marți, 23 februarie 2010

Necesitatea momentului. Ce nu inteleg "balamalistii"


***

Zilele in care se vor desfasura lucrarile congresului PNL se apropie.  Delegatii vor avea de ales intre stagnarea electorala la borna lui 20% (in cel mai fericit caz) sau edificarea unui partid politic puternic, capabil de a obtine singur peste 35% dintre optiunile votantilor. Prima varianta este una paguboasa deoarece nu prezinta nici cea mai mica garantie in cea ce priveste accederea la guvernare din postura de partid-balama. In fapt aceasta optiune a fost invalidata de desfasurarea evenimentelor pe scena politica romaneasca in ultimii doi ani.

"Balamalistii" d-lui Patriciu ar trebui sa faca ciocul mai mic. Agitatia aceasta are un puternic iz de balcanism ieftin. Unii dintre acesti domni agitati au facut cariera prin a nu face nimic sau a debita doar lucruri traznite. Crin Antonescu vine la acest congres cu un proiect concret, prin a carui punere in practica PNL va avea forta de a schimba singur realitatile dintr-o societate bolnava. Este pentru intaia data, in douazeci de ani, cand in PNL exista un grup capabil de a articula o viziune politica realista, adaptabila realitatilor pe care le traim zi de zi in viata noastra publica.

In aceste zile trebuie sa cerem delegatiilor de la congres mult realism. Un exemplu in acest sens este prietenul nostru, dl. Mihai Voicu. Dl. Voicu nu si-a ascuns niciodata preferinta pentru Calin Tariceanu, atunci cand acesta a candidat la functia de presedinte al PNL. Insa acest aspect nu a fost de natura ai intuneca dreapta judecata atunci cand a analizat realist viitorul partidului. Crin cere o echipa, o echipa care sa aplice o politica liniara pentru indeplinirea obiectivului de a avea, in sfarsit, o guvernare de dreapta adevarata.

Domnii "balamalisti" nu explica deloc logic ce s-ar intampla daca presedintele PNL ar fi silit sa conlucreze cu o echipa formata in majoritate din fripturisti cu interese imediate in zona PD - ului. Cum s-ar impaca viziunea liderului cu cea a echipei de conducere? La acest moment votul pe lista este cea mai buna optiune pentru PNL. Prea multe cadre de conducere din PNL au dezertat catre PD din posturi de conducere. Lovitura de imagine ar fi una naucitoare pentru partid.

Si inca o chestie, pur personala; m-am saturat ca noi, simpatizantii PNL sa ne complacem in postura de loseri voiosi. E timpul sa mai si castigam. In acest sens Crin nu mai este o speranta, el este deja o certitudine. Ramane doar ca Dumnezeu sa le de-a minte delegatilor, iar cei alesi in conducerea partidului sa joace precum o echipa. De prea multa vreme in PNL democratia este confundata cu anarhia.

6 comentarii:

  1. Garcia,

    Aşa e! Ceea ce ne transmite Crin Antonescu are coerenţă şi viziune. Sunt convins că şi-a selectat oamenii din echipă după chipul şi asemănarea lui. Or, într-o echipă încrederea joacă un rol determinant. Coeziunea e un imperativ în acest moment pentru PNL. Din nefericire - şi câtă dreptate ai aici - există soiul acela de fripturişti care se mulţumesc întotdeauna cu puţinul. Care n-au aspiraţii şi care, din comoditate sau din incompetenţă, preferă să promoveze ideea că PNL e doar un partid de cadre, nu unul de mase. Păi, atunci care e rostul politicii lor? Numai funcţia retrogradă de ,,balama''? În această ipostază, unde e demnitatea? Nu, refuz să cred în teoria asta fals-elitistă că PNL e - vezi-Doamne - un partid de cadre, şi ca atare musai trebuie să se mulţumească cu procentul-firimitură de 15-17 %. Cred în Crin, cred în proiectul lui, cred în oamenii pe care îi va alege, pentru a-i sta alături şi a acţiona în acelaşi ton cu el. Drept pentru care, nu-mi rămâne decât să încurajez cum pot, şi eu, demersurile sale. Aşadar, Forza PNL!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana la urma vom vedea, care dintre idei va triumfa. Si una si alta are avanatje dar si dezavantaje.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu pare o luptă de idei (doctrinare, programatice, socio-economice etc) ci o încăierare cu ştaif pe funcţii, pe poziţii, pe putere. Pe butoanele din Control Room!
    Normală, până la un punct, democratică, până la altul, sănătoasă până la coadă, cu condiţia ca pacientul să facă febră şi să se vindece!
    Dacă iese ca la PSD, adică "Să fim uniţi! Să fim uniţi! Să fim uniţi!" (Geoană) şi "Vom face loc în echipă tuturor valorilor noastre!" (Ponta), adică o iubire nesfârşită lungă de-o seară, mai bine se desfiinţează de pe-acum şi scapă de-o compromitere publică pe banii lor, cu sau fără ţigănci cu lumânări şi moşmoane la poartă!
    Oricum, de ţigănie se pare că nu scapă!
    Nici de hemoragii purulente!
    Care sunt benefice, ce-i drept, cu condiţia ca pacientul să supravieţuiască!
    Doar au văzut bine cum au dat pesedeii cu dibla de pragul de sus, să caşte naibii ochii la pragul de jos!
    Dă-le, Doamne, mintea cea de pe urmă!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Florin

    Partide de cadre nu mai exista. Exista doar voturi, alesi sau respinsi de catre electorat. Orice partid care se respecta are o rezerva de cadre pe varii domenii de specializare pentru cazul in care ar accede la guvernare.

    @ Victor

    Parerea mea sincera de om care a votat PNL din 1996, cand a avut prima data drept de vot, este ca daca se rateaza sansa Antonescu acest partid va disparea. Si ar fi dureros sa se intample asa. Nu va jucati cu viitorul doar de amorul anarhiei!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Toni

    Nu cred ca tigania va atinge proportiile faraonice pe care le-a avut paranghelia social-democrata din week-endul trecut. Alti oameni, alt Weltanschauung. Sau sper cel putin ca asa sta treaba.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Toni - "Nu pare o luptă de idei (doctrinare, programatice, socio-economice etc) ci o încăierare cu ştaif pe funcţii, pe poziţii, pe putere. Pe butoanele din Control Room!"

    Si eu tot asa vad problema PNL.
    Daca era o problema de directie faceau un congres sa stabileasa strategia, fara sa se atinga de conducere.

    Este un congres ca sa debarce conducerea, si motiunea poate fi sinucigasa pentru echipa lui Crin, "castigatorul ia totul" si "invinsul pierde totul".

    Nu stiu de ce sunteti asa incantati si va uitati doar la Crin, dar omiteti anturajul Norica, eliminata din PNTCD pentru ca a semnat o scrisoare de sustinere a lui Stolojan la presedentie.
    O sa spuneti ca e ostila lui Basescu.
    Asa se fabricau desidentii regimului comunist, jucand rolul de persecutati ai regimului si apoi erau "exportati" in diaspora.

    RăspundețiȘtergere