joi, 18 iunie 2009

Liiceanu, de la apelul catre lichele la lichelismul clientelar

***


Domnul Gabriel Liiceanu a insemnat pentru generatia mea un veritabil rector al relalatiilor dintre societatea civila si puterea politica. De la fronda anticeausista din anii '80 , trecand prin opozitia manifesta fata de criptocomunismul iliescian al anilor '90 si ajungand la sprijinul explicit acordat Dreptei romanesti autentice la finalul secolului trecut, dl. Liiceanu a marcat cu personalitate sa evolutia vietii intelectuale romanesti post-decembriste.

Apelul sau catre lichele a insemnat biblia unei generatii profund anti-comunista inca nedeprinsa insa in totalitate cu regulile democratiei liberale. Liiceanu a fost un garant al promovarii valorilor de dreapta in Romania. Prin editura pe care o conduce a editat opere fundamentale ale unor autori magistrali.

Domnul Liiceanu a fost...

Pentru ca domnul Liiceanu, cel pe care l-am cunoscut indirect, prin scrierile sale, prin aparitiile sale din mass-media a murit. El este mort fara ca sa realizeze acest lucru. Este doar un cadavru umblator, o fantoma, un pensionar bun de pus la geam pentru ca postasul sa aduca in continuare mostenitorilor pensia lui lunara.

Am ramas siderat citind despre nivelul convorbirii care a avut loc intre filosoful Liiceanu si presedintele Romaniei, Basescu, surprinsa de catre un microfon deschis. Am urmarit cu foarte mare interes derapajele Filosofului din ultimii ani deoarece mie imi este inca foarte greu sa inteleg resorturile care ii aduc impreuna pe acesti doi indivizi.

Sartre vorbea despre degradarea fiintei umane, a caracterului, a personalitatii. Gabriel Liiceanu reprezinta ultima dovada care vine in sprijinul teoriei filosofului francez. Adio d-le Liiceanu. Nu te vom uita niciodata, fie si numai pentru sperantele pe care ni le-am pus in atitudinea D-voastra din anii '90.

Sa iti fie tarana usoara!

11 comentarii:

  1. Nici pentru mine nu mai are nici o valoare.Locul in care il vad este groapa de gunoi Glina.Alaturi de Plesu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Argumentele sale in favoarea angajamentului asumat pro-Basescu sunt de-a dreptul puerile. Cica Basescu a condamnat comnunismul...Cum? Doar dand din gura? Este egal cu ZERO.

    Probabil ca dl. Liiceanu simte nevoia sa se refuleze dupa ce anii de zile a adoptat o atitudine de fronda fata de puterea zilei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu a facut nimic nici in perioada anilor 1990, stati linistiti. Parerea mea este ca Liceanu a fst si este securist. Veti vedea daca am dreptate sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vitold, si eu cred ca Securitatea a fost puternica in interiorul granitelor dar de aici pana a spune ca Liiceanu a fost securist sau informator este cale lunga. Plus ca ai nevoie de dovezi. Le ai?

    RăspundețiȘtergere
  5. Gacia
    Eu tot nu pot sa inteleg cum niste securisti de doi bani reuseau asa usor sa corupa niste oameni de valoare sa devina informatori.
    In general spun asta,fara legatura cu Liiceanu !

    RăspundețiȘtergere
  6. Se miza foarte mult pe micile (sau marile)slabiciuni ale subiectilor pretabili pentru recrutare. Iti mai aduci aminte episodul Uricaru/Buzura, doi scriitori bunicei recrutati de catre Ilie Merce pe baza de salam de Sibiu?

    Citeam mai zilele trecute o carte despre Nicu Steinhardt si atentia acordata acestuia de catre Securitate. Daca citesti documentele acelea iti vei da seama ca existau si informatori prietenosi cu victimele delatiunilor lor. In cazul lui Steinhardt exista o anume sursa "Adrian Cozmescu" care incerca prin orice mijloace sa abata atentia aparatului Securitatii de la Steinhardt prin informatii false despre autorul "Jurnalului Fericirii".

    Spre exemplu spunea ca il lauda pe Ceasca cand acesta il considera doar un "taran parvenit".

    Dar marea majoritate a informatorilor au fost persoane josnice. Nu mai bag mana in foc pentru nimeni dar imi este greu sa cred ca Liiceanu ar fi facut politie politica.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiam cu salamul de Sibiu.Unde gasesc sa citesc?

    RăspundețiȘtergere
  8. eu am un prins un dialog fantastic ieri. eram la cineva in vizita, iar la realitatea vorbea liiceanu cred ca despre asta cu basescu ... si la care o tanara i-a spus tatalui ei -Vino sa-l asculti pe asta, ca e foarte destept ... (in dorinta de a-l pune pe ta-su sa se uite la tv si sa nu mai umble prin casa aiurea) ... iar replica a fost tare de tot -Degeaba e destept daca nu are caracter!
    Ce sa zic eu mai mult? Un om simplu aproape de 60 de ani a spus-o in mai putine cuvinte decat as fi putut eu.

    Degeaba a scris a dres daca acum e o curva poltica (ca si sotia lui & prietenii), ma sterg undeva cu desteptaciuna lui. Eu vreau omul sa fie om .. cuvantul lui sa fie mai tare ca stejarul nu vrajeala ieftina de 2 lei in care cosmetizeaza un rahat si zice ca-i turta-dulce!

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Tony

    http://www.catavencu.ro/sa_ti_vezi_lungul_nasului-4428.html

    Pasajul de jos. E doar o sursa. In presa scrisa mai sunt si altele.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Ionut

    Da, un om trebuie judecat in primul rand prin caracterul sau. Profesionalismul se judaca printr-o alta grila de valori.

    Omul acela de 60 de ani a dat in sapte cuvinte definitia devenirii lui Liiceanu. De la vocea constiintei romanesti la biciul de rahat al lui Base. Asta e.

    RăspundețiȘtergere