duminică, 22 noiembrie 2009

Antonescu.Diferenta o face partidul. Adica cea ce nu a avut el

***

Conform exit poll-urilor (si nu avem motive sa nu le credem deoarece diferentele sunt foarte mari!), Crin Antonescu a ratat accesul in finala din 6 decembrie. Cauzele sunt multiple, insa cea primara,  determinanta, este absenta unui aparat de partid bine articulat, capabil de a colporta mesajul electoral si in cel mai izolat sat. PNL-ul este doar un club de discutii, unde niste domni si doamne vin seara sa socializeze in absenta unei alte activitati. Acest partid nu a reusit niciodata sa se organizeze temeinic pentru a-si extrapola mesajul electoral pe tot cuprinsul tarii.

Formatiunea politica liberala traieste inertial de pe urma existentei unei infime clase de mijloc. Insa liberalismul nu ar trebui sa se constituie (nici macar in Romania) intr-un curent politic de nisa. Este total contraproductiv pentru insusi ideea de baza a acestei ideologii. PNL - ul a pus - in acesti ultimi ani - boii inaintea carului. Nu a reusit sa isi constituie baza, adica structurile politice locale. Primarii, viceprimarii, consilierii locali, acestia reprezinta osatura unui partid. Ori partidul nu s-a ingrijit mai deloc sa isi atraga de partea lui varfurile comunitatilor locale, fie ca ne referim la orase de peste 50.000 de locuitori fie la catune de 100 de suflete.

Conducerile filialelor locale se comporta haotic in actul managerial. Nu cunosc sa existe o strategie clara de castigare macar a unei zone dintr-o  regiune a tarii. Ma intreb de ce? De ce acest partid se viseaza egalul PSD sau PD iar structurile sale locale sunt mancate de cancer?  De ce nu exista un masterplan la nivel national sau judetean, in care sa existe stipulati foarte clar indicii de performanta? Stiu, imi veti raspunde poate ca PNL - ul reprezinta un caz deosebit in politica romaneasca, ca electoratul liberal este unul mai boem.

OK, dar atunci sa nu se mai emita pretentii de egalitate cu PD sau PSD. Daca te hranesti de la albia de porci, atunci macar stai in patru labe. Antonescu nu se putea lupta singur cu doua aparate de partid articulate excelent de catre oameni cu viziune. Pentru ca Blaga si Hrebenciuc chiar stiu sa isi faca treaba spre deosebire de Sica Orban, un om care a creat confuzie in mai toate functiile pe care le-a ocupat.

Ce ar trebui sa faca PNL - ul acum, din punct de vedere al aliantelor? Pai ar fi bine sa nu se predea cu totul lui Basescu.  De bun-simt ar fi o alianta scrisa cu PSD - ul care sa genereze o majoritate parlamentara capabila sa vina in fata presedintelui ales cu o propunere clara de guvern. Insa la cata minte exista in capetele luminate cu raze Rontgen ale liderilor PNL, cred ca mai degraba sunt receptivi la o refacere a aliantei DA. Ar fi tragic, deoarece din acel moment, pentru PNL va incepe numaratoarea inversa.

PS: Penibile labele triste voiculesciene in aceasta seara la Sinteza Zilei. Domnul acela care raspunde la numele Ciutacu ar trebui sa se sinucida la cata prostii poate debita pe minut. Vorbea de caracter? La cate bale face la gura cand vorbeste de caracterul lui Crin mi se pare ca locul lui este la Spitalul 9. Asta are impresia ca el l-a creat ca si politician pe Antonescu iar acesta trebuie sa ii dea ascultare neconditionat. Pai bah, nu CCSB matii si INSOMAR - ul lui tac'tu il dadea pe Crin la egalitate, in jurul orelor 18/19 cu Geoana? Penibil personaj.

PS2: Il urasc pe Basescu, nu am sa-l votez niciodata, dar cand il vad pe Geoana...Pe 6 decembrie o stau acasa. Sau urc la munte, departe de civilizatie.

8 comentarii:

  1. pai cam asa zice si Badea...tare mi-ar placea sa nu mai iasa Base...dar sa se murdareasca alti, sa-si scuipe in sin si sa voteze, ca preacuratii de noi merg la munte, la aer curat, departe de mocrila. Asa nu s-au murdarit nici sa sustina un candidat, mironositele pseudointelectuale ale lu' peshte. Iar Ciutacu, care anunta vineri seara mare veste cu sustinerea LUI pentru Crin, mi s-a parut de o mirlanie ascunsa caracteristica acestei clase de mironosite. Adica zic acum, cind stiu eu ce stiu, sunt cool ca am anuntat ca tin cu unu- care nu cred ca o sa cistige, la o ora la care oricum nu prea ma aud multi. La Hollywood, in SUA in general, nu s-au sfiit sa-l sustina pe fatza pe Obama, ostentativ, cu patima, desi el pe la Chicago ceva Casuneni tot avea. Sunt perfect scirbita, nu de primitivii care voteaza ca sa nu-si piarda ajutorul social sau ca sa ia 50 de lei de mers la crisma. Sunt scirbita de intelectualii burtosi si tinerii sclifositi, gen Chirila, care cred ca se murdaresc daca isi exprima o opinie despre cine ar fi mai bine sa conduca tara sau daca dau macar un cuvint de ajutor ca sa impinga lucrurile intr-o directie mai buna. CAm dezlinat, la ora asta, dar asa vad eu lucrurile. Daca tot vreti democratie, luati-o procedural, cind nu va place substanta. Votati alternanta la guvernare,nu persoana. Tot ajuta la ceva, ca altfel n-ar fi gandit oamenii mai destepti ca noi mandatele per termen definit.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am ce cauta in turul 2...
    si mai stiu ca la referenduum-ul trecut, ala cu suspendarea, 70% din electoratul liberal l-a dorit pe base'cu.
    as aca d'aia stau acasa !

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred ca partidul face diferenta. Diferenta o fac romanii care care se vand pe ei si tara pentru o pomana electorala.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Claudia

    Crin a gresit cand a pomenit numele lui Chirila. Aceasta este si opinia mea.

    @ Patrick

    Este o pozitie de bun simt.

    @ Dan

    Te contrazic. Partidele, activistii acestora, sunt cei care cumpara voturi pentru candidatul X. Eu despre asta vorbeam. Ca firea romanului este echivoca...asta este!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Garcia

    Fiecare alege cum si ce doreste dar, in politica, tre sa-ti pui cizmele de cauciuc si sa pui mana pe lopata pentru a schimba ce nu-ti convine. Mi-e greu sa cred ca ti-e absolut egal daca iese Geoana sau Basescu. Nu exista egalitate totala. Eu te sfatuiesc sa te gandesti mai bine si sa votezi in consecinta. Nu conteaza cu cine, cu oricare. Important e sa punem mana pe cazma si, daca nu putem sa ne cladim viitorul, macar un transeu sa sapam.

    RăspundețiȘtergere
  6. Flavius, recitind ce am scris aseara, realizez si eu ca am avut un limbaj foarte contondent si oarecum necontrolat. Ascultand declaratia de azi a lui Crin, mi-am dat seama ca lupta nu este pierduta. Dimpotriva, pozitionarea PNL - ului in postura de partid-balama poate conduce catre promovarea unor masuri cu adevarat liberale. Din punctul meu de vedere, cel mai mult imi doresc o relaxare fiscala pentru IMM - uri. Sa vedem ce va fi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru mine este foarte importanta politica fiscala. Astia sugruma economia reala pentru a-si face ei bugetul, ignorand faptul ca e o proportionalitate directa intre ele. In fine, eu mi-as dori o scadere a TVA pana la 16 sau 15%, poate si cota unica la 14%. Seara buna. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Legat de politica fiscala a astora, Flavius, crede-ma, stiu! Am o mica afacere si stiu cati bani am pompat din martie pana acum ca sa reziste. Profitul este diminuat constant de deciziile aberante ale unora precum Pogea sau Videanu. Nimic nu este important pentru ei, vine ziua de 25 si TVA - ul trebuie platit, nu te intreaba de unde. Uneori imi vine sa dau totul dracului si sa ma angajez la Stat. Macar as avea liniste.

    RăspundețiȘtergere