Libertatea omului e partea divină din el. Petre Tutea
vineri, 11 februarie 2011
Ioan Holender pentru Timisoara
***
Citeam zilele acestea pe site-ul Vip in Banat despre posibilitatea ca Ioan Holender, fostul director al Operei de Stat din Viena, sa candideze la functia de primar al municipiului Timisoara. Ma bucur sincer de aceasta posibilitate. Intr-un oras devenit cenusiu in ultimii ani, prin "grija" unei administratii obtuze, incapabile de a raspunde asteptarilor legitime ale timisorenilor, aportul unui om precum Ioan Holender, detinatorul unei insemnate experiente manageriale, ar insemna un mare plus pentru orasul meu.
Administratia Ciuhandu a avut un rol important in dezvoltarea orasului, pana prin 2004. Dupa acel an activitatea conducerii Primariei a intrat intr-o rutina paguboasa. Directiile din cadrul acestei institutii au devenit parazitare, incapabile de a propune noi cai de dezvoltare a localitatii. Sa luam ca si exemplu doar Directia pentru Urbanism din cadrul primariei. Daca cineva poate discerne un stil unitar de dezvoltare a capitalei Banatului, atunci inseamna ca acesta poate prevedea si cutremurele mai ceva decat celebrul Hancu. Despre drumurile din Timisoara ce se mai poate spune? Carpite, rascarpite si pline de gropi. Iti este mila de orice masina mai scumpa de 7000 de euro care ajunge sa intre in oras. Este o rusine faptul ca drumurile extraurbane, cele care fac legatura cu orasul, sunt mult mai bine intretinute decat cele citadine.
Am trecut peste o iarna destul de dificila. A observat cineva in timpul furtunilor de zapada, vreun utilaj la lucru? Eu nu, si chiar umblu prin oras destul de mult. Zapada de pe carosabil a disparut pe cale naturala, adica topindu-se, ori sub rotile masinilor ori din cauza temperaturilor ridicate. Timisoara resimte lipsa unui adevarat manager in fruntea orasului. Gheorghe Ciuhandu a castigat atatea mandate si din cauza inapetentei celorlalte formatiuni politice vizavi de aceasta functie. Sa fim seriosi. Din anul 2000 Gheorghe Ciuhandu nu a mai avut nici un contracandidat serios. Micile intelegeri transpartinice l-au tinut pe acest domn in functie.
Ioan Holender are un singur dezavantaj: varsta. Bucurandu-se inca de o sanatate de fier, el ar putea duce linistit la final un mandat de patru ani. Sa ne aducem aminte ca si Konrad Adenauer era trecut bine de saptezeci de ani atunci cand a preluat functia de cancelar al unei Germanii distruse in urma razboiului. Si a stat in functie pana la 87 de ani, cand, in 1963 a fost inlocuit de catre Ludwig Erhard. In anul 2002 Ioan Holender a acordat un interviu scriitoarei timisorene Adriana Babeti. Ultima intrebare a fost:
- Şi totuşi, dacă îmi permiteţi o figură de stil, Viena este patria dumneavoastră?
- Patria mea e Timişoara.
Frumos raspuns.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Retim ar putea majora tarifele.
RăspundețiȘtergerehttp://www.ziuadevest.ro/actualitate/17126-serviciile-retim-s-ar-putea-scumpi.html
Da dar ese sigura afacerea asta?Accepta Holendar? Lasa Viena?
RăspundețiȘtergere@ Korko
RăspundețiȘtergereSuperb!
@ Anonim TM
E doar o ipoteza lansata acum cateva zile. Poate accepta. Sau poate ca si el isi doreste acest lucru.
Interesante informatiile din Timisoara! Am avea nevoie de mai multi primari si alesi care au experienta in straianatate si o persepectiva mai europeana.
RăspundețiȘtergereTotusi cam cum stau sansele ca actualul primar sa castige din nou? si cum se pozitioneaza noua alianta PNL-PSD fata de el, mai ostil sau mai putin?
Din anumite de vedere Timisoara este,poate, cel mai conservator oras din Romania. Aicicel mai greu este sa ajungi in varf deoarece, dupa aceea, ramai acolo in virtutea inertiei. Multi s-au mirat cand a vazut ca un candidat al PNTCD, partid care exista in viata politica nationala doar prin scandalurile ciclice dintre diferitele factiuni taraniste, a castigat primaria Timisoarei. Putea sa candideze si din partea Partidului Iubitorilor de Furnici cu Libera Practica din Romania, tot castiga. De ce? Pai sunt doua motive mari si late. Primul ar fi acela ca timisorenii sunt conservatori in optiuni si urasc schimbarile prea frecvente. Multi locuitori ai orasului au inca proaspete in memorie reusitele primelor doua mandate alea actualului primar. Si nu au fost putine la numar. Al doilea motiv l-ar constitui interesele transpartinice,in virtutea carora Ciuhandu a beneficiat pana acum doar de contracandidati de paie, sparring parteneri. Ori administratia Ciuhandu si-a cam terminat resursele.
RăspundețiȘtergerePNL - ul, in 2008 nu a prezentat un candidat propriu la alegerile pentru functia de primar, sustinandu-l pe Gheorghe Ciuhandu in cadrul institutionalizat oferit de catre Alianta pentru Timis. In ultimul timp au aparut rupturi in relatia dintre Ciuhandu si PNL, datorita, se spune, iminentei candidaturi la functia de primar, sin partea PNL, a profesorului Nicolae Robu. Dar este destul de greu de despartit apele in politica locala, poate mai greu decat in cea de la nivel central.
Pariul cu tine ramane batut in cuie. Nu il cunosc pe Ionut din Tulcea dar m-as incumeta sa fac un pariu si cu el. Astept niste estimari ale lui pentru USL, PDL, UDMR, si pentru partidul poporului pentru alegerile parlamentare.
RăspundețiȘtergereDaca castig cu Ionut, platesc deplasarea ta si mergem la Tulcea sa ne cinsteasca. Daca pierd eu cu Ionut il invit la Bucuresti si pe tine si platesc eu. Daca castig cu tine, ii platesc deplasarea lui Ionut la TImisoara si ne cinstesti tu.
Astept procentele lui Ionut
Chris
Ar fi extraordinar ca acest om sa ajunga primarul Timisoarei. L-am vazut de multe ori la diverse televiziuni si consider ca este cea mai buna alternativa pentru Timisoara. Sper ca Societatea Civila sa-i faca o propunere in acest sens. Asa ar fi frumos.
RăspundețiȘtergere@chris
RăspundețiȘtergereStii si tu ca problema cea mare la mine e timpul. Il asteptam si pe Ionut cu procentele.
@Anonim
Pentru a avea sanse reale,solutia Holender trebuie sa fie promovata de cat mai multe partide. Societatea civila...care?