTE USOR SA CRITICI.HAI SA CONSTRUIM.TU STII CA IN PNL TIMIS NU PREA MAI AVEM SPECIALISTI?TOTI FILOSOFII VOR SA FACA POLITICA. IN REST LA ANALIZA TA DESPRE PNL CONDUCERE CENTRALA, SUBSCRIU! O SEARA BUNA SI UN AN NOU FERICIT!
RăspundețiȘtergereNici eu nu sunt liberal asa ca imi permit sa scriu ce consider ca e corect.
RăspundețiȘtergereAntonescu nu poate promova oameni noi si nu poate renunta la Orban, Norica, Patriciu etc.., pentru ca el este produsul acestei grupari. Ei l-au proomovat ei il dau jos.
Un partid stabil se realizeaza prin proceduri prevazute in regulamentul de organizare si functionare, proceduri care se sprijina pe criterii de valori, pe principii fundamentale.
- Cand functionarea unui partid se sprijina pe vointa liderilor de la diverse nivele, pe organismele de conducere, pe decizia majoritatii, asistam la o forma sindicala de organizare.
- Cand liderul decide ce sa se intample si cine sa fie promovat, este o forma de organizare militara, de tipul celei din PD-L.
In concluzie PNL este un partid ce functioneaza pe principii sindicale, pentru ca nu are proceduri si criterii de evaluare.
La fel este PSD-ul.
PD-L-ul e organizat militar.
Garcia,
RăspundețiȘtergereÎn bună parte, îţi dau dreptate. Regenerarea partidului, desigur şi prin propunerea unor nume noi, ar trebui să fie unul din punctele primordiale. Deşi consider că Dinu Patriciu a făcut mai mult bine decât rău economiei româneşti, ar fi cazul ca cineva să încerce să-l convingă că aduce prea multe prejudicii de imagine partidului. Cine se încumetă, însă?
Prima dovadă că PNL are măcar intenţia de a face altfel de politică, ar fi însemnat, într-adevăr, propunerea pentru postul de parlamentar - lăsat vacant de Bogdan Olteanu - a unui candidat provenit din eşaloanele inferioare. Ar fi fost o mică lovitură de efect, mai ales că Radu Stroe nu are cine ştie ce charismă.
Altfel, liberalismul, în ciuda unor prejudecăţi, specifice plaiurilor carpato-danubiano-pontice, este un curent extrem de atrăgător. Şi chiar generos, fie şi numai răsfoind teoria economică a lui Adam Smith.
@ ciobotaru diego
RăspundețiȘtergereMultumesc, insa va fi mult de munca pana cand PNL - ul va redeveni cea ce prin definitie ar trebui sa fie.
@ Edi
Multumesc pentru invitatie, poate altadata. In cea ce priveste ideea ca doar as critica, sa stii ca nu ai dreptate.Eu am oferit si solutii. Si pana in 2006 si dupa. Din pacate nu a existat receptivitate la nivel de conducere.
@ Deceneu
RăspundețiȘtergereAm parcurs cu mare interes si analiza de pe blogul tau iar concluziile noastre se cam aseamana. La un moment-dat spui ca PNL - ul nu este reprezentativ pentru patura de mijloc a societatii si ai perfecta dreptate. Foarte multi apartinatori ai acestei categorii socio-economice se regasesc mai degraba in randurile celorlalte doua partide. Da, chiar si a PSD - ului.
Exista o mare problema in cazul PNL - ului: sincronizarea discursului teoretic cu realitatea de zi cu zi. Iar cei care conduc acum partidul nu prea sunt profi in transmiterea mesajelor catre electorat.
@ Florin
RăspundețiȘtergereDin pacate se tot pierd momente foarte bune, momente care s-ar putea sa nu mai revina. Promovarea unui tanar intr-un post de deputat ar fi fost un semnal extraordinar pentru votantii tineri. Ar fi insemnat continuitatea intre prestatia lui Crin Antonescu de la prezidentiale (preferat de catre tinerii urbanizati) si cea a eventualului candidat. Radu Stroe? Un secretar de partid (PCR). Asta ofera PNL - ul pentru cei din sectorul I.
Gata, am vazut ce te mina catre penali. Dar eu cred ca esti can fraier. Ce castigi daca le povestestu de bine? PeNaLii o sa dispare cat de curind ca si partid. Vei merge catre comunisti?
RăspundețiȘtergere