miercuri, 10 martie 2010

Proclamatia de la Timisoara. Cu ce am ramas dupa 20 de ani?

***

Iata ca, incredibil, au trecut douazeci de ani de la difuzarea in spatiul public a ceea ce urma sa devina Proclamatia de la Timisoara. George Serban, inspiratorul ideilor cuprinse in aceasta generoasa opera programatica a anticomunismului romanesc, s-a stins din viata acum unsprezece ani, neavand posibilitatea de a vedea impactul actului sau dupa doua decenii, adica termenul dat de stalinistul Silviu Brucan pentru revenirea mintii la romani.

Romania nu a progresat cu nimic, daca privim situatia politica din unghiul principiilor propuse romanilor de Proclamatia de la Timisoara. Aruncandu-ne o privire in varful piramidei politice, constatam ca avem la Cotroceni un personaj lustrabil. Sa ne aducem aminte de punctul 8 al Proclamatiei, care ne indica clar limitele decomunizarii.

 "Ca o consecinta a punctului anterior, propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pana la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa interzica fostilor activisti comunisti candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vina. Stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pana la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a facut o asemenea alegere nu prezinta garantiile morale pe care trebuie sa le ofere un Presedinte."

Vi se pare ca am avea vreun motiv de bucurie dupa douazeci de ani? Eu zic ca nu. Avem un comunist declarat in functia de presedinte al Romaniei, iar fostii conducatori ai represiunii din decembrie 1989 lustruiesc acum bancile parlamentare (a se vedea cazul generalului Badalan). Credeti ca a fost atinsa deja limitele penibilului? Nici pe departe. Domnii care conduc acum destinele Societatii Timisoara, in frunte cu Florian Mihalcea, Daniel Vighi si Oskar Berger, au decis ca invitatul principal la manifestarile prilejuite de aceasta aniversare, sa fie insusi Traian Basescu.

Iar pentru ca tabloul sa fie complet, pe frontispiciul sediului Societatii Timisoara troneaza o placuta cu numele Monicai Macovei, europarlamentar PD. Adica, pe intelesul tuturor, pe zidul sediului institutiei care ar trebui sa fie depozitara idealurilor anticomuniste ale timisorenilor este scris numele unui fost procuror ceausist. Iar unii isi mai amintesc ce insemna institutia Procuraturii in vremea lui Ceausescu.

Ce-am avut si ce-am pierut? Pai am avut iluzia. Iluzia anticomunismului biruitor.  Ce-am pierdut? Prezentul.

9 comentarii:

  1. Asta e culmea flegmei pe mormantul martirilor, nu numai din Timisoara, ci din toata tara.
    Jegul suprem care ne-a acoperit, incet-incet, sperantele si visurile din zilele alea, din decembrie '89.
    Am avut visele, ne-au irosit viitorul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am rămas cu nişte jigodii pe cap, care ne-au confiscat, cum bine spui, prezentul. Cum naiba li s-a permis această impietate, nu-mi pot explica...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca şi alţii, te limitezi doar la punctul 8 al Proclamaţiei, cînd de fapt sînt mult mai multe idei acolo.

    Programul aniversar de la Timişoara, legat de Proclamaţie: http://wp.me/pjejF-1LH

    Contextul şi ideile principale ale Proclamaţiei de la Timişoara: http://wp.me/pjejF-1LN

    RăspundețiȘtergere
  4. În schimbul a 20 de ani avem (încă) un academician. Păcat de elitele care s-au apucat de pupat funduri auguste.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Matusalem

    Din pacate traim intr-o tara de naivi. Supravietuirea ne ocupa tot timpul.

    @ Florin

    Incet-incet imprumut de la tine pesimismul extrem in cea ce priveste capacitatea romanilor de a discerne intre bine si rau.

    @ Marius Mioc

    Da d-le Mioc, ma limitez la punctul 8 deoarece de acolo pleaca intreg raul care caracterizeaza acum societatea romaneasca si in principal scena politica. Da, vad lucrurile in alb si negru, nu sesizez nuantele, sunt limitat (la punctl 8). Asta e.

    @ Dan

    Elitele romanesti si-au tradat tot timpul menirea. In fapt, cea ce vedem noi ca fiind elite, sunt doar niste fomisti care, pentru cativa arginti si-ar vinde constiintele la pachet.

    Exista doar o minoritate care, din principiu, nu ar face pactul cu Diavolul. In rest tacere.

    @ Kiyoko, Robert Horvath

    Daca nu aveti absolut nimic de comentat in legatura cu subiectul tratat, v-as ruga sa nu mai inoportunati pe acest blog. Ceea ce faceti voi se poate asimila cu spamul. Va multumesc pentru intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  6. DOMNULE MUERTE.
    DACA 20.OOO SPIONI SOVIETICI AU VREO LEGATURA CU INMORMANTAREA DECLARATIEI DE LA TIMISOARA -PUBLICATI ACEST COMENTARIU !

    RETEAUA NKVD TRANSMISA DE LA ILIESCU LA BASESCU.
    ( RASPUTINII DIN JURUL LUI BASESCU SUNT AGENTI RUSI )
    CITITI IN CURAND IN NEW YORK MAGAZIN UN SERIAL SENZATIONAL BAZAT
    PE DOCUMENTELE CIA, SERVICIUL FRANCEZ, ENGLEZ CA SI DIN SURSE PERSONALE . RH
    REACTIVAREA RETELEI KGB ROMANIA!
( SPIONI RUSI LA VARFUL STATULUI ROMAN )
Tismaneanu, Leonte,”Ciungul”, se lauda ca pierduse o mana pe cand era in brigazile teroriste bolsevice contra Spaniei. Era agent sovietic, NKVD. Dupa vizita lui Hrusciov a fost avertizat sa termine cu spionajul. Ceausescu i-a zis lui Hrusciov, inainte de momentul ‘68, la vizita acestuia la Bucuresti: “tovarase, noi promitem sa va informam, mai aveti si consilieri sovietici dar va rugam sa terminati cu agentii dintre noi”. Si-atunci Hrusciov i-a zis: “Pai considerati ca n-avem nici un agent la voi. Nici in China n-avem…” Si astfel sa dat dezlegare sa fie chemati 700 de agenti rusi si avertizati Sa aleaga: ori Romania, ori Rusia! Si asa s-a intamplat si cu Tismenitki. Dar ilegalistii au ramas pro-sovietici si agenti rusi.
Conform unui raport CIA aceasta retea a fost reactivata la ordinul Evghenii Primacov seful KGB care sa intalnit in secret cu Magureanu directorul SIE. Seful statiei CIA de la Bucuresti J Nicholson care a fost desconspirat agent rus, a desvaluit intreaga actiune.
Acum cateva luni am incercat sa prezint documente importante reprezentantei Romaniei la ONU Simona Niculescu care sa fie prezentate Presedintelui Basescu.
Ea a refuzat precizand ca daca voi deschide plicul cu documente confidentiale audienta a luat sfarsit. La audienta au participat adjunctul misiunii T Morar si consulul adjunct la New York C.Berechet.
Astfel linia doua a spionilor rosii Tismanetky, Roman, Patapievici……etc a ramas desconspirata, dar nu pentru mult timp.
Cititi Serialul de 12 articole DESCONSPIRAREA SPIONULUI VOLODYA TISMANETKY ! DESCHIDETI : http://devanewyork.blogspot.com/
    Robert Horvath DEVA ziarist de investigatie SUA
http://www.devagallery.com/

    PS SUNT IN PRINCIPIU DE ACORD CU OPINIA LUI CORNEL DINU DE SI DATELE REALE SUNT DIFERITE ! “În decembrie 1989 în România erau 1.100 de spioni ruşi. În 2002 erau 10.000, iar acum sunt 22.000”,

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunteti de-a dreptul obositor, d-le Horvath. Pe langa faptul ca doar ne reproduceti ce apare pe blogul Dvs, unele informatii sunt false din punct de vedere istoric. Vorbiti de o intalnire Ceausescu-Hrusciov, ori eu va reamintesc ca Ceausescu a venit in fruntea PCR in 1965 iar Hrusciov a fost debarcat si inlocuit cu Brejnev inca din 1964.

    Pe viitor, va rog sa ignorati blogul meu. Nu vreau sa activez moderarea comentariilor doar din cauza unui om care simte ca nu este luat in seama la justa lui valoare. Sper sa ma intelegeti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Garcia, iti dai seama ca cei care au redactat proclamatia de la timisnoca toti intelectualii romani sperau la vremea aceia sa ii scoata in offside pe nomenclaturisti si astfel sa se formeze o noua clasa politica curata. Iti dai seama ca Romania in 2010 arata cu totul diferit. Sper ca Dumnezeu sa nu uite pamantul sfant si sa se intoarca cu fata si spre noi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Chris, o fi fost Brucan un gretos stalinist, dar, totusi, nu i se poate nega optimismul. Doar douazeci de ani? Sa fim seriosi. Tara aceasta va mustii in prostie inca cel putin douazeci de ani. Si sunt optimist.

    Da, sfant pamantul, pacat ca este locuit de retardati.

    RăspundețiȘtergere